Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΘΗΝΑ 2004
Πατριδογνωμόνιο
Ο αφέτης κι ο εφέτης

Ενα λάθος γλωσσικό, ένα τόσο δα γλιστριματάκι ανάμεσα στο α και στο ε, που είναι πιθανό και φυσικό να κάνει ο καθένας μας, γραμματισμένος ή αγράμματος. Το διαπράττει ο εκφωνητής σ' έναν πολυπροβληθέντα τελικό ταχύτητας στο στίβο. Ο εφέτης, λέει, αντί ο αφέτης, δεν μπορεί να δώσει εκκίνηση κ.λπ., κ.λπ.

Τι ωραίο λάθος γλώσσας. Πόσο αποτελεσματικά οδήγησε στην αλήθεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εκεί ανάμεσα σ' ένα α κι ένα ε, σαν τα ρ του έρωτα που τόσο λάτρεψε ο Ελύτης, ήρθε και έλαμψε η αλήθεια, μαργαριτάρι σε ακούσια ανοιγμένο σκοτεινό όστρακο.

Ο αφέτης δίνει το σύνθημα - πυροβολισμό για την εκκίνηση. Ο εφέτης, συνήθως ανακριτής, που επίσης συνήθως αναλαμβάνει τις σοβαρές υποθέσεις, δίνει το σήμα τέλους. Τέλους των ψευδαισθήσεων. Τέλους των πανηγυρισμών και της προπαγανδιστικής συνθηματολογίας. Χτυπάει το... καμπανάκι της... κηδείας του τελευταίου γύρου. Δεν είναι τυχαία η επιλογή συμβόλων, σημαινόντων και σημαινομένων στα μεγάλα θεάματα, σύντροφοι. Επιλέγονται από ειδικούς. Εχουν στόχο τη μάζα. Τη χειραγωγούν με την εξοικείωση και υποβάλλουν όσα μηνύματα χρειάζεται για να της επιβληθούν.

Η αθηναϊκή Ολυμπιάδα δεν τελειώνει με την τελετή λήξης, που απ' ό,τι ακούγεται και φαίνεται έχει πολλές πιθανότητες να αναιρέσει τα αισθητικά επιτεύγματα και το... λιτόν και απέριττον της τελετής έναρξης. Ιδωμεν... Η φιέστα θα τελειώσει πολύ μετά. Με εφέτες, ανακριτές, δικηγόρους, ριάλιτι - ειδήσεις, δημοσκοπήσεις. Οταν θα μετριούνται αμπούλες, επιχορηγήσεις, όταν θ' ανοίξουν τα στόματα της σκοπιμότητας και θα σφραγιστούν τα υπεύθυνα.

Η ταλάντωση του εκκρεμούς ολυμπιακού «ιδεώδους», που στις εμπορευματοποιημένες και οιονεί ναζιστικές διαστάσεις του, θα επιταθεί. Θα βαράει απ' τον αφέτη στον εφέτη. Από την περηφάνια στην ξεφτίλα. Από την εφεδρίνη στις εφεδρείες των «μυστικών» τύπου «Κόροιβος». Από τα κύμβαλα στα αλαλάζοντα. Τότε θα μπούμε όλοι στο πνεύμα και στο οινόπνευμα.

Απ' το εμπνευσμένο εκφωνητικό «πειρατικόν η Ελλάς» θα περάσουμε στην HELLAS γραμμένη στους πισινούς των μαγιό των αθλητών μας. Στη χώρα δηλαδή τη γραμμένη στο σημείο που της αξίζει. Και ήδη θα ακούγονται και θα γράφονται μαζί με το δικαστικό ρεπορτάζ κι άλλα «πικάντικα» ρατσιστικά προχωρημένης τεχνολογίας. Την ώρα που το ΣΔΟΕ θα κυνηγάει τη ΔΟΕ κι η ΔΟΕ το ΣΔΟΕ του αθλητικού ιδεώδους θα πολλαπλασιάζονται οι «κυρίες» σαν κι αυτήν που συνάντησα στην ουρά του ταμείου του σούπερ-μάρκετ που ρωτούσε τη φιλενάδα της: «Λες, μωρέ, η Φιλιππινέζα σου να ξέρει τεκβοντό σαν κι αυτές που είδα στην τηλεόραση και να σε πλακώσει καμιά μέρα στις κλωτσιές;...».

Η λαμπαδηδρομία συνεχίζεται. Δανεισμός. Εθελοντισμός. Χορηγικός εθισμός. Δικαστικός ελιγμός. Κι επειδή όλοι, ή σχεδόν όλοι, νικητές και ηττημένοι, εσχάτως στρέφουν το βλέμμα ψηλά και επιστρατεύουν και το Θεό σε βοήθεια ερμηνευτική της τύχης τους, τους προτείνω να τον αφήσουν ήσυχο ή να πάνε στον οφθαλμίατρο. Το Θεό, στη σύγχρονη ολυμπιακή εποχή, τον λένε «Ζέπελιν». Είναι ψηλά και τα πανθ' ορά. Δηλαδή τα βλέπει όλα. Ο αφέτης. Ο εφέτης. Κι ο αφέντης.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ