Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ετοιμάζουν το έδαφος για το ξεπούλημα
  • Κυβερνητική σύσκεψη χτες στην έδρα της «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ»
  • Να περάσει η διαχείριση στους δήμους με τη συμμετοχή του κράτους ζητούν οι δήμαρχοι της Αττικής

Το κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισίας, όπου στεγάστηκε το Κέντρο Τύπου, έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων συμφερόντων

ICON

Το κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισίας, όπου στεγάστηκε το Κέντρο Τύπου, έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων συμφερόντων
Το έδαφος για το ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αδυναμία κάλυψης του κόστους λειτουργίας και συντήρησής τους. Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας στην εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» (σ.σ. αρμόδια για το σχεδιασμό της μετα-Ολυμπιακής αξιοποίησης).

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά και σε αυτήν συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και τα μέλη του ΔΣ Λ. Κορρές, Σπ. Κλαδάς, Δ. Κυριακάκος, Μ. Παλαιολόγος, καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΓΓΑ Θ. Στάμου.

Ο πρόεδρος της εταιρίας Χρ. Χατζηεμμανουήλ με δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ανέφερε τους στόχους της μετα-Ολυμπιακής διαχείρισης των ακινήτων, όπως: το καλύτερο δυνατό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, η μέγιστη δυνατή επιστροφή κοινωνικών και οικονομικών ωφελημάτων στους πολίτες και η χρήση των ακινήτων ως μοχλός ανάπτυξης για τις συγκεκριμένες περιοχές, μέσα στις οποίες είναι τοποθετημένα.

Με αυτόν τον τρόπο «φωτογράφισε» το εκτεταμένο ξεπούλημα, δεδομένου ότι πριν από μερικές μέρες ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με επίδοξους αγοραστές - επιχειρηματίες που επιδιώκουν να... αξιοποιήσουν εμπορικά εγκαταστάσεις. Μερικές από τις πλέον περιζήτητες για επιχειρηματικούς ομίλους είναι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, ο χώρος του Φαληρικού Δέλτα και το Κέντρο Γραπτού Τύπου και Αναμεταδόσεων στο ΟΑΚΑ.

Αντιδρούν οι δήμαρχοι

Χτες οι δήμαρχοι της Αττικής εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μία ενδεχόμενη παραχώρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ, οι δήμαρχοι ζήτησαν να αναλάβουν οι ίδιοι οι δήμοι, με τη συμμετοχή του κράτους, τη διαχείριση των εγκαταστάσεων, με σκοπό να αξιοποιηθούν σε όφελος των δημοτών, καθώς πρόκειται για έργα κοινωνικού χαρακτήρα. Διαφορετικά, όπως δήλωσαν, θα αντιδράσουν έντονα.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ένα κεντρικό διαχειριστικό όργανο που θα αντιμετωπίσει το θέμα. Τις θέσεις της θα εκφράσει η ΤΕΔΚΝΑ στην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Φ. Πετραλιά, σε συνάντηση που θα έχουν μάλλον την ερχόμενη Τρίτη, ενώ θα επιδιωχτούν συναντήσεις και με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής. Παράλληλα, εκφράστηκε η άποψη ότι η ΤΕΔΚΝΑ θα πρέπει να συμμετέχει στα κυβερνητικά όργανα λήψης αποφάσεων για τις μετα-Ολυμπιακές χρήσεις των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΤΕΔΚΝΑ, το κόστος συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 84 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, προτάθηκε να γίνουν δύο μελέτες, μία για το κόστος συντήρησης συνολικά και ανά δήμο και μία για το οικονομικό σκέλος, από πού δηλαδή θα προέρχονται τα χρήματα.

Το θέμα πάντως των μετα-Ολυμπιακών χρήσεων των εγκαταστάσεων θα συζητηθεί εκ νέου σε ειδικό συνέδριο που αποφάσισε να διοργανώσει η ΤΕΔΚΝΑ στα τέλη Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ