Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Για την επί ΓΗΣ εξανάσταση και ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Προσδοκούν «ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος...». Μερικοί, μάλιστα, βιάζονται να την προϋπαντήσουν, οδηγούμενοι από νέους Μεσσίες εκμετάλλευσης της ανοησίας και των περιουσιών τους.

Οι πολλοί, όμως, προσβλέπουν στην επίγεια δικαίωση, την αντίσταση κατά των νέων σταυρωτήδων του κόσμου και την ελπίδα, που συνοδεύεται από τους αγώνες για την Ανάσταση. Γεμάτη διαχρονικούς συμβολισμούς ανθρώπινων καταστάσεων αυτή η Μεγαλοβδομάδα, εκτός από τον θρησκευτικό της χαρακτήρα. Επί πώλου όνου ο ταπεινός. Με λιμουζίνες οι σύγχρονοι Καίσαρες της πολιτικής και των θρησκειών.

«Ουκ ήλθον βαλείν μάχαιραν, αλλά ειρήνην», είπε ο Ανθρωποθεός. Με τα σύμβολα όμως, τις παντιέρες και τα θυμιάματα, όλων των θρησκειών, ξεκινούν οι πόλεμοι, στην πορεία της Ιστορίας.

ΟΝαζωραίος των προσδοκιών και των ελπίδων, των απόκληρων και των κατατρεγμένων. Για την επίγεια δικαίωση που οδηγήθηκε στην επουράνια μετάθεση. ο Ναζωραίος με το μαστίγιο της κάθαρσης για την εκδίωξη των καπήλων από το ναό: «Πιο εύκολο είναι να περάσει ένα χοντρό παλαμάρι - (κάμηλος) από την τρύπα μιας βελόνας, παρά ο πλούσιος στη βασιλεία των ουρανών». Τώρα και αυτή γίνεται αντικείμενο αγοραπωλησίας, με χορηγίες συμφερόντων, στα πλανητικά χρηματιστήρια του τζόγου.

«Μεταβάλατε, είπε, τον οίκον του Θεού, εις οίκον εμπορίου». Και οι γειτονιές του κόσμου γεμάτες άρπαγες, κλέφτες, ληστές και εμπρηστές της ειρήνης.

Οι αλιείς της Γαλιλαίας, αλιείς ανθρώπων, που, τότε και τώρα, καταδιώκονται για τη διάδοση ιδεών και ιδεολογιών και σταυρώνονται, άλλοτε στο βράχο του Καυκάσου, σαν τον Προμηθέα και άλλοτε στο Γολγοθά των Φαρισαίων (ουαί υμίν).

«Ωσαννά, εν τοις υψίστοις» στην αρχή και μετά βαΐων και κλάδων η είσοδος στα Ιεροσόλυμα. Αλλά και «σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν», από τα φανατισμένα και αποπροσανατολισμένα πλήθη από τους δημαγωγούς. Τα αργύρια της προδοσίας, η προηγούμενη απιστία του Πέτρου: «Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο».

Ομοιότητες με τα καθημερινά και τα ανθρώπινα, με τα πάθη και τα μίση, την πίστη και την εξανάσταση, τους αγώνες για την κοινωνική ανάσταση, μέσα από την ανανεούμενη Ανοιξη.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ