Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρές συγκρούσεις και στο κέντρο της Βαγδάτης

Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, κυρίως στις σουνιτικές περιοχές, από κλιμακούμενες συγκρούσεις ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων

Κατοχικός στρατιώτης κλείνει την περιοχή που χτυπήθηκε αυτοκινητοπομπή από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Κατοχικός στρατιώτης κλείνει την περιοχή που χτυπήθηκε αυτοκινητοπομπή από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Οι αμερικανικές δυνάμεις, όντως, βρίσκονται σε δύσκολη θέση στο Ιράκ» παραδέχτηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ η κατεχόμενη χώρα, κυρίως οι σουνιτικές περιοχές φλέγονταν από συγκρούσεις, αντάρτικες επιθέσεις και κατοχικές επιδρομές. Σκληρότατες μάχες σημειώθηκαν ακόμη και στην καρδιά της Βαγδάτης, αποδεικνύοντας με τον πλέον αιματηρό τρόπο ότι μετά από τόσους μήνες κατοχής, οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν, πραγματικά, καταφέρει να ελέγξουν ούτε σπιθαμή γης.

Περισσότεροι από 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν, μόνο την Κυριακή, σε διάφορα σημεία του Ιράκ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 110. Οι σκληρότερες συγκρούσεις, την Κυριακή, σημειώθηκαν στη Βαγδάτη και στην Ταλαφάρ, 50 χλμ δυτικά της Μοσούλης.

Στη Βαγδάτη, μάχες ξέσπασαν μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών στην οδό Χάιφα, στη συνοικία Σουχάντα. Ενώ οι μάχες καταλάγιασαν κάποια στιγμή και περίοικοι πανηγύριζαν γύρω από τα καιόμενα υπολείμματα ενός αμερικανικού τανκ, 2 ελικόπτερα άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 59 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 1 Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, ο 27χρονος Μάζεν αλ Τουμάιζι. Διαμαρτυρία εξέδωσε η Ενωση Αράβων Δημοσιογράφων, κατηγορώντας για στυγνές δολοφονίες τις κατοχικές δυνάμεις.

Την Κυριακή, πάντα, η Βαγδάτη συγκλονίστηκε από 7 διαφορετικές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων και από αλλεπάλληλες ρίψεις όλμων κατά της «Πράσινης Ζώνης», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 24 Ιρακινοί. Στην Ταλαφάρ οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν 51 Ιρακινούς.

Στο Ραμάντι, οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι δέχτηκαν επίθεση και ανταπέδωσαν πλήττοντας κατοικίες και σκοτώνοντας 10 Ιρακινούς και τραυματίζοντας 40, κυρίως γυναικόπαιδα. Στη Σαμάρα από παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες. Τέλος, την Κυριακή, σε ενέδρα ανταρτών έπεσε περιπολία Πολωνών στρατιωτών, στη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν 3 Πολωνοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 3, χωρίς αυτό, όμως, να πτοήσει την πολωνική ηγεσία.

Χτες, η ημέρα προδιαγραφόταν, από τα ξημερώματα, εξίσου αιματηρή. Αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούσαν ακατάπαυστα επί αρκετές ώρες τη συνοικία Σούρτα, της Φαλούτζα, σκοτώνοντας 20 Ιρακινούς και τραυματίζοντας 29, ανάμεσά τους νοσοκόμους και γιατρούς. Στη Χίλα, χτες, από αμερικανικά πυρά σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 7, ενώ στην οδό Χάιφα, στη Βαγδάτη, επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 4 το πρωί.

Ανησυχίες και εκτιμήσεις

Οι εξελίξεις, πλέον, είναι τόσο αποκαλυπτικές που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, παραδέχτηκε, πάλι, ότι οι αντικατοχικές επιθέσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, αλλά αναμένεται και να κλιμακωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκτίμησε, όμως, ότι δεν «είναι αδύνατη η εξολόθρευση όλων αυτών των στοιχείων», τονίζοντας ότι οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν κανονικά στα τέλη Γενάρη.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ, όμως, αρχίζει και προκαλεί γενικώς ανησυχίες. Χτες, στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, προκειμένου να του επαναδιατυπωθεί η τουρκική «ανησυχία» για τις κλιμακούμενες συγκρούσεις στην Ταλαφάρ, που κατοικείται, κυρίως, από Τουρκομάνους.

Οι απαγωγές συνεχίζονται, με τελευταία αυτήν «2 Αυστραλών και 2 Ασιατών» που απειλούνται με εκτέλεση, από μια οργάνωση με όνομα «Ισλαμικός Μυστικός Στρατός». Αντίθετα, ουδέν νεώτερο υπάρχει για την τύχη των 2 Γάλλων δημοσιογράφων και των 2 Ιταλίδων ακτιβιστριών, ενώ ο Ιταλός ΥΠΕΞ άρχισε, επίσης, περιοδεία στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ