Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αισιοδοξία «λεκτικώς», στασιμότητα «πρακτικώς»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Χρυσή ευκαιρία» για επίτευξη οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας, χαρακτήρισε τη συγκυρία της παραμονής στην ηγεσία των Παλαιστινίων του Γιάσερ Αραφάτ και την Προεδρία του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ. Λιγότερο αισιόδοξος, αλλά όχι αρνητικός εμφανίστηκε ο Μπάρακ και για τις προοπτικές διαλόγου με τη Συρία, ενώ υποδέχτηκε θερμά τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα, την Κυριακή, στο Ισραήλ.

Τόσο ο Γιάσερ Αραφάτ, όσο και ο Μπιλ Κλίντον είναι ειλικρινείς στις προθέσεις τους για πραγματοποίηση μεγάλων προσπαθειών, προκειμένου να επιτευχθεί ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική συμφωνία», σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Εχούντ Μπάρακ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, τόνισε ότι αναμένει «πολλά βήματα να γίνουν κατά τη διάρκεια της επανέναρξης των εντατικών ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών στο θέρετρο Εϊλάτ της Ερυθράς θάλασσας, στις 30 Απριλίου», στις οποίες οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα αναλάβουν ενεργότερο ρόλο από ποτέ. Εντούτοις, ο Μπάρακ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις περί ίδρυσης παλαιστινιακής πρωτεύουσας στην Ιερουσαλήμ, στις οποίες προέβη ο Ιορδανός μονάρχης.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας έφθασε στο Ισραήλ για την πρώτη του επίσκεψη, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας του. Ο Αμπντάλα έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θερμότητα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε σύντομη συνομιλία. Ο Ιορδανός μονάρχης, ερωτώμενος για το μέλλον της Ιερουσαλήμ, υπογράμμισε ότι η «Ιερή Πόλη, από θρησκευτικής άποψης, είναι μια ανοιχτή πόλη για μουσουλμάνους, εβραίους και χριστιανούς» και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «και από άποψη χώρου είναι ανοιχτή πόλη και μπορεί να είναι, στο ένα μέρος της, η πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους». Ο Αμπντάλα αναμένεται, σήμερα, να συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ