Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ»
Εμπρακτη συμπαράσταση από τα σωματεία της Αθήνας

«Αγώνας ενωμένος, αγώνας ταξικός, θα είναι η απάντηση από εδώ και εμπρός». Αυτό το σύνθημα ακούστηκε χτες το απόγευμα έξω από την πύλη της χαρτοβιομηχανίας «Χαρτελλάς» από συνδικαλιστές και εργαζόμενους πολλών σωματείων και συνδικάτων της Αθήνας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου, συμμετείχαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης, που διοργάνωσε, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας που έκαναν ενάντια στην απόφαση της πολυεθνικής «GEORGIA PACIFIC» να μεταφέρει το εργοστάσιο στην Πάτρα, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να βγουν στην ανεργία ή να ξεσπιτωθούν.

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τους κλάδους Χαρτιού, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Φαρμάκου, Λιθογράφων, Τροφίμων, αλλά και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στο «Φυρογένη», που αντιμετωπίζουν και αυτοί τα παιχνίδια της εργοδοσίας, δήλωσαν στην πράξη τη συμπαράσταση και την εργατική αλληλεγγύη τους. Στο πλευρό τους, βρέθηκαν επίσης και αντιπροσωπείες της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Πριν από τη συγκέντρωση όμως, η εργοδοσία προκάλεσε καλώντας την αστυνομία - η οποία, φυσικά, έσπευσε να τη βοηθήσει - απαιτώντας, μάλιστα, να μπει μπροστά στην είσοδο για να προστατεύσει ...την έξοδο των διευθυντών. Κάτι, που δεν κατάφερε τελικά κάτω από τη δυναμική παρέμβαση της περιφρούρησης.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Πατρινός, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εργοδοσία αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν «ωμό κρέας», που μπορεί να το κουβαλάει όπου θέλει. Οι εργαζόμενοι όμως, τόνισε, «με μαζικό και ενωτικό αγώνα δε θα υποκύψουμε, θα παλέψουμε για το δικαίωμα στη δουλιά». Ανακοίνωσε ακόμα τη συνέχεια του αγώνα με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη βδομάδα.

Την έμπρακτη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου εξέφρασε ο πρόεδρός της Δημήτρης Δρακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι χρειάζεται, οργανωμένα και συλλογικά, η εργατική τάξη να αντιπαλέψει τις πολιτικές της εργοδοσίας, που έχουν στρωθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Τον ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό των εργαζομένων του «Φυρογένη», μετέφερε ο Δημήτρης Ζορμπάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, δηλώνοντας ότι αν χρειαστεί θα συντονίσουν αγωνιστικά τα βήματά τους ενάντια στην πολιτική που τους στέλνει στην ανεργία.

Τη συμπαράσταση των απολυμένων εργατριών της «Σίσσερ Πάλκο» εξέφρασε η Βιβή Μασούρα, απολυμένη της επιχείρησης και δήλωσε τη συστράτευσή τους στον αγώνα των εργαζομένων.

Ο Γιάννης Τόλης, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Χαρτεργατών, τόνισε: «Ο αγώνας σας, αφορά όλους τους εργαζόμενους, γιατί αντιμετωπίζουμε συνολικά την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή, καμία συναίνεση». Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα και συσπειρωμένοι να έρθουν σε ρήξη με τη σημερινή πολιτική και να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα.

Την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία και ο σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για να τερματιστεί η χρησιμοποίηση των δυνάμεων καταστολής προς όφελος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ζήτησαν χθες από τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Τάξης, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Τάκης Τσιόγκας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ