Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απλησίαστα τα ενοίκια

Τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από την απελευθέρωση των ενοικίων, που εισήγαγε η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ και με θρησκευτική ευλάβεια στις αρχές της «ελεύθερης αγοράς» διατήρησαν οι επόμενες του ΠΑΣΟΚ, τα ενοίκια έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Τέτοια, που πολλές φορές το ενοίκιο να ισοδυναμεί με ένα μισθό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που τα δυάρια σε φοιτητικές περιοχές νοικιάζονται ακόμα και 600 ευρώ το μήνα. Εάν, δε, συγκατοικούν δύο φοιτητές, ορισμένοι ιδιοκτήτες ζητούν από τον καθένα σχεδόν ένα ενοίκιο, νοικιάζοντας το ένα διαμέρισμα για ...δύο.

Πιο οξυμένο είναι το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων σε πόλεις, όπου ο φοιτητικός πληθυσμός και η ζήτηση για ενοικιαζόμενα μικρά διαμερίσματα είναι δυσανάλογη με την προσφορά κατοικιών. Ετσι, για παράδειγμα, στην Κομοτηνή που θεωρείται μια από τις ακριβότερες πόλεις για τους φοιτητές, οι γκαρσονιέρες νοικιάζονται ακόμα και 350 ευρώ και μάλιστα, όπως εκτιμούν οι μεσίτες, έχουν ...μειωθεί κιόλας μέχρι και 20% τα ενοίκια λόγω αύξησης των διαθέσιμων διαμερισμάτων. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην Ξάνθη, όπου το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα φτάνει και τα 340 ευρώ. Οσο για την Αθήνα, εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί πού φτάνει η ασυδοσία ορισμένων ιδιοκτητών, όταν στην περιοχή του Ζωγράφου ένα ισόγειο ανήλιαγο δυάρι χωρίς μπαλκόνι με την είσοδο επάνω στο πεζοδρόμιο νοικιάζεται κοντά στα 400 ευρώ ή υπόγεια που προορίζονταν για αποθήκες μετατρέπονται σε «διαμερίσματα» και νοικιάζονται 300 ευρώ το μήνα!

Σε κάθε περίπτωση, η ανεύρεση κατοικίας είναι μια πολυδάπανη, αλλά και χρονοβόρα διαδικασία. Καλό είναι να έχει κανείς υπόψη ορισμένα δεδομένα, ξεκινώντας την αναζήτηση, αλλά και καταλήγοντας σε κάποιο διαμέρισμα πριν από την υπογραφή του συμβολαίου με τον ιδιοκτήτη. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο συμβόλαιο πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφονται:

  • Το ύψος του ενοικίου που συμφωνήθηκε.
  • Η διάρκεια της μίσθωσης, η οποία ακόμα κι αν δεν αναφέρεται ισχύει για τρία χρόνια.
  • Η συμφωνηθείσα αναπροσαρμογή του ενοικίου.
  • Η εγγύηση που καταβάλλεται.
  • Σαφής αναφορά στα υπόλοιπα έξοδα που αναλαμβάνει ο ενοικιαστής (κοινόχρηστα, ηλεκτρικό ρεύμα, χαρτόσημο κλπ.)
  • Ποιον επιβαρύνουν οι απαιτούμενες επισκευές.
  • Οι όροι αποχώρησης του ενοικιαστή και κυρίως οι όροι πρόωρης αποχώρησης.

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα έναν πίνακα με τις τιμές που επικρατούν σε γκαρσονιέρες και δυάρια σε ορισμένες φοιτητικές πόλεις που έχουν πολλούς φοιτητές, όπως τα δίνει το μεσιτικό γραφείο «Γιαννουλέλης και συνεργάτες». Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τιμές είναι ενδεικτικές, καθώς υπάρχουν και πολύ υψηλότερες, δύσκολα, πάντως, χαμηλότερες.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ, Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ