Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παιγνίδια σκοπιμότητας, εν μέσω θρήνου...

Τα νεκρά παιδιά χρησιμοποιούνται τώρα στα παιγνίδια της εξουσίας

Associated Press

Τα νεκρά παιδιά χρησιμοποιούνται τώρα στα παιγνίδια της εξουσίας
ΜΟΣΧΑ - ΜΠΕΣΛΑΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ενώ οι κηδείες των θυμάτων της σφαγής στο σχολείο υπ' αριθμόν 1 του Μπεσλάν συνεχίζονταν, σημειώνονταν χθες διαδηλώσεις «ενότητας», τις οποίες κάλεσε η κυβέρνηση του Προέδρου της Ρωσικής ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με συμμετοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας που επικαλούνταν το Ασοσιέιτεντ Πρες, 130.000 ανθρώπων.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων παρέμενε χθες στους 335 νεκρούς (326 όμηροι, 156 εξ αυτών παιδιά, και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και βοήθειας), συν 30 νεκρούς εκ των απαγωγέων, και στους 413 τραυματίες. Στρατιωτικοί αναλυτές χαρακτήριζαν απίστευτο το ότι πάνω από το 40% των ομήρων σκοτώθηκαν και το 40% τραυματίστηκαν.

Ο Πούτιν εξαπέλυσε, αργά προχθές βράδυ, φραστικά πυρά, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε Δυτικούς δημοσιογράφους, εναντίον όσων τον προτρέπουν να εξετάσει «πολιτική λύση» στο Τσετσενικό, αποκλείοντας «το να συνομιλήσουμε με δολοφόνους παιδιών». Οι εφημερίδες Guardian και Independent, καθώς και το BBC τον φέρουν να είπε υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος: «Γιατί δε συναντιέστε με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, δεν τον καλείτε στις Βρυξέλλες ή στο Λευκό Οίκο για να πραγματοποιήσετε συνομιλίες, δεν τον ρωτάτε τι θέλει και δεν του το δίνετε, ώστε να σας αφήσει στην ησυχία σας;.. Αν θεωρείτε πιθανό να βάζετε περιορισμούς όταν αντιμετωπίζετε αυτούς τους μπάσταρδους, γιατί εμείς θα έπρεπε να συζητήσουμε με ανθρώπους που είναι δολοφόνοι παιδιών;». Επίσης χθες - και παρά τα πυρά κριτικής που δέχεται από Τύπο και πολιτικούς εντός κι εκτός της χώρας για ανικανότητα στο χειρισμό και προσπάθεια παραπληροφόρησης κι εκμετάλλευσης της τραγωδίας - απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει έρευνα για το Μπεσλάν από κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωνε - σύμφωνα με το Ιντερφάξ - ότι θα ζητήσει την έκδοση ανθρώπων που σχετίζονται με το αποσχιστικό κίνημα και ζουν στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων των Αχμέντ Ζακάγιεφ και Ιλίας Αχμάντοφ - που ζουν σε Βρετανία και ΗΠΑ. Ο Ζακάγιεφ, εκπρόσωπος του πρώην Προέδρου που ο Πούτιν θεωρεί «τρομοκράτη», Αχμάντ Καντίροφ, έχει λάβει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, ενώ ο Αχμάντοφ ζει στις ΗΠΑ.

Εισαγγελέας είχε αποδώσει τη Δευτέρα τη σφαγή σε ομάδα που «έλαβε σχετική διαταγή από τους Μπασάγιεφ και Μασχάντοφ». Ο Ζακάγιεφ, από το Λονδίνο, αρνήθηκε κάθε σχέση με την υπόθεση. Είναι αμφίβολο εάν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας, που πλειοδότησαν στην υποστήριξη προς την κυβέρνηση Πούτιν για τις δικές τους σκοπιμότητες (π.χ. «Είμαστε ενωμένοι για να συντρίψουμε αυτή τη μορφή της τρομοκρατίας», Τόνι Μπλερ), θα εκδώσουν τους συγκεκριμένους Τσετσένους, που χρησιμοποιούν.

ΗΠΑ και Βρετανία εξακολουθούσαν να δηλώνουν, πάντως, ότι προσφέρονται να «παράσχουν βοήθεια», αν και πολιτικοί εντός ΕΕ υιοθετούσαν πιο αμφιλεγόμενες διατυπώσεις.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από διπλωματικής πλευράς που ανέκυψε χθες ήταν η σύναψη «συμφωνίας συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας» μεταξύ των κυβερνήσεων Ρωσίας και Ισραήλ, στην οποία κατέληξαν ο Ρώσος ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Ο Λαβρόφ μάλιστα φέρεται, κατά την Χα' αρέτζ και την αγγλόφωνη έκδοση της Pravda στο Διαδίκτυο, να δήλωσε ότι η προσφορά της κυβέρνησης Σαρόν να «μοιραστεί την εμπειρία της στην καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων με τη Ρωσία θα δώσει μια νέα ώθηση στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας» (!). «Πιστεύω... ότι η τρομοκρατία μπορεί να σταματήσει μόνο με τη συνένωση των προσπαθειών όλων των κρατών». Ισραηλινός αξιωματούχος, από την άλλη, δήλωσε πως οι Ρώσοι «πλέον» αντιλαμβάνονται ότι «το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, αλλά η παγκόσμια ισλαμική τρομοκρατική απειλή» (!).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάληψη ευθύνης από τον Σ. Μπασάγεφ(2004-09-18 00:00:00.0)
«Αντιτρομοκρατικός» πακτωλός(2004-09-15 00:00:00.0)
«Νόμιμο» το «νέο δόγμα» του Πούτιν...(2004-09-10 00:00:00.0)
«Προληπτικά χτυπήματα»(2004-09-10 00:00:00.0)
Προσπάθειες «αξιοποίησης» της τραγωδίας(2004-09-07 00:00:00.0)
Τα «καλάσνικοφ» σημάδεψαν την επιστροφή στα θρανία(2004-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ