Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Ο «διάλογος» ξεκινά...

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει το διάλογο για το ασφαλιστικό, αλλά δε θα φέρει νομοσχέδιο, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ανοίγοντας» σαφώς το ασφαλιστικό. Αναγνώρισε ωστόσο την «ανάγκη αλλαγών», λέγοντας ότι «όλα τα συστήματα έχουν κάποια στιγμή ένα τέλος».

Ακολουθεί ο χτεσινός διάλογος του Θ. Ρουσόπουλου με τους δημοσιογράφους:

- Γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί με έμμεσους τρόπους να ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού και δε λέει ευθέως τις θέσεις της;

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κάνει κάτι τέτοιο και μάλιστα με έμμεσο τρόπο, όπως είπατε. Εχει τοποθετηθεί σαφώς για το ασφαλιστικό. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

- Αναφέρομαι στη δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, προχτές στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,84», ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει δημόσιο διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης - εάν ισχύει η δήλωση όπως μου τη διαβάσατε - δε λέει πουθενά ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

- Θα συνεχίσει, δηλαδή, η κυβέρνηση να εφαρμόζει το νόμο Ρέππα, ως έχει, σε όλες του τις διατάξεις;

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι εκείνες που κατακρίθηκαν την περίοδο 1990-1993. Είναι ο νόμος για τον οποίον οι Βρετανοί αναλογιστές -τους οποίους είχε καλέσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - τόνισαν στην έκθεσή τους, ότι εάν δεν είχε γίνει, θα είχε καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτός που αντιμετώπισε το ασφαλιστικό στο παρελθόν με τρόπο ώστε να επιβιώσει για πάρα πολλά χρόνια, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα όσα έφερε τότε ο κ. Ρέππας, μετά την αποπομπή του κ. Γιαννίτση και αφού προηγήθηκαν προτάσεις αντικρουόμενες μεταξύ τους, δεν έδωσαν ουσία στο ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό έχει διάρκεια πολλών ετών, χάριν της κυβέρνησης της ΝΔ. Δεν τίθεται σήμερα θέμα συζήτησης για το ασφαλιστικό σύστημα.

- Τότε, εάν ισχύουν οι βασικές διατάξεις του 1990-'93, γιατί αποχωρήσατε από τη Βουλή όταν ψηφιζόταν και το καταγγείλατε;

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν έγινε κατανοητό. Επαναλαμβάνω ότι οι Βρετανοί αναλογιστές, οι οποίοι εκλήθησαν από τον τότε υπουργό Εργασίας κ. Γιαννίτση, δήλωσαν στην έκθεσή τους, ότι χάριν του ασφαλιστικού που είχε ψηφίσει η ΝΔ την περίοδο 1990-'93, επιβίωσε το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

- Είπατε, εάν κατάλαβα καλά, ότι δεν πρόκειται να φέρετε νομοσχέδιο, όμως, θα ανοίξετε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για το ασφαλιστικό.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ήδη. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

- Διάλογο, όμως, με τους κοινωνικούς εταίρους θα ανοίξετε;

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάλογος θα γίνει για πάρα πολλά θέματα. Είμαστε κυβέρνηση που θέλει να κάνει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και το έχει κάνει, ήδη, πράξη.

- Για να περνάει η ώρα θα κάνετε το διάλογο; Εάν δεν υπήρχε λόγος καινούριου νομοσχεδίου ή να κάνετε ανακατατάξεις στο ασφαλιστικό, προς τι ο διάλογος;

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μία κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της, τη δουλιά και τη χώρα που υπηρετεί, πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει και να συζητήσει τα ασφαλιστικά συστήματα, που, όπως και όλα τα συστήματα, έχουν κάποια στιγμή ένα τέλος. Αυτό, λοιπόν, το τέλος και σύμφωνα με τους Βρετανούς αναλογιστές, έρχεται χρονικά πολύ αργότερα από το 2004 χάριν των ενεργειών που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία πριν από 12-13 χρόνια. Αυτά ως γενική αρχή. Συγκεκριμένα τώρα. Σας είπα ότι αυτή η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για όλα τα θέματα και αυτό, ήδη, το κάνουμε πράξη. Ειδικά για το ασφαλιστικό που με ρωτάτε και για να αποσαφηνιστεί πλήρως η υπόθεση, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει αυτό το θέμα. Αρα, λοιπόν, ούτε συζήτηση, ούτε φυσικά, πολύ περισσότερο, κάποιο νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ