Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΟΣΕΤΙΑ
Με λουτρό αίματος έληξε η πολιορκία του σχολείου

Σκηνές πανικού

Associated Press

Σκηνές πανικού
ΜΠΕΣΛΑΝ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΛΚΕΝΜΠΟΥΡΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πολιορκία του σχολείου Ν1 της πόλης Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας απέβη χτες, τρίτη ημέρα της κρίσης, στο χειρότερο λουτρό αίματος των τελευταίων χρόνων στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ως χτες βράδυ, στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για «πολύ περισσότερους» από 150 νεκρούς και τουλάχιστον 646 τραυματίες, ανάμεσά τους 227 παιδιά, με τους αριθμούς να αυξάνονται κάθε ώρα που περνούσε. Η κατάσταση δε βρισκόταν ακόμη υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών αρχών, καθώς 13 από τους απαγωγείς φέρονταν να εξοντώθηκαν μετά από πολιορκία ειδικών δυνάμεων, ενώ η μάχη με ενόπλους που φέρονταν ταμπουρωμένοι στο υπόγειο του σχολείου «έληξε», ορισμένοι συνελήφθησαν, πάντως «ουδείς διέφευγε».

Οι συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασε η κόλαση του πυρός και των εκρήξεων, τα πώς και τα γιατί της φοβερής χτεσινής τραγωδίας παραμένουν ασαφείς. Βέβαιο ήταν πως ο αριθμός των ομήρων ξεπερνούσε τους 1.200, ίσως μάλιστα να έφθανε συνολικά τους 1.500, αριθμός υπερτριπλάσιος των 350 που εκτιμούσαν οι Ρώσοι κυβερνητικοί, ενώ και οι ένοπλοι μάλλον αποδείχτηκαν περισσότεροι από τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για 17.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Πούτιν επέμεναν ότι το ξέσπασμα της φρενιτιώδους βίας, που αντικατέστησε την αγωνιώδη αναμονή, οφείλεται σε κάποιον ή κάποια από τους απαγωγείς που άνοιξε πυρ εναντίον των ομήρων που επιχειρούσαν να διαφύγουν. Ο Βάλερι Αντρέεφ της FSB (ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας) είπε σε συγγενείς των ομήρων ότι οι αρχές «δε σχεδίαζαν επέμβαση», αλλά αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μια επιχείρηση που δεν ήθελαν, για να σταματήσουν την εκτέλεση ομήρων. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, όλα ξεκίνησαν όταν, μετά από συμφωνία των διαπραγματευτών με τους απαγωγείς, το πρωί νοσοκόμοι επιχείρησαν να απομακρύνουν τις σορούς των νεκρών της προηγούμενης ημέρας και δέχτηκαν πυρά. Μια ακόμη εκδοχή κάνει λόγο για «σφαγή κατά λάθος», λόγω της αθέλητης πυροδότησης εκρηκτικών στο γυμναστήριο. Ολ' αυτά ήταν, βέβαια, αδύνατο να διακριβωθούν...

Πολλά τα πτώματα των μικρών αθώων μαθητών

Associated Press

Πολλά τα πτώματα των μικρών αθώων μαθητών
Σκηνές χάους, τρόμου και φρίκης στην Μπεσλάν, με μικρά παιδιά να τρέχουν στο δρόμο γεμάτα αίματα, γυμνά και κατατρομοκρατημένα, πεινασμένα και διψασμένα μετά από τρεις ημέρες χωρίς φαγητό ή νερό, ενώ τα πυρά και οι εκρήξεις ξέσκιζαν τις καρδιές των γονιών των ομήρων που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην περιοχή. Για τουλάχιστον πέντε εφιαλτικές ώρες, από το μεσημέρι, η περιοχή του κτιριακού συγκροτήματος του σχολείου Ν1 της Μπεσλάν και γύρω από αυτό αποτελούσε πεδίο μιας στην αρχή σφοδρής μάχης και στη συνέχεια σποραδικών συγκρούσεων ανάμεσα στους ενόπλους απαγωγείς και τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις - με θύματα, δυστυχώς, δεκάδες άμαχους ομήρους.

«Δεν ξέραμε αν θα ζούσαμε», είπε ο 14χρονος Ασλάν, ένας από τους πρώτους ομήρους που κατάφεραν να ξεφύγουν από το παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών κτίριο του γυμνασίου. Ο Ασλάν περιέγραψε τις σκηνές πριν τρέξει για τη ζωή του: ακούγεται μια φοβερή έκρηξη και τον χτυπούν θραύσματα. Ακούγεται μια δεύτερη - το ωστικό κύμα τον ρίχνει κάτω. Η στέγη καταρρέει. Επικρατεί πανικός, χάος. Σπάει ένα παράθυρο. Και τρέχει...

Η έκρηξη στο γυμναστήριο του σχολείου ήταν μοιραία για δεκάδες από τους ομήρους. Εικονολήπτης του «Sky News» και δημοσιογράφος του «Ιντερφάξ» εκτίμησαν ότι η έκρηξη και η κατάρρευση της στέγης κόστισαν «τουλάχιστον» εκατό ζωές.

Τουλάχιστον δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στη μάχη, σύμφωνα με το «Ιντερφάξ», περιλαμβανομένου ενός που φέρεται να έσωσε δύο μικρά κορίτσια. Από πλευράς απαγωγέων -μεταξύ των οποίων οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονταν χτες ότι βρίσκονταν Αραβες «μισθοφόροι», πράγμα που είναι φυσικά αδύνατο να ελεγχθεί και σίγουρα αντανακλά, είτε αληθεύει είτε όχι, τις προθέσεις να ταυτιστεί το αποσχιστικό κίνημα των Τσετσένων εξτρεμιστών με την αλ Κάιντα - ο απολογισμός έκανε λόγο για 20 νεκρούς.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας επιχειρούσαν χτες - πράγμα που είναι πρακτικά αδύνατο να αποδειχθεί αν αληθεύει - να αποδώσουν την «καθοδήγηση» της επιχείρησης στο σχολείο στον Τσετσένο αντάρτη διοικητή Μάγκομετ Γεβλόγιεφ, τη «χρηματοδότησή» της στην αλ Κάιντα και το «σχεδιασμό» στον Σαμίλ Μπασάγιεφ, πρώην πρόεδρο και σήμερα τον πλέον καταζητούμενο στη Ρωσία Τσετσένο.

Μέσα στην κατάσταση σύγχυσης που επικρατούσε ως αργά το βράδυ στο Μπεσλάν, υπήρχαν πληροφορίες για εύρεση παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο Κέντρο Επιχειρήσεων των ρωσικών δυνάμεων, το προσωπικό του οποίου μετακινήθηκε εσπευσμένα. Σε μια φοβερή σκηνή που μετέδωσε δημοσιογράφος του «Ιντερφάξ», νεαροί κάτοικοι καταδίωκαν έναν άνδρα που πίστευαν πως ήταν μέλος της ομάδας των απαγωγέων και δεν ήταν το μόνο τέτοιο περιστατικό. Αργότερα, όμως, η προσοχή μετατέθηκε στα νοσοκομεία της περιοχής, όπου το προσωπικό κατέβαλε προσπάθειες να σώσει εκατοντάδες ζωές...

Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής της Βόρειας Οσετίας, Αλεξάντερ Ντζακόσοφ, είχε νωρίτερα κάνει τη σύνδεση των ενόπλων καταληψιών του σχολείου με την Τσετσενία, λέγοντας πως το βασικό τους αίτημα ήταν η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη θεωρητικά αυτόνομη δημοκρατία, που βρίσκεται, λόγω των καταστροφικών επιλογών διαδοχικών κυβερνήσεων από εποχής Γιέλτσιν, περιλαμβανομένης αυτής του σημερινού Προέδρου Πούτιν, σε μόνιμο πόλεμο.

Απόπειρες πολιτικής αξιοποίησης της τραγωδίας...

Η Κρατική Δούμα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε τη μαζική απαγωγή και ανέφερε πως «είμαστε βέβαιοι ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να συνδυάσει τις προσπάθειές της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Μια πολιτική τοποθέτηση που δε θα μπορούσε να ικανοποιήσει περισσότερο τους εγκεφάλους αυτού του «αέναου πολέμου»...

Στο μεταξύ, η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφραζε τη «λύπη» της για τα γεγονότα, διευκρίνιζε πως «κατανοεί το δίλημμα» των ρωσικών αρχών μπροστά στην κρίση και κατέληγε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει πλήρως και χωρίς όρους όλες τις μορφές τρομοκρατίας».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καταδίκασε τη «βάρβαρη» απαγωγή αθώων ως ομήρων, επέρριψε «στους τρομοκράτες» την ευθύνη για την απώλεια ζωών και τόνισε πως οι ΗΠΑ «στέκονται στο πλευρό της Ρωσίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Αργά το βράδυ χτες αναμενόταν διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ