Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Προς νοσήλια που θα βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Στο απαράδεκτο «ξεσκόνισμα» των περιουσιακών στοιχείων ανθρώπων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των ΝΠΙΔ, που παραπέμπει ευθέως στην καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, προχωράει το υπουργείο Υγείας.

Στις 4.8.2004 η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας Κ. Μαυρατζιώτου έστειλε έγγραφο με θέμα «Παροχή στοιχείων για τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των ΝΠΙΔ μετά τη λήξη της συγχρηματοδότησης», σε 24 εταιρίες και φορείς που λειτουργούν τέτοιες μονάδες.

«Προκειμένου το υπουργείο να εξασφαλίσει την καλή λειτουργία όλων των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και μετά τη λήξη του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος "Υγεία - Πρόνοια", Αξονας 2, Ψυχική Υγεία», η Διεύθυνση Υγείας λίγο έως πολύ ζητάει:

«1. Τον αριθμό των ενοίκων και το Ταμείο ασφάλισης του κάθε ενοίκου (όπου υπάρχει).

2. Τον αριθμό των απόρων και ανασφάλιστων ενοίκων της κάθε μονάδας.

3. Τον αριθμό των ενοίκων που έχουν εισόδημα απ' όπου και αν προέρχεται (σύνταξη και από ποιο ταμείο παρέχεται, άλλο εισόδημα όπως ενοίκια από ακίνητα ή άλλο περιουσιακό στοιχείο κλπ.).

4. Τον αριθμό των ενοίκων που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση και δεν μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι τα χρήματά τους.

5. Σε πόσους από τους ενοίκους διατίθεται μέρος των χρημάτων από τον δικαστικό συμπαραστάτη (όπου υπάρχει)».

Η συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και εθνικούς πόρους για τις δράσεις αποασυλοποίησης καλύπτει 18 μήνες, για δε τις κοινοτικές δομές είναι μόλις για 12 μήνες και σε κάθε περίπτωση η χρηματοδότηση απ' την ΕΕ λήγει οριστικά το 2006. Πληροφορίες απ' τις ίδιες τις μονάδες, θέλουν την ηγεσία του υπουργείου να εξετάζει την καθιέρωση νοσηλίου που θα βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, για να συνεχίσει η λειτουργία των μονάδων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα περιουσιακά στοιχεία των ασθενών εξετάζονται στη λογική ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι εύποροι και οι ασθενείς που δεν έχουν περιουσία!

Πηγές απ' το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι πρόκειται για καταγραφή που γίνεται στα πλαίσια της διαφανούς διαχείρισης των κοινοτικών και εθνικών πόρων, αλλά και για την προστασία των παιδιών και ενηλίκων που νοσηλεύονται στις μονάδες αυτές. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι εξετάζεται η καθιέρωση ειδικού νοσηλίου, που θα καλύπτει τους ασφαλισμένους που δέχονται υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ