Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1783 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των πρώην αποικιών της, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

1843 Ξεσπά στην Αθήνα η επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη. Οι επαναστατημένοι Ελληνες εξαναγκάζουν τον βασιλιά Οθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

1939 Ενώ τα στρατεύματα της Γερμανίας έχουν ήδη εισβάλει στην Πολωνία, οι Αγγλία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο ενάντια στη Γερμανία

1969 Πεθαίνει ο ηγέτης του Βιετνάμ, ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν). Γεννήθηκε το 1890. Επιφανής προσωπικότητα του βιετναμικού και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, επίσης και του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, πρόεδρος της ΚΕ του Κόμματος των Εργαζομένων του Βιετνάμ και πρόεδρος της ΛΔ του Βιετνάμ, από το 1954. Το 1916 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Το 1920 προσχώρησε στο νεοϊδρυθέν Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και το 1924 πήρε μέρος στο 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Το 1941 επέστρεψε στην πατρίδα του και ηγήθηκε του κινήματος κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και της ιαπωνικής κατοχής. Μετά τη νίκη της επανάστασης, τον Αύγουστο 1945, εκλέχτηκε πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος της ΛΔ Βιετνάμ. Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή του, ο λαός του Βιετνάμ διεξήγαγε το σκληρό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και κατήγαγε περιφανή νίκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ