Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξηλώστε τώρα τους καμεροχαφιέδες!

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι της Αθήνας με 13 ταυτόχρονες συγκεντρώσεις έδωσαν μια ακόμα δυναμική και αποφασιστική απάντηση στο χαφιεδισμό και στην αστυνομοκρατία

«Να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες παρακολούθησης και οι αντιλαϊκοί νόμοι» απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι της Αθήνας συμμετέχοντας στις 13 συγκεντρώσεις που έγιναν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, έδωσαν μια ακόμα δυναμική και αποφασιστική απάντηση στο χαφιεδισμό και στην αστυνομοκρατία που σκοπεύουν την καρδιά των λαϊκών και ατομικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Παρά την έντονη αστυνομική παρουσία, οι διαδηλωτές κατάφεραν να «τυφλώσουν» κάμερες σε τρεις περιοχές, ενώ παντού κρέμασαν τα πανό που προειδοποιούν για τους ηλεκτρονικούς χαφιέδες και καλούν το λαό της Αθήνας να υπερασπιστεί τα πολιτικά και δημοκρατικά του δικαιώματα και σε αγώνα για να ξηλωθεί μια και καλή αυτός ο εφιαλτικός μηχανισμός παρακολούθησης.

Οι διαδηλώσεις έγιναν στην Ομόνοια, στο Νέο Κόσμο, στην οδό Πατησίων 280, στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στο Περιστέρι, στην Καλλιθέα, στου Ζωγράφου, στη Δάφνη, στους Αγ. Αναργύρους, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Γαλάτσι, στην Αγ. Παρασκευή και στην Κηφισιά.

1. Στην Ομόνοια

Η συγκέντρωση στην Ομόνοια ξεκίνησε στις 7 μ.μ. και ολοκληρώθηκε μετά από περίπου μιάμιση ώρα. Η απόπειρα ενός ασφαλίτη («οδηγός του διευθυντή» κατά την επίσημη εκδοχή) να «ζητήσει το λόγο» από τα στελέχη του ΠΑΜΕ, όταν είδε το γερανό που θα χρησιμοποιούνταν για την «τύφλωση» της κάμερας, συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των τελευταίων, ενώ ακόμη και οι ένστολοι αστυνομικοί δεν έδωσαν συνέχεια.

Ενα μέλος του ΠΑΜΕ, με τη βοήθεια του γερανού, έφτασε στην κάμερα που είναι τοποθετημένη έξω από το πολυκατάστημα «Χόντος», έβαψε με κόκκινο σπρέι το φακό, την τύλιξε με λινάτσα και τοποθέτησε μια σημαία του ΠΑΜΕ εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων. Ηταν το «άδοξο» τέλος της λειτουργίας της κάμερας, τουλάχιστον για χτες, αν και καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης και μέχρι να «τυφλωθεί» παρακολουθούσε συνεχώς τα τεκταινόμενα.

Από την πορεία των κατοίκων των Πατησίων
Από την πορεία των κατοίκων των Πατησίων
Νεολαίοι και συνδικαλιστές ενημέρωναν τον κόσμο για την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης με συνθήματα και μοίρασμα φυλλαδίων, που δήλωναν: «Φτάνει πια, οι μάσκες έπεσαν, οι κάμερες, τα "Ζέπελιν" είναι μηχανισμοί παρακολούθησης του λαού». Το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Να ξηλωθούν τώρα οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες», με «μέτωπο» προς την πλατεία Ομονοίας, ήταν «περικυκλωμένο» με πλήθος διαδηλωτών που κρατούσαν τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Συνθήματα όπως «Ενότητα και πάλη λαϊκή, ενάντια στην κυβέρνηση και στην καταστολή», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» και «Νόμος είναι το δίκιο των λαών, όχι στους "τρομονόμους" των ιμπεριαλιστών» δονούσαν την πλατεία.

Την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης κατήγγειλαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και Οδυσσέας Κουμάνος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος,

2. Στους Αμπελόκηπους

Εντονη η παρουσία των νέων στη συγκέντρωση της Ομόνοιας
Εντονη η παρουσία των νέων στη συγκέντρωση της Ομόνοιας
Στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούσαν την κάμερα. Οι διαδηλωτές μοίρασαν προκηρύξεις και φωνάζοντας συνθήματα καλούσαν τους κατοίκους της πόλης να μη συμβιβαστούν με τη διαρκή αφαίρεση των ατομικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το άμεσο ξήλωμα του μηχανισμού παρακολούθησης απαίτησε κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του ο Β. Κουμπούρας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ακόμη ότι κυβέρνηση και κεφάλαιο γνωρίζουν πως οι ταξικοί αγώνες δεν μπορούν να σταματήσουν και γι' αυτό καταφεύγουν στην ηλεκτρονική παρακολούθηση και φακέλωμα του λαϊκού κινήματος.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές έκαναν πορεία μέχρι τη ΓΑΔΑ φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο Π. Σοφός.

3. Στα Πατήσια

Παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, οι κάτοικοι των Πατησίων που συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καυτατζόγλου «τύφλωσαν» τον καμεροχαφιέ με κόκκινη μπογιά και κρέμασαν πανό με σύνθημα «Ξηλώστε τώρα τους ηλεκτρονικούς χαφιέδες».

Στη συνέχεια έκαναν πορεία φωνάζοντας συνθήματα κατευθυνόμενοι προς την πλατεία Κολιάτσου, όπου βρίσκεται άλλη περιστρεφόμενη κάμερα παρακολούθησης. Να σημειωθεί ότι ενώ η κάμερα ήταν στραμμένη σε άλλη κατεύθυνση μόλις οι διαδηλωτές έφτασαν για να αναρτήσουν το πανό αυτή στράφηκε πάνω τους.

4. Στο Περιστέρι


Σοβαρό κρούσμα κρατικού αυταρχισμού - που υποδηλώνει με σαφήνεια τις προθέσεις της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής απέναντι στο λαϊκό κίνημα - εκδηλώθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση στο Περιστέρι.

Με απερίγραπτο θράσος, η αστυνομία επιχείρησε να απαγορεύσει τη συγκέντρωση στη γωνία Θηβών και Πελασγίας, όπου υπάρχει τοποθετημένη κάμερα-χαφιές, και να υποδείξει στους διαδηλωτές τον τόπο στον οποίο θα συγκεντρωθούν. Την προκλητική αυτή απαίτησή της εκδήλωσε στους πρώτους που έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης - περί τα 20 λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα - κι όταν αυτοί αρνήθηκαν να υπακούσουν, τα αστυνομικά όργανα συνέλαβαν τον Παναγιώτη Σοφό, στέλεχος του ΠΑΜΕ και δημοτικό σύμβουλο Περιστερίου, αποδίδοντάς του την κατηγορία της ...«αναμόχλευσης παθών»!!! Στη συνέχεια τον οδήγησαν στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου στην Ανθούπολη, όπου προχώρησαν σε ... εξακρίβωση των στοιχείων του αναμένοντας να δουν τις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων.

Γύρω από την κάμερα, στο χώρο της συγκέντρωσης υπήρχε ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτυση, ενώ ο επικεφαλής τους, χωρίς διακριτικά, συνεχώς προκαλούσε λέγοντας ότι αυτός τις κάμερες τις θέλει ...«γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της ΔΗΣΕΚ, ο οποίος κατήγγειλε το καθεστώς του χαφιεδισμού και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, υπογράμμισε τις ευθύνες των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που ανέχονται αυτή την κατάσταση και κάλεσε σε πορεία προς το αστυνομικό τμήμα για την απελευθέρωση του Π. Σοφού.

Την ίδια ώρα, όταν έγινε γνωστό ότι οι συγκεντρωμένοι κατευθύνονται προς το αστυνομικό τμήμα, οι επικεφαλής του τελευταίου απελευθέρωσαν τον Π. Σοφό, αφού η προσπάθεια τρομοκράτησης των συγκεντρωμένων είχε καταρρεύσει.


«Είμαι έξω γιατί ξεκίνησε η πορεία», είπε ο Π. Σοφός στους διαδηλωτές που μπροστά στο αστυνομικό τμήμα, με συνεχή συνθήματα, στιγμάτιζαν με τον πιο μαχητικό τρόπο την κρατική τρομοκρατία. Και πρόσθεσε: «Εξαπολύουν την τρομοκρατία θέλοντας να μας προλάβουν μπρος στους λαϊκούς αγώνες που έρχονται. Ομως δε θα τους περάσει. Τη λαϊκή αντίδραση τη φοβούνται, την τρέμουν. Αυτό φάνηκε σήμερα. Ο αγώνας συνεχίζεται, η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος.

5. Στους Αγ. Αναργύρους

Εργαζόμενοι, νέοι, ηλικιωμένοι, φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τη Δυτική Αθήνα έδωσαν το δυναμικό «παρών» στη διαδήλωση - η οποία έγινε κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία - στην πλατεία των Αγ. Αναργύρων.

«Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή», ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ στη συγκέντρωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Βασίλης Πετρόπουλος, εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, ο Βασίλης Κλουβάτος, εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και η Σωτηρία Αγαλιανού, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Αγίων Αναργύρων. Οι διαδηλωτές δήλωσαν αποφασισμένοι ο χαρακτήρας αυτών των κινητοποιήσεων να είναι διαρκής, να είναι παντού και κρέμασαν κάτω από την κάμερα ένα πανό του ΠΑΜΕ.

6. Στου Ζωγράφου

Δυναμική ήταν και η συγκέντρωση στου Ζωγράφου, στην πλατεία Γαρδένιας, όπου τη χαφιεδοκάμερα φύλαγε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι συγκεντρωμένοι κρέμασαν πανό ζητώντας να ξηλωθούν οι κάμερες.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε προς τους συγκεντρωμένους ο Νίκος Τσαγκάρης, από το Κίνημα Ειρήνης Ζωγράφου, και η Ντέπυ Τσακίρογλου, γραμματέας της ΟΓΕ.

Κάμερα και ΜΑΤ, χαφιεδισμός και καταστολή
Κάμερα και ΜΑΤ, χαφιεδισμός και καταστολή
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου», ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, η Μαρία Πανούτσου, από το ΕΣΥΝ, η Νότα Σπυριάδη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», κ.ά.

7. Στο Νέο Κόσμο

Τέσσερα πανό με σύνθημα «Ξηλώστε τώρα τους ηλεκτρονικούς χαφιέδες» κρέμασαν στις κολόνες γύρω από την κάμερα που βρίσκεται στην οδό Φραντζή στο Ν. Κόσμο οι εκατοντάδες διαδηλωτές.

«Συναντηθήκαμε εδώ για να διαδηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας για να ξηλωθούν αυτές οι κάμερες-χαφιέδες», είπε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μέχρι το σταθμό του μετρό του Ν. Κόσμου.

8. Γαλάτσι

Κλούβα, Ζητάδες, αστυνομικοί με πολιτικά και ελικόπτερο της αστυνομίας συνέθεταν χτες το σκηνικό, στο Γαλάτσι, κατά τη διάρκεια της εκεί συγκέντρωσης. Η κάμερα βρίσκεται λίγο πιο πέρα από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην οδό Πρωτοπαπαδάκη. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους να κρεμάσουν πανό στην κάμερα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ετσι η κάμερα «στολίστηκε» με το σύνθημα «Ξηλώστε τώρα τους ηλεκτρονικούς χαφιέδες».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Βαγγέλης Βακάλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Επισήμανε την ανάγκη να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες παρακολούθησης και να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι.

9. Στη Δάφνη

Μαχητικό «παρών» έδωσαν εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία Καλογήρων της Δάφνης. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Χρήστος Κατσιώτης, ενώ από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» απηύθυνε χαιρετισμό ο Δημήτρης Καλτσώνης. Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι τα μέτρα αστυνόμευσης που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας είναι ενταγμένα στο γενικότερο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που προωθεί ο ιμπεριαλισμός.

Από την πορεία προς το Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου, όπου κρατούνταν ο Π. Σοφός
Από την πορεία προς το Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου, όπου κρατούνταν ο Π. Σοφός
Οι συγκεντρωμένοι κρέμασαν στους στύλους όπου είναι στερεωμένες οι χαφιεδοκάμερες, αλλά και στη γύρω περιοχή, πανό που προειδοποιούν τους πολίτες ότι παρακολουθούνται και καλούν σε αγώνες για να καταργηθούν οι καμεροχαφιέδες.

10. Στη Ν. Φιλαδέλφεια

Με ισχυρή αστυνομική παρουσία έγινε και η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι μηχανισμοί χαφιεδισμού δεν είναι ανίκητοι, ότι χρειάζεται δυνάμωμα του ταξικού κινήματος, ότι πρέπει να σπάσουν οι μηχανισμοί παρακολούθησης σε δρόμους, χώρους δουλιάς και όπου αλλού βρίσκονται.

Οι συγκεντρωμένοι κρέμασαν πανό στις δύο κάμερες της πλατείας.

11. Στην Καλλιθέα

Μαζικά ανταποκρίθηκαν οι Καλλιθιώτες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Δαβάκη.

Η παρουσία αστυνομικής δύναμης, η οποία από νωρίς φύλαγε την τοποθετημένη κάμερα στην πλατεία, δεν απέτρεψε εκατοντάδες κατοίκους να προσέλθουν στη συγκέντρωση, σπάζοντας έτσι με την παρουσία τους την αστυνομοκρατία. Επίσης, κρέμασαν πανό στις κολόνες δίπλα από την κάμερα που ειδοποιούν τους διερχόμενους για το χαφιέ που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο.

12. Στην Αγ. Παρασκευή

«Στα δυνατά» μπήκαν χτες δεκάδες διαδηλωτές στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής. Με το σύνθημα «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, μαζί με τους εργάτες ενότητα και πάλη», μοίρασαν προκηρύξεις στους θαμώνες της πλατείας. Αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι με την προκήρυξη που πήραν στα χέρια τους συζήτησαν και ενημερώθηκαν για την ανάγκη να φύγουν οι χαφιεδοκάμερες. Ακολούθησε ομιλία της Βάσως Παπαδόγιαννη, εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, και οι διαδηλωτές «στόλισαν» την περιοχή με πανό που κατήγγειλαν την καθημερινή ηλεκτρονική παρακολούθηση. Τα πανό τοποθετήθηκαν στη διασταύρωση Μεσογείων και Αγ. Παρασκευής.

13. Στην Κηφισιά

Κάτοικοι της Κηφισιάς και των γύρω περιοχών συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην Κηφισιά στον Τροχονόμο. Κάτω από το άγρυπνο μάτι της κάμερας και παρουσία πολλών αστυνομικών οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και προχώρησαν σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της οδού Κηφισίας.

«Θέλουν και με τους καμεροχαφιέδες, με τους "τρομονόμους", με τον αυταρχισμό και την καταστολή να διαφυλάξουν τα ιερά και τα όσια της κερδοφορίας του κεφαλαίου και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους», επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στη συγκέντρωση ο Μπάμπης Τεννές, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Μίλησε επίσης ο Τάκης Λυμπερόπουλος, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Κηφισιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ