Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Σκάνδαλο σε βάρος του συνόλου της εργατικής τάξης

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί το υπέρογκο κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού να το πληρώσουν το κεφάλαιο και η κυβέρνηση
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί το υπέρογκο κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού να το πληρώσουν το κεφάλαιο και η κυβέρνηση
Σκάνδαλο για το σύνολο της εργατικής τάξης αποτελεί η «βόμβα» που έσκασε πριν λίγες μέρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), όπου και εκτιμήθηκε ότι το κόστος κατασκευής του τετραγωνικού μέτρου των κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού θα είναι τουλάχιστον 1.510 ευρώ! Οι δικαιούχοι του Ολυμπιακού Χωριού και συνολικά οι δικαιούχοι στη χώρα, αφού πλήρωσαν την κατασκευή των κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού (μέσω του ΟΕΚ), καλούνται να πληρώσουν με τον ιδρώτα τους, όλη την «γκλαμουριά» που έστησαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, «Αθήνα 2004», για να επωφεληθούν οι πολυεθνικές και οι επιχειρηματίες - «αρπαχτικά», στα πλαίσια του «εθνικού στόχου», της «μεγάλης εθνικής ιδέας», των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενα έργο που εκτιμάται ότι κόστισε περίπου 135 δισεκατομμύρια δραχμές. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, απαιτεί αυτό το υπέρογκο κόστος να το πληρώσουν το κεφάλαιο και η κυβέρνηση!

Η εξέλιξη αυτή, την οποία το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε προβλέψει εδώ και τέσσερα χρόνια, απαιτώντας ταυτόχρονα να μην μπει ο ΟΕΚ στην περιπέτεια κατασκευής του Ολυμπιακού έργου, αποκλείει ουσιαστικά από τη δυνατότητα απόκτησης στέγης χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Εχει επίσης αποκλείσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από την απόκτηση στέγης, καθώς με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το Ολυμπιακό Χωριό θα είχαν κατασκευαστεί χιλιάδες ακόμα κατοικίες! Επιβεβαιώνει με τον πιο χυδαίο τρόπο ότι ο ΟΕΚ, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων, αποτελεί «θησαυρό» για την εκάστοτε κυβέρνηση και για την εξυπηρέτηση των στόχων της, που είναι ο αποπροσανατολισμός του λαού, η υφαρπαγή της ψήφου του.


Υπογραμμίζεται ότι στην τιμή του τετραγωνικού μέτρου, όπως αρχικά εκτιμήθηκε, δεν έχουν υπολογιστεί, όπως αναφέρεται στην εισήγηση του προέδρου του Οργανισμού Αγγ. Οικονομόπουλου προς το ΔΣ, «η αξία του οικοπέδου που αναλογεί κατά την πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, οι δαπάνες αναθεώρησης όπως θα οριστικοποιηθούν και οι διαφορές από τους ΑΠΕ, το ποσό που αναλογεί στο ΦΠΑ 18%, στα μεταολυμπιακά έργα και οι αποζημιώσεις από αιτήσεις θεραπείας ή αγωγές των αναδόχων». Ολα τα παραπάνω εκτιμάται ότι θα εκτινάξουν την τιμή του τετραγωνικού μέτρου στα 2.000 ευρώ! Αυτό όταν το μέσο κόστος κατασκευής των κατοικιών του ΟΕΚ δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ!

Τα υπέρογκα όμως αυτά ποσά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση κρατικής επιχορήγησης για τη μείωση του κόστους, υπάρχει κίνδυνος να μετακυληθούν όχι μόνο στους δικαιούχους του Ολυμπιακού Χωριού, αλλά στο σύνολο των δικαιούχων στη χώρα! Και αυτό γιατί ο ΟΕΚ - βάσει της ισχύουσας απόφασης του υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου που αφορά στην κατανομή του κόστους των εργατικών κατοικιών και την τιμή που πληρώνουν οι οικιστές - αθροίζει το κόστος όλων των κατοικιών που έχουν κατασκευασθεί στη χώρα και βγάζει το μέσο όρο που αποτελεί και τελική τιμή αγοράς για τους δικαιούχους. Σε μια τέτοια προοπτική, αν στο κόστος του συνόλου των κατασκευών υπολογιστεί και το υπέρογκο κόστος του Ολυμπιακού Χωριού, τότε θα καλεστούν όλοι οι δικαιούχοι σε όλη τη χώρα να πληρώσουν το «μάρμαρο» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκτός όμως από τα παραπάνω ποσά, οι δικαιούχοι φαίνεται ότι θα είναι αυτοί που θα επωμιστούν και την ακριβή συντήρηση των πισινών, των γυμναστηρίων και μια σειρά ακόμα εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν στο Χωριό για να εξυπηρετήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Η εξέλιξη γνωστή από το 2000!

Τη λεηλάτηση των εσόδων του ΟΕΚ, δηλαδή των χρημάτων των εργαζομένων, για έργα βιτρίνας, και το γεγονός ότι το τεράστιο οικονομικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα το επωμιστεί ο ελληνικός λαός, είχε υπογραμμίσει χρόνια πριν το ΚΚΕ, αλλά και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σε ημερίδα που είχε πραγματοποιήσει το 2000 το ΚΚΕ είχε αναλυτικά περιγραφεί η απαράδεκτη σύμβαση-πλαίσιο μεταξύ ΟΕΚ - «Αθήνα 2004», που μεθόδευσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Μια σύμβαση που εξυπηρέτησε τις επιχειρήσεις που αναμείχθηκαν στην κατασκευή του, την κυβέρνηση και το «2004».

«Μέσω της Ανώνυμης Εταιρίας, που προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, η κυβέρνηση θα μοιράζει δουλιές, θα διορίζει όποιους θέλει στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων και ο ΟΕΚ καλείται να πληρώσει "το μάρμαρο" της νέας Εθνικής Ιδέας. Ετσι επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις που είχαμε εκφράσει στο ΔΣ του ΟΕΚ όταν συζητούσε και αποφάσιζε για τη σύμβαση-πλαίσιο ανάμεσα στον ΟΕΚ και το "2004"», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο το 2000 ο Αντ. Αντύπας, εκπρόσωπος των εργαζομένων εκείνη την περίοδο στο ΔΣ του ΟΕΚ.

Ακόμα πιο αποκαλυπτική, για το ότι η εξέλιξη αυτή ήταν απόλυτα προβλέψιμη, είναι η συνέχεια της δήλωσής του, στην οποία καταγγέλλει χαρακτηριστικά: «Είχαμε καλέσει το ΔΣ του ΟΕΚ να καταψηφίσει τη σύμβαση-πλαίσιο και επειδή εκτιμούσαμε ότι το κόστος κατασκευής των σπιτιών, μαζί με τις μετασκευές, θα έφτανε σε απαγορευτικό ύψος, πάνω από 500.000 δραχμές(!) το τ.μ. σε σημερινές τιμές».

Και κατέληγε, υπογραμμίζοντας ότι «η ανάθεση στον ΟΕΚ από την κυβέρνηση, με τον τρόπο που έγινε, με τις μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υποθηκεύει την ύπαρξη του ΟΕΚ ως φορέα εργατικής κατοικίας. Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να λεηλατηθούν τα έσοδά του (που είναι αποκλειστικά εισφορές των εργαζομένων) για να φτιαχτούν έργα βιτρίνας. Η προσδοκία για ένα φτηνό και καλό σπίτι για τους εργαζόμενους απομακρύνεται. Είναι ώρα να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαία μια άλλη στεγαστική πολιτική(2004-10-07 00:00:00.0)
Να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων(2004-09-11 00:00:00.0)
«Απαλλοτριώνουν» τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας(2000-04-23 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε η οικονομική καταδίκη του ΟΕΚ(2000-04-18 00:00:00.0)
Κυβερνητική «θηλιά» στον ΟΕΚ!(2000-02-27 00:00:00.0)
Υποθηκεύεται το μέλλον και του ΟΕΚ(2000-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ