Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα δασκάλων στην ΑΣΚΤ

«Πεύκα στην Κέρκυρα», ελαιογραφία του Κ. Παρθένη
«Πεύκα στην Κέρκυρα», ελαιογραφία του Κ. Παρθένη
Η «ζωή» του ξεκινά το 1837. Το «Σχολείο των Τεχνών» ή «Πολυτεχνικό Σχολείο», πρόδρομος του σημερινού Πολυτεχνείου και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, λειτουργεί μονάχα τις Κυριακές και εορτές και απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, επάγγελμα και γραμματικές γνώσεις. Φιλοδοξία του να επιμορφώσει τους λαϊκούς τεχνίτες που οικοδομούν τη νέα Αθήνα. Τρία χρόνια αργότερα, η Δούκισσα της Πλακεντίας προσκαλεί από τη Λυών τον ζωγράφο Πιερ Μπονιρότ να διδάξει ελαιογραφία σε δώδεκα μαθητές, ενώ το 1842 η πρόσληψη του Φ. Μαργαρίτη για τη διδασκαλία της στοιχειώδους ζωγραφικής, συμπίπτει με τον εγκαινιασμό Σχολείου καθημερινής φοίτησης. Η Σχολή Καλών Τεχνών έχει γεννηθεί.

Την ιστορία του ανώτατου αυτού εκπαιδευτικού ιδρύματος, μέσα από το έργο των δασκάλων της, έρχεται να φωτίσει η έκθεση που παρουσιάζεται έως τις 31 του Οκτώβρη στο «Εργοστάσιο» της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης). Τίτλος της: «Διδάσκοντας την τέχνη: Η ιστορία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών μέσα από το έργο των δασκάλων της. 1840-1974». Πρόκειται για μία αναδρομική παρουσίαση του έργου των καλλιτεχνών που δίδαξαν στη Σχολή από το έτος της ίδρυσής της, στα χρόνια του Οθωνα, έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Εκτίθενται δημιουργίες 51 συνολικά δασκάλων. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση ξεκινά με δύο έργα του Πιερ Μπονιρότ και τελειώνει με δημιουργίες του μεγάλου γλύπτη Δημήτρη Καλαμάρα, ο οποίος εκλέχτηκε καθηγητής το 1969. Από τα έργα που φιλοξενούνται αναφέρουμε εκείνα των: Γεώργιου Φιτάλη, Σπυρίδωνα Προσαλέντη, Νικηφόρου Λύτρα, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Γεωργίου Ροϊλού, Λάζαρου Σώχου, Θωμά Θωμόπουλου, Νικολάου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Ουμβέρτου Αργυρού, Κώστα Δημητριάδη, Γιάννη Κεφαλληνού, Μιχάλη Τόμπρου, Γιάννη Μόραλη, Σπύρου Παπαλουκά, Ευθύμη Παπαδημητρίου, Γιώργου Μαυροΐδη, Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου, Θανάση Απέργη, Νίκου Νικολάου κ.ά.

Ξυλογραφία του Γιάννη Κεφαλληνού
Ξυλογραφία του Γιάννη Κεφαλληνού
Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση διοργανώνεται από την ΑΣΚΤ με στόχο «να ανασυγκροτήσει την ιστορία του πρώτου εκπαιδευτικού καλλιτεχνικού θεσμού του νεοελληνικού κράτους, παρουσιάζοντας το έργο των δασκάλων της Σχολής. Το έργο αυτό έχει διπλό ενδιαφέρον. Από τη μια απηχεί όψεις της ίδιας της πορείας της νεοελληνικής τέχνης κι από την άλλη συνδέεται με ζητήματα που αφορούν στην εκπαιδευτική, αλλά και τη θεσμική εμπλοκή των καλλιτεχνών. Αυτός ο διπλός άξονας διαμορφώνει και την οπτική που υιοθετεί η έκθεση. Το χρονολογικό της εύρος καλύπτει την περίοδο που ξεκινά με την τοποθέτηση του πρώτου ζωγράφου στο Σχολείο των Τεχνών για τη διδασκαλία της ελαιογραφίας και ολοκληρώνεται στο πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 1960, όταν η Σχολή είναι πλέον έτοιμη να επιχειρήσει ένα συστηματικότερο διάλογο με τα διεθνή καλλιτεχνικά ρεύματα».

Η παρουσίαση του έργου των καλλιτεχνών της έκθεσης είναι χρονολογική και λαμβάνει υπόψη το έτος ανάληψης της διδακτικής τους δραστηριότητας στη Σχολή. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει δημιουργίες, που σπάνια, ή και ποτέ, έχουν εκτεθεί στο κοινό, διαμορφώνοντας μια συνολική και ίσως «αναπάντεχη» άποψη τόσο για το έργο όσων δίδαξαν στη Σχολή, όσο και για τις ιδιαιτερότητες της θεσμικής καλλιτεχνικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η έκθεση οργανώνεται, κυρίως, με έργα που ανήκουν σε τέσσερις δημόσιους ή μουσειακούς φορείς: την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, το Μουσείο Μπενάκη, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Παράλληλα, εκτίθενται και έργα που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές (συλλογή χαρακτικών της τράπεζας Alpha Bank, συλλογή του Ιδρύματος Δημήτρη Καλαμάρα, συλλογή Πάνου Γραμματόπουλου κ.ά.). Σημειώνουμε ότι στο έργο των καλλιτεχνών που αναλαμβάνουν διδακτικά καθήκοντα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, θα είναι αφιερωμένο το επόμενο, ανάλογο, εκθεσιακό εγχείρημα της ΑΣΚΤ.


«Αυτοπροσωπογραφία» του Σπ. Παπαλουκά
«Αυτοπροσωπογραφία» του Σπ. Παπαλουκά

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» η καλλιτέχνις Ζωγραφιά Μπάρμπογλου(2022-05-24 00:00:00.0)
«Εφυγε» από τη ζωή ο ζωγράφος Βαγγέλης Δημητρέας(2019-06-20 00:00:00.0)
Σχέδια, κολάζ, ζωγραφικά έργα(2009-03-01 00:00:00.0)
Εργα δασκάλων στην ΑΣΚΤ(2004-07-28 00:00:00.0)
Για πάντα στην ...ξενιτιά(2002-09-17 00:00:00.0)
Εκφραστικότητα και ευαισθησία(2001-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ