Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΘΗΝΑ 2004
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Συγκομιδή μεταλλίων στη σκιά του ντόπινγκ

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Νίκος Κακλαμανάκης

Sportidea

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Νίκος Κακλαμανάκης
Καλά φαίνεται να τα πήγαν οι Ελληνες πρωταθλητές στη συλλογή μεταλλίων αυτή τη δεύτερη βδομάδα των αγώνων. Από την οποία, βέβαια, δεν έλειψαν και τα γνωστά εξωαγωνιστικά θέματα που αφορούν στις υποθέσεις ντοπαρίσματος των αθλητών. Τα κρούσματα μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο είχαν ήδη φθάσει τα δέκα εννιά. Από αυτές τις εξελίξεις δεν έμεινε έξω και η χώρα μας καθώς την περασμένη Κυριακή το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ αφαίρεσε από τον Λεωνίδα Σαμπάνη το χάλκινο μετάλλιο. Ετσι οι αγώνες εξελίσσονταν, έως την Παρασκευή το βράδυ, στη μαύρη σκιά του ντόπινγκ. Εύλογα λοιπόν σου 'ρχεται στο νου η αμφιβολία αν τα μετάλλια εκφράζουν τις δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης ή της «μετάλλαξής» της μέσω των ουσιών. Οπως και αν πραγματικά σε αγώνες που το παιχνίδι το μοιράζει η «Αντίντας» και η «Κόκα Κόλα» ο συναγωνισμός είναι άμιλλα που μετράει το σπάσιμο των αγωνιστικών ορίων για να ξεπερνά ο άνθρωπος τον εαυτό του ανοίγοντας δρόμους προς μια καλύτερη ζωή, ή ανταγωνισμός για τα μεγαλύτερα συμβόλαια με τις πολυεθνικές, με βάση τα οποία, ως υπέρτατη αξία για τους αθλητές, τους κάνει μέρος του συστήματος. Ενός συστήματος που μπορεί και να διαμορφώνει πραγματικότητες με βάση τα εμπορεύματα των χορηγών και τις ανάγκες για νέες αγορές. Γιατί, π.χ., στο άθλημα του μονόζυγου στην ενόργανη γυμναστική, η αδικία προς τον Ρώσο Νέμοφ και η μεροληψία υπέρ του Αμερικανού Χαμ ήταν τόσο οφθαλμοφανείς που αντέδρασαν έντονα οι φίλαθλοι στην εξέδρα.

Βεβαίως και οι ίδιοι οι πρωταθλητές δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Ισα ίσα κάνουν επιλογές. Και βεβαίως είναι δημόσια πρόσωπα, τους εμφανίζουν ως «αξίες» και αντικειμενικά επιδρούν στις συνειδήσεις. Ως είδωλα ή ως πρότυπα. Εχουν ευθύνη, όταν αφιερώνουν τα μετάλλιά τους πχ στους Κεντέρη-Θάνου. Γιατί ανεξάρτητα απο το αν έχουν σχέση και συμμετοχή σε ντοπάρισμα, με αφορμή την υπόθεσή τους και τη στάση τους απέναντι στο ντόπινγκ συγκαλύπτουν ενόχους και υπεύθυνους. Και αναφερόμαστε στους Ολυμπιονίκες, ανεξάρτητα απο το άν για την επιβίωση ή για την αγάπη στο άθλημά τους, αναγκάστηκαν να «περπατήσουν» στο δρόμο του κυκλώματος: Προπονητής, Ομοσπονδία, πολιτικός παράγοντας, εταιρία... Ακόμα και αν η αδικία, που ίσως τους είχε γίνει, τους έπεισε κάποτε να παίξουν με τα «όπλα», ή να πάνε με «τα νερά» των αδικούντων. Ακόμα και αν ανακάλυψαν, ίσως καθυστερημένα, πως το δικό τους πρότυπο που τους ενέπνευσε δεν ήταν και τόσο καθαρό, αλλά είχαν και οι ίδιοι προσαρμοστεί πλέον. Δεν πρέπει να είναι ο στόχος εκείνου που ακόμα και άθελά του μετατρέπεται σε σύμβολο, να ανακαλύπτει «άλλοθι». Να διαιωνίζει την εξάρτησή του από το κύκλωμα αντί να σηκώνει κεφάλι και να αντιστέκεται. Και όλ' αυτά όταν οι χλιδάτες παρουσιάσεις των Ολυμπιονικών μετά τη νίκη τους από τις εταιρίες με τις οποίες έχουν συμβόλαια έγιναν σύμφυτο μέρος του «αρχαίου πνεύματος των χορηγών», κάνουν ακόμη πιο ανάγλυφη την ένταση και την έκταση της αδικίας στην κοινωνία της εκμετάλλευσης. Που οι νέοι στους οποίους παρουσιάζονται ως πρότυπα περιμένουν στις ουρές των ανέργων και πρέπει να αγωνιστούν σκληρά για να αλλάξει τη ζωή τους μαζί με τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου.

«Αντίο» με χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο είπε στην καριέρα του ο Πύρρος Δήμας

Eurokinissi

«Αντίο» με χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο είπε στην καριέρα του ο Πύρρος Δήμας
Αλλά είχαμε και εικόνες που αποκαλύπτουν τις κατασκευασμένες αξίες και ιδανικά ενσαρκωμένα σε περιφερόμενους από τις πολυεθνικές πρωταθλητές. Πηγή Δεβετζή, με ασημένιο στο τριπλούν. Οταν με κατασκευασμένη είδηση στην εκδήλωση της «Αντίντας» έμαθε ότι η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του τριπλούν μάλλον βρέθηκε ντοπαρισμένη και άρα το μετάλλιο θα το έπαιρνε εκείνη, μίλησε για «θέλημα Θεού» και πανηγύρισε... Αυτά συμβαίνουν όταν οι αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι» και της ευγενούς άμιλλας έχουν αντικατασταθεί από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών... Αλλά και η Φανή Χαλκιά μετά τη νίκη της στο δρόμο των 400 μέτρων μετ' εμποδίων δήλωσε: «Οι Ελληνες είμαστε γεννημένοι για πρώτοι». Δεν ξέρουμε αν μίλησε από απλή παρόρμηση της στιγμής, από άγνοια, είτε γιατί το εννοεί. Αλλά δηλώσεις που παραπέμπουν σε εθνοτική ανωτερότητα, και μάλιστα από ανθρώπους που αντικειμενικά λειτουργούν και ως πρότυπα για τη νεολαία, είναι απαράδεκτες αν όχι επικίνδυνες.

Βεβαίως και τη βδομάδα που πέρασε συνέχισαν πιο έντονα να απασχολούν την επικαιρότητα τα στοιχεία, ανεξάρτητα από το πώς θα τα χρησιμοποιήσουν και σε ποια κατεύθυνση (πάντως ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός θα ζει και θα βασιλεύει όπως και το ντόπινγκ), γύρω από την υπόθεση Τζέκου. Και παρά το γεγονός ότι συνολικά μια εικοσάδα αθλητές βρέθηκαν ντοπαρισμένοι ή απέφυγαν τον έλεγχο ντόπινγκ, για την αιτία όλοι, αθλητική ηγεσία, πολιτική ηγεσία, περί άλλα τυρβάζουν. Οι αρχιτέκτονες σχεδίων συνολικού ντοπαρίσματος του ελληνικού αθλητισμού προέκυψαν και ...επιχορηγούμενοι από τις κυβερνήσεις, με χρήματα του ελληνικού λαού. Λεφτά για σωματεία-φαντάσματα, όπως λέγεται, για τον «Αίαντα» του Τζέκου. Λεφτά που τσακίζουν τον αθλητισμό και ωφελούν τις πολυεθνικές της ντόπας. Αλλά υπεράνω όλων είναι οι πολυεθνικές.

Τα μετάλλια

Από τον τελικό του πόλο γυναικών

Eurokinissi

Από τον τελικό του πόλο γυναικών
Κατά τ' άλλα στα αγωνιστικά οι Ελληνες αθλητές γνώρισαν επιτυχίες και μάλιστα για μια ακόμη φορά σε ορισμένα αθλήματα που αποτελούν έκπληξη. Πιο αναλυτικά:

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος αναδείχτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στους κρίκους, καθώς το πρόγραμμά του βαθμολογήθηκε με την υψηλότερη βαθμολογία (9.862) από τους κριτές. Τον Ταμπάκο (που αγωνίστηκε πρώτος στον τελικό) ακολούθησε ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Βούλγαρος Γιόρνταν Γιόβτσεφ, που βαθμολογήθηκε με 9.850. Στο βάθρο ανέβηκε και ο Ιταλός Γιούρι Κέκι (που έκλεισε το πρόγραμμα) με επίδοση 9.812. Ο τελευταίος αθλητής (ο Ελβετός Σβάιτσερ) βαθμολογήθηκε με 9.737, ενώ οι πρώτοι έξι πήραν από 9.800 και πάνω!

Η 22χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Αθανασία Τσουμελέκα έκανε την έκπληξη με το χρυσό στα 20.000 μέτρα βάδην. Παρά την πίεση που δέχτηκε από τη Ρωσίδα Ιβάνοβα, η οποία ήταν δεύτερη, και την Αυστραλέζα Σαβίλ, που τερμάτισε τρίτη, τα κατάφερε. Τα χειροκροτήματα του κοινού δεν απέσπασε μόνο η Αθανασία Τσουμελέκα, αλλά και οι άλλες δύο Ελληνίδες, που έλαβαν μέρος στο αγώνισμα. Η Αθηνά Παπαγιάννη τερμάτισε στη 10η θέση με χρόνο 1.30.37, ενώ η Χριστίνα Κοκκότου ήταν 31η με 1.35.43.

Η 25χρονη δρομέας Φανή Χαλκιά από τη Λάρισα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 400 μ. με εμπόδια με χρόνο 52.82. Ηδη από τα ημιτελικά η Ελληνίδα σπρίντερ είχε πάρει την πρόκριση σημειώνοντας Ολυμπιακό ρεκόρ και πλησιάζοντας κατά πολύ το παγκόσμιο (52.34) αφού τερμάτισε πρώτη στη δεύτερη ημιτελική σειρά με 52.77. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί νέο Ολυμπιακό ρεκόρ, φυσικά πανελλήνιο, ενώ θεωρείται και η 5η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα.

Η ελληνική ομάδα στα 4Χ400

Associated Press

Η ελληνική ομάδα στα 4Χ400
Η Χρυσοπηγή Δεβετζή κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με άλμα στα 15 μέτρα και 25 εκατοστά. Τα άλματα της πρωταθλήτριας, που έδωσε νέα ώθηση στο τριπλούν, ήταν: 14,96 μ., 14,59 μ., 15,14 μ., 15,25 μ., (Α) και 14,52 μ. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Φρανσουάζ Μπανγκό Ετον, από το Καμερούν, με 15 μέτρα και 30 εκατοστά, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα με άλμα στα 15 μέτρα και 14 εκατοστά.

Η Αναστασία Κελεσίδου για δεύτερη φορά στην καριέρα της κατακτά το αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στον τελικό του αγωνίσματος της δισκοβολίας σημείωσε επίδοση 66,68 μέτρα που της έδωσε τη δεύτερη θέση. Στην όγδοη θέση έμεινε η Κατερίνα Βόγγολη (62,37) και στην ενδέκατη η Στέλλα Τσικούνα (59,48).

Η Εθνική πόλο των γυναικών μπορεί να ηττήθηκε από την Ιταλία με 10-9 αλλά ωστόσο η παρουσία της στο βάθρο με την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Ολυμπιακό τουρνουά αλλά και όλες οι επιτυχίες που σημείωσε αποτέλεσαν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις των αγώνων.

Οκτώ χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, στους οποίους είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, ο Νίκος Κακλαμανάκης επέστρεψε στο βάθρο των νικητών κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο και αποδεικνύοντας πως παραμένει ένας από τους καλύτερους ιστιοπλόους του κόσμου.

Η ελληνική πάλη είχε τη δική της επιτυχία. Ο 28χρονος παλαιστής Αρτιόμ Κιουρεγκιάν, στο μικρό τελικό της κατηγορίας των 55 κιλών της ελληνορωμαϊκής στο Ολυμπιακό τουρνουά, νίκησε τον Ουκρανό Αλεξέι Βαβουλένκο με 6-1 στα σημεία, και έτσι στέφθηκε πανάξια χάλκινος Ολυμπιονίκης.

Ο Βασίλης Πολύμερος και ο Νίκος Σκιαθίτης τερμάτισαν στην τρίτη θέση στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών και ανέβηκαν στο βάθρο παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο που είναι η μεγαλύτερη διάκριση στο άθλημα εδώ και πολλά χρόνια. Το ελληνικό σκάφος τερμάτισε με χρόνο 6.23.23, στο κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, πίσω από τους Πολωνούς που τερμάτισαν πρώτοι και τους Γάλλους που ακολούθησαν.

Με τον καλύτερο τρόπο, το ανέβασμα στο βάθρο, έστω και στην τρίτη θέση, έκλεισε την καριέρα του ο Πύρρος Δήμας. Ο 33χρονος Ολυμπιονίκης σήκωσε 175 στο αρασέ και 205 κιλά στο ζετέ που - όπως αποδείχτηκε - ήταν αρκετά για να του χαρίσουν το χάλκινο μετάλλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ