Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Τσερμέγκας
Γιάννης Τσερμέγκας
Φωτ.

Στις 5 Αυγούστου 2004 «έφυγε» ο ιστορικός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ. Είχε γεννηθεί στη Σμύρνη, απ' όπου ήρθε πρόσφυγας με τους γονείς και τ' αδέλφια του στην Αθήνα, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Μεγάλωσε με στερήσεις και ανέχεια στο συνοικισμό του Βύρωνα και σπούδασε πρώτα στη Νομική και μετά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, απ' όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιστορία.

Πολέμησε, έφεδρος ανθυπολοχαγός στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και στην Κατοχή πήρε μέρος στην Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ στην Εταιρεία Λιπασμάτων.

Μετά την Απελευθέρωση γνώρισε, όπως και χιλιάδες αγωνιστές, τις διώξεις και εξορίστηκε στη Μακρόνησο.

Μετά τη μεταπολίτευση, εξελέγη καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας στην Πάντειο.

Σημαντικά είναι τα συγγράματά του «Ο κυβερνήτης Καποδίστριας και η απελευθέρωση της Ελλάδας», «Η απόφαση περί της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821», «Η συμβολή της Ελλάδας στην έκβαση των δύο παγκοσμίων πολέμων», «Η πολεμική προπαρασκευή της Ελλάδας 1923-1940» και οι «Μελέτες Πολιτικής Ιστορίας».

Στη μνήμη του, αντί για μνημόσυνο, η οικογένειά του προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ, το κόμμα που πίστευε και τιμούσε σ' όλη του τη ζωή.

* * *

Φωτ.

Η Αχτιδική Επιτροπή Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ προσφέρει 120 ευρώ στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΜΗΤΣΟΥ ΣΑΧΙΝΗ, στελέχους του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΩΑΚΕΙΜ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 30 Αυγούστου 2003, έμεινε πιστή, έως το θάνατό της, στα ιδανικά του κομμουνισμού, τα οποία υποστήριζε ένθερμα. Οι κακουχίες, οι θυσίες που απαιτήθηκαν από τη ζωή (ο Μικρασιατικός πόλεμος, η Κατοχή και οι διώξεις του Εμφύλιου), δυνάμωσαν την προσήλωσή της στο λαϊκό κίνημα, παρά τις μεγάλες δοκιμασίες και στερήσεις.

Κώστας Καλογιάννης
Κώστας Καλογιάννης
Απλόχερη ήταν πάντα, ιδιαίτερα στο ΚΚΕ, η οικονομική της βοήθεια, που την πρόσφερε με χαρά, παρά το ότι εκείνη ζούσε πάντα μια ζωή λιτή και απέριττη.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της, προσφέρω στη μνήμη της 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού.

Γιαννούλα Παπαγεωργάκη

* * *

Οι αντιστασιακοί Κ. Δ. και Γ. Π. πρόσφεραν στην ΚΟ Θεσσαλονίκης 150 ευρώ, στη μνήμη όσων «έπεσαν» στους αγώνες του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΩΤΗΣ (Σπυράκος). Γεννήθηκε στον Αγιο Ματθαίο Κέρκυρας, ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, αργότερα μέλος της ΕΔΑ και από το 1975 μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν τα παιδιά του Σπύρος - Εφη, τα εγγόνια του Ειρήνη, Αλεξάνδρα και η συμπεθέρα του Πολυξένη Θεοδωροπούλου 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑ γεννήθηκε το 1921. Το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ, το 1943 στο ΚΚΕ, και έμεινε πιστή στα ιδανικά του έως το τέλος της ζωής της.

«Εφυγε» από κοντά μας στις 15 Ιούλη 2004.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 80 ευρώ στη ΝΕ Τρικάλων και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύντροφος της ζωής της Σωτήρης Δαλαμάγκας και τα παιδιά της

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ.

Γεώργιος Σακαλής
Γεώργιος Σακαλής
Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Στις 7 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΟΥΔΟΥΤΣΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ επί 30 χρόνια. Εκλέχτηκε επί τέσσερες τετραετίες δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Δραπετσώνας και διατέλεσε αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξορίστηκε 3 χρόνια στη Γυάρο και τη Λέρο, αλλά έμεινε πιστός στα ιδανικά του και καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρω 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Δήμητρα

* * *

Φωτ.

Στις 2 του Σεπτέμβρη έκλεισαν 6 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑ από το Μαυράτο Ικαρίας.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ντανούτα και η κόρη του Αργυρώ προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγιου Κήρυκα Ικαρίας.

* * *

Φωτ.

Ο αξέχαστος αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΑΛΗΣ, από την Κοζάνη, στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ. Υπηρέτησε ως σύνδεσμος της διοίκησης της 107ης Ταξιαρχίας. «Επεσε» ηρωικά, πολεμώντας για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό, στις 8 Αυγούστου 1949 στο Γκόλιο - Κάμενικ του Γράμμου.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Ελένη Σακαλή -Ανάγνου, αντάρτισσα του ΕΛΑΣ και πρωτοπόρα μαχήτρια του ΔΣΕ από το 1946, προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤΙΚΟΥΔΗ, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

Η οικογένειά του

* * *

Με τη συμπλήρωση 60 ημερών από το θάνατο της ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΑΣΙΚΗ, ο πεθερός της Γιώργης Πουρουτσής πρόσφερε 30 ευρώ στη ΝΕ Δράμας.

Δέσποινα Ιωακείμ
Δέσποινα Ιωακείμ
* * *

Φωτ.

Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ, που πέθανε στις 29 Αυγούστου 2004, γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Πιλαλίστρα Μεσσηνίας. Το 1951 παντρεύτηκε τον Κώστα Γεωργιόπουλο και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Δούλεψαν και οι δύο σκληρά στην αρχή στη γεωργία και αργότερα στο Μενίδι. Ηταν πολύ καλή σύζυγος και μητέρα και πρόσφερε πολλά στην οικογένειά της.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μενιδίου.

Ο σύζυγός της Κώστας Γεωργιόπουλος

Τα παιδιά της: Δημήτρης, Θανάσης, Γιώργος, Μιχάλης.

Επίσης, στη μνήμη της Σταυρούλας Γεωργιοπούλου, η νύφη της Μαριάννα πρόσφερε 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ Χρήστου ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ γεννήθηκε στο χωριό Ευγενικό Εβρου από γονείς αγρότες το 1939.

Εχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης στις 30 Αυγούστου 2004.

Οι γονείς του ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μαχητές του ΔΣΕ και έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες.

Ο Στ. Καλαϊτζής, με τη βοήθεια τμήματος του ΔΣΕ, το Μάρτη του 1948, μαζί με άλλα παιδιά, έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Σπούδασε χημικός στη Λιψία και επί 20 χρόνια δούλεψε στο Δημαρχείο του Βερολίνου ως μηχανικός στον τομέα φυσικού αερίου και στέγασης.

Σταύρος Μπουδούτσης
Σταύρος Μπουδούτσης
Παντρεμένος με τέσσερα παιδιά και τρία εγγόνια, ήταν αγαπητός από τους Γερμανούς συναδέλφους και τους συγχωριανούς του.

Στην Ελλάδα ήρθε το το 2001 και ζούσε στην Ασπροβάλτα.

Ευχαριστώ τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ασπροβάλτας, που συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν την οικογένειά του στις δύσκολες στιγμές που πέρασαν από το χαμό του.

Αντίο αδερφέ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

Χαρ. Καλαϊτζής

  • Ο φίλος του Παναγιώτης Τοπαλίδης πρόσφερε στη μνήμη του 20 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης: ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας. ΚΩΣΤΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ από τους Αγίους Θεοδώρους Μεσσηνίας. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΠΕΡΝΕΚΑ από το Περιστέρι Αττικής, προσφέρω 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής.

Γ. Νικολακόπουλος

* * *

Φωτ.

Στις 26 Ιούλη 2004 «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ - ΔΙΑΝΕΛΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος αγωνίστηκε με πίστη και αυταπάρνηση για τα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 1.000 ευρώ στο Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ.

Η οικογένεια του Ηλία και Μελπομένης

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε το 1931 στους Γόννους Λάρισας.

Πέθανε την 1η Σεπτέμβρη 2003.

Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και έως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Στη μεταπολίτευση, η πρώτη κομματική συγκέντρωση της συνοικίας του έγινε στο σπίτι του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Χάιδω πρόσφερε στην ΚΟΒ «Ιπποκράτη» Λάρισας 50 ευρώ.

* * *

Στις 8 Αυγούστου 2004 πέθανε και θάφτηκε στο χωριό μας Στρέζαβα Καλαβρύτων ο γαμπρός μας ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΑΣ. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης, στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ και υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή.

Γιάννης Αβραμιώτης
Γιάννης Αβραμιώτης
Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, εκ μέρους των Κλαδουχαίων, προσφέρω 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Παναγιώτης Κλαδούχος

* * *

Φωτ.

Ο εγγονός μου ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΝίτης, σκοτώθηκε με τους συμμαθητές του της Α` Λυκείου, στο μακελειό στα Τέμπη, ενώ επέστρεφαν από τριήμερη εκδρομή από Αθήνα. Η φωτογραφία είναι η τελευταία του στη Νέα Μάκρη.

Γελάς Σταυράκη μου, ενώ εμείς κλαίμε το χαμό σου.

Η απάντησή του είναι: Γιαγιά, όταν βγάλαμε τη φωτογραφία όλα τα παιδιά ήμασταν χαρούμενα, ευτυχισμένα. Στην επιστροφή, γιαγιά, μας σκότωσαν. Μας σκότωσαν, γιαγιά.

Πέρασε ενάμισης χρόνος που μας λείπεις Σταυράκη μου, μονάκριβέ μας. Πάντα σε θυμάμαι και κλαίω.

Για τη γιορτή σου Σταυράκη μου, προσφέρω 30 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγ. Παύλου» Μεταξουργείου.

Η καλή σου γιαγιά, όπως με έλεγες.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ, της αδελφής μου ΡΙΤΣΑΣ και του γαμπρού μου ΒΑΣΙΛΗ , προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Μαρίνα Ζαφειρίου


Σταύρος Κανελλόπουλος
Σταύρος Κανελλόπουλος

Μήτσος Σαχίνης
Μήτσος Σαχίνης

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος
Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Αστέριος Στικούδης
Αστέριος Στικούδης

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org