Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναμένοντας νεότερα των Γάλλων ομήρων

«Δεν περιμέναμε τόσο ισχυρή αντίσταση» ομολογεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφραζαν χτες οι Γάλλοι αξιωματούχοι για την τύχη των δύο συμπατριωτών τους δημοσιογράφων, που απάχθηκαν από τις 19 Αυγούστου. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μισέλ Μπαρνιέ, μαζί με την αντιπροσωπεία του γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης που ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών της στο Ιράκ, παρέμεναν μέχρι χτες το απόγευμα στο Αμμάν περιμένοντας νεότερα.

Η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων του Ιράκ, το ανώτατο σουνιτικό θρησκευτικό όργανο, με το οποίο συναντήθηκε η γαλλική αντιπροσωπεία, διαβεβαίωνε ότι οι 2 όμηροι «είναι πλέον ασφαλείς». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, οι Ζορζ Μαλμπρουνό και Κριστιάν Σεζνό, και πιθανότατα ο Σύρος οδηγός τους, παραδόθηκαν από τον «Ισλαμικό Στρατό του Ιράκ» σε μια άλλη σουνιτική αντάρτικη οργάνωση, που μεθοδεύει την ολοκλήρωση της απελευθέρωσής τους.

Παρ' όλα αυτά, στο θέμα επανήλθε χτες ο εκπρόσωπος του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ ζητώντας «την άμεση απελευθέρωση των 2 δημοσιογράφων» και χαρακτηρίζοντας την απαγωγή τους «απάνθρωπη πράξη που σπιλώνει την ιρακινή αντίσταση, με την οποία δεν έχει καμία σχέση». Ενώ η γαλλική κοινή γνώμη κρατά την αναπνοή της, ο δοτός Πρόεδρος του Ιράκ Γκάζι αλ Γιαουάρ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει «λόγω της έντασης που υπάρχει εξαιτίας της συγκεκριμένης ομηρίας», την προγραμματισμένη, για τις αρχές της βδομάδας, επίσκεψή του στο Παρίσι. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η υπόλοιπη περιοδεία του σε Γερμανία, Ιταλία και Βρυξέλλες.

«Δεν υπολογίσαμε αντίσταση»

«Είναι γεγονός ότι δεν υπολογίσαμε ορθά την εμβέλεια και την ισχύ της αντίστασης, αλλά αυτό δε θα μας πτοήσει» δήλωνε, χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Τις απόψεις του Πάουελ, πάντως, δε συμμερίζονται δημοσιεύματα όπως αυτό του Ντιντιέ Φρανσουά στη «Λιμπερασιόν», όπου αναφέρεται, με βάση στοιχεία που συνέλεξε σε οδοιπορικό του στην κατεχόμενη χώρα, ότι «οι αντιστασιακές οργανώσεις συντονίζονται και έχουν δίκτυο επικοινωνίας και επιτροπές σε όλη τη χώρα».

«Η στενότερη συνεργασία ισλαμιστών και πρώην στρατιωτικών εδραιώθηκε μετά το μακελειό στη Φαλούτζα, την περασμένη άνοιξη, και πλέον είναι αρμονικότατη. Οι στρατιωτικοί οργανώνουν και εκπαιδεύουν, οι ισλαμιστές χρηματοδοτούν και υπάρχουν και εξωτερικοί υποστηρικτές. Πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται από τις κατοχικές δυνάμεις αυτό το αντιστασιακό δίκτυο» καταλήγει ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Προς το παρόν, η εκτίμηση του Ντιντιέ φαίνεται να επαληθεύεται. Στη Φαλούτζα, 2 Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 6 τραυματίστηκαν από αμερικανική επιδρομή, ενώ στο γειτονικό Τικρίτ 2 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά ανταρτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάληψη ανατολικής πόλης από ισλαμιστές ενόπλους(2014-02-14 00:00:00.0)
Εκατόμβη αμάχων από την κατοχή(2004-10-30 00:00:00.0)
Στον πολιτικό «στίβο» ο Σαντρ(2004-08-31 00:00:00.0)
Σύγχυση για τις εξελίξεις στη Φαλούτζα(2004-04-30 00:00:00.0)
Δεν έπεισε σε Βαγδάτη, Γενεύη ο Πάουελ(2003-09-16 00:00:00.0)
Πραγματικές και διπλωματικές μάχες(2003-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ