Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Ερωτήσεις στην πρώτη μάρτυρα υπεράσπισης...

ΧΑΓΗ.--

Με το διορισμένο από το δικαστήριο, Βρετανό δικηγόρο Στίβεν Κέι στο ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης, άρχισε χτες η εξέταση της πρώτης μάρτυρας υπεράσπισης, της Σμίλια Αβράμοφ, πανεπιστημιακής καθηγήτριας, που διατέλεσε νομική εμπειρογνώμονας του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, προ της διάσπασης της πρώην Γιουγκοσλαβίας...

Η Αβράμοφ απέρριψε τις κατηγορίες έναντι του Μιλόσεβιτς, πως δηλαδή με την πολιτική του προωθούσε το σερβικό μεγαλοϊδεατισμό, λέγοντας πως «αυτό είναι επιεικώς γελοιότητα»... Η Αβράμοφ κατέθεσε πως ο Μιλόσεβιτς «δεν είχε καμία επιρροή στη Βοσνία επί Κάρατζιτς και πως σε ορισμένους κύκλους της Βοσνίας ο Μιλόσεβιτς ήταν σεβαστός, αλλά θεωρούνταν πολύ αδύναμος στην υπεράσπιση των Σερβοβόσνιων...». Η ίδια συμπλήρωσε πως ο Μιλόσεβιτς «δεν εμφορούνταν από καμία απολύτως ιδέα περί εθνοκάθαρσης των μη Σέρβων από τη Βοσνία και την Κροατία»... γιατί «ήταν μανιακός με την πολιτική διατήρησης της αδελφότητας και ενότητας του λαού». Σε άλλο σημείο υποστήριξε πως «τρομοκράτες εκπαιδευμένοι στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία εργάστηκαν για το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας».

Πριν ο Στίβεν Κέι αρχίσει την εξέταση της μάρτυρα, είπε στο δικαστήριο πως ο Μιλόσεβιτς αρνήθηκε επίμονα να τον δεχτεί (προχτές βράδυ). Οι δε δικαστές, όταν ο Κέι τελείωσε τις ερωτήσεις του προς τη μάρτυρα υπεράσπισης, πρότειναν στο Μιλόσεβιτς να υποβάλλει τις δικές του. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας όμως αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν μπορεί να ανεχθεί να παίζει το ρόλο βοηθού συνηγόρου υπεράσπισης και απαίτησε να του δοθεί το (υποτίθεται... κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο) δικαίωμα της υπεράσπισης του εαυτού του... Σε άλλο σημείο, μάλιστα, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Στίβεν Κέι πως με τις ερωτήσεις που υπέβαλλε στη μάρτυρα επιχείρησε να υποβαθμίσει τη βαρύτητα της κατάθεσής της... Ας σημειωθεί πως ο Κέι ξεκίνησε το έργο του «συνηγόρου υπεράσπισης» έχοντας πλήρη άγνοια τόσο για τη μάρτυρα, όσο και για το γενικότερο φάκελο στοιχείων έναντι του κατηγορητηρίου!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το ΝΑΤΟ κατέστρεψε τη Γιουγκοσλαβία»(2006-02-24 00:00:00.0)
Απαλλαγή ζητά ο συνήγορος υπεράσπισης...(2004-10-22 00:00:00.0)
Δριμεία αντίδραση για τις τελευταίες εξελίξεις στη δίκη - παρωδία(2004-09-17 00:00:00.0)
Νικολάι Ρισκόφ: «Αρνούμαι να παρουσιαστώ»(2004-09-10 00:00:00.0)
«Κατασκευασμένη πλάνη», λέει ο Μιλόσεβιτς, η έκθεση των «ερευνητών»...(2002-03-15 00:00:00.0)
Κλαρκ - Λίβινγκστον «συνήγοροι» του Μιλόσεβιτς(2001-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ