Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαράδεκτη η κατάσταση με τις φοιτητικές εστίες

Αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της συνειδητής υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ο βραχνάς για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που είχαν τη χαρά να δουν τα παιδιά τους να πετυχαίνουν μια θέση σ' ένα πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ και τη δυστυχία αυτή η σχολή να είναι σε άλλη πόλη. Σ' αυτή την περίπτωση, χρειάζονται περίπου ένα ολόκληρο μισθό κάθε μήνα για να συντηρούν τα παιδιά τους ώστε να καταφέρουν να σπουδάσουν.

Κι αυτό γιατί συνολικά οι δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα διαρκώς μειώνονται τη στιγμή που ο αριθμός των φοιτητών αυξάνεται.

Στην Αθήνα, εδώ και μια δεκαετία οι φοιτητικές εστίες έχουν μειωθεί αντί να αυξηθούν, σε πλήρη αντίθεση με τον αριθμό των φοιτητών ο οποίος αυξήθηκε σε μεγάλο ποσοστό. Συγκεκριμένα, ενώ λειτουργούσαν φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Παντείου, τώρα δεν υπάρχουν πια και οι ανάγκες καλύπτονται με επινοικίαση ξενοδοχείων, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Φέτος, η κυβέρνηση «καυχιέται» ότι δόθηκαν προς χρήση δυο νέες φοιτητικές εστίες και θα συνεχίσει να διανέμεται το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ το χρόνο. Αυτή είναι όλη κι όλη η συνεισφορά της, που, φυσικά, όχι μόνο δε λύνει, αλλά ούτε καν ανακουφίζει την κατάσταση.

Η μία νέα φοιτητική εστία είναι αυτή του Πολυτεχνείου, με 800 κρεβάτια, τη διαχείριση της οποίας αναλαμβάνει το ίδιο το Πολυτεχνείο και μόνο μετά από δυναμική παρέμβαση των φοιτητών της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. έγινε κατορθωτό να μην επιβληθεί ενοίκιο στους μελλοντικούς οικότροφους φοιτητές.

Οι άλλες νέες εστίες ανήκουν στο συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ), που από 900 κρεβάτια που διέθεταν πριν, τώρα φτάνουν στα 1.000 μετά την ανακαίνιση που έγινε στους χώρους των παλιών εστιών και τα νέα κτίρια που ανεγέρθηκαν. Από το πού θα ανατεθεί η διαχείριση των εστιών (στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας ή στο Πανεπιστήμιο) εξαρτάται το αν θα επιβληθεί ενοίκιο και πόσο στους οικότροφους, καθώς το Πανεπιστήμιο δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τις αναλάβει αυτοτελώς. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από μερικούς μήνες το ίδρυμα βρέθηκε σε θέση να μην μπορεί να καλύψει ούτε τους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ που του αναλογούσαν! Ετσι, αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί οι εστίες να λειτουργήσουν με τη μέθοδο της ανταποδοτικότητας, δηλαδή, ενοίκιο.

Το σύνολο των εστιών στο Λεκανοπέδιο καλύπτει ποσοστό μόλις λίγο πάνω από το 1% των εγγεγραμμένων φοιτητών των ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά κι αυτή η δραματική αναλογία δεν αλλάζει με τα 900 νέα κρεβάτια που προστίθενται φέτος.

Σε άλλες πόλεις

Δραματική παραμένει η κατάσταση για τη στέγαση των φοιτητών και στις άλλες «φοιτητουπόλεις». Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, για τρία ιδρύματα που αριθμούν στο σύνολό τους πάνω από 95.000 φοιτητές, υπάρχουν 7 φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 2.300 θέσεων περίπου. Οι εστίες δηλαδή καλύπτουν τις ανάγκες μόλις του 4,8% των φοιτητών. Ακριβώς εκεί «πατάνε» διάφοροι μεγαλοκατασκευαστές και φτιάχνουν κτίρια ζητώντας ενοίκιο για ένα δωμάτιο 400 ευρώ!

Στην Πάτρα σπουδάζουν περίπου 25.000 φοιτητές και η πόλη διαθέτει μία εστία 880 δωματίων, όπου οι φοιτητές από πέρσι καταβάλλουν ενοίκιο 50-100 ευρώ μηνιαίως (η τιμή είναι διαφορετική για τους Ελληνες από αυτή για τους αλλοδαπούς φοιτητές). Στη Λάρισα πρόσφατο είναι το «παράδειγμα», όπου ζητήθηκε να αυξηθεί το εφάπαξ ετήσιο ποσό που δίνουν οι οικότροφοι φοιτητές στην εστία του ΤΕΙ, από 150 ευρώ σε 500 ευρώ, πράγμα που έχει ξεσηκώσει τους φοιτητές-σπουδαστές. Οι νέοι που σπουδάζουν στο Ρέθυμνο είναι περίπου 9.000 και η πόλη διαθέτει μια εστία 60 κλινών, μόνο για πρωτοετείς. Στο Ηράκλειο σπουδάζουν περισσότεροι από 10.000 φοιτητές, παρ' όλα αυτά η πόλη δεν έχει καμία εστία! Στη Θράκη από τους 9.000 περίπου ενεργούς φοιτητές, στεγάζονται με ευθύνη της πολιτείας περί τους 1.000.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια και είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, είναι ευθύνη του κράτους να εξασφαλίζει πραγματικά δωρεάν σπουδές, φοιτητικές εστίες χωρίς ενοίκια για όλους τους φοιτητές και όχι για το περίπου 8% που καλύπτουν σήμερα. Αυτό το αίτημα είναι ανάγκη να προβληθεί ακόμα πιο έντονα τόσο από το φοιτητικό κίνημα όσο και γενικότερα από όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλο το λαό, παράλληλα με τα αιτήματα για δωρεάν και καλής ποιότητας σίτιση για όλους τους φοιτητές, δωρεάν συγγράμματα και όλο το απαραίτητο διδακτικό υλικό, δωρεάν συγκοινωνίες από και προς τη σχολή, αλλά και το μόνιμο τόπο κατοικίας των φοιτητών και, φυσικά, σπουδές πραγματικά ανώτατες και ολοκληρωμένες, που να μη χρειάζεται να συμπληρώνονται από φροντιστήρια, σεμινάρια και υποβαθμισμένα, ακριβά μεταπτυχιακά.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμός και διεκδίκηση για σπουδές χωρίς εμπόδια, για αξιοπρεπείς Εστίες(16/12/2022)
Μόλις δύο στους 100 φοιτητές καταφέρνουν να πάρουν δωμάτιο!(22/2/2020)
Στους ...πέντε δρόμους οι οικότροφοι φοιτητές(22/5/2008)
Οξυμένο το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης(15/10/2000)
Συντονισμένη απάντηση στους εκβιασμούς για ενοίκιο(15/10/1997)
Στο κενό η προσπάθεια για επιβολή ενοικίου(3/10/1996)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ