Σάββατο 31 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στερνό «αντίο» στην Μαίρη Τσέκερη

Το τελευταίο «αντίο» στην αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Μαίρη Ηλιοπούλου - Τσέκερη, αγαπημένη συντρόφισσα στη ζωή του Φοίβου Τσέκερη, γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, είπαν χτες το απόγευμα συναγωνιστές και φίλοι στο δημοτικό νεκροταφείο Ζωγράφου.

Η Μαίρη Τσέκερη γεννήθηκε το 1921. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας από τα Λαγκάδια Γορτυνίας, απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πειραιά, στην Κατοχή ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα στις απελευθερωμένες από τον ΕΛΑΣ περιοχές του Μοριά ως στέλεχος του ΕΑΜ και της Εθνικής Αλληλεγγύης. Φυλακίστηκε πολλές φορές, και βρέθηκε χρόνια ολόκληρα στην εξορία, ακολουθώντας μαζί με χιλιάδες άλλες αγωνίστριες την πορεία των στρατοπέδων γυναικών. Από τη Χίο στο Τρίκερι, από κει στη Μακρόνησο και μετά, πάλι στο Τρίκερι.

«Σήμερα βρισκόμαστε κοντά σου, όχι για να θρηνήσουμε το φευγιό σου, μα για να τιμήσουμε τους αγώνες και τη λεβεντιά σου», υπογράμμισε στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Συλλόγου Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών, η γραμματέας του συλλόγου, Ζωζώ Πετροπούλου. «Ο λόγος σου "δωρικός" και οι πεποιθήσεις σου σταθερές και αμετακίνητες», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως η Μ. Τσέκερη βρέθηκε στην πρωτοπορία των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Ολων εκείνων των αγώνων που για την ηρωική γενιά της Εθνικής Αντίστασης αποτέλεσαν ξεχωριστή τιμή και ευθύνη. «Εδωσες τα νιάτα σου απλόχερα - χωρίς φειδώ... Αν και τα οράματα της νιότης σου έμειναν ανεκπλήρωτα, πάντα ήλπιζες και ελπίζουμε πως τα παιδιά μας, οι επόμενες γενιές, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την εκπλήρωσή τους».

Στην κηδεία παρευρέθηκε ο Κ. Μαραγκουδάκης, πρόεδρος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο Παν. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, πλήθος αγωνιστών της ΠΕΑΕΑ κ.ά.

Στεφάνια κατέθεσαν ανάμεσα σ' άλλους η ΚΕ του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης», η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ, η ΠΟΑΟ, ο Σύλλογος Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης, ο Σύλλογος Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών.

Περήφανη και ασυμβίβαστη

Η Μαίρη Ηλιοπούλου - Τσέκερη, μετά την Απελευθέρωση διορίστηκε δασκάλα σε χωριά της Εύβοιας, αλλά σύντομα κυνηγήθηκε από τους παρακρατικούς, απολύθηκε από τη δουλιά της γιατί αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση νομιμοφροσύνης και εκτοπίστηκε για 4 χρόνια στη Χίο, στο Τρίκερι, στη Μακρόνησο και πάλι στο Τρίκερι.

Ως το τέλος της ζωής της στάθηκε περήφανη και αξιοπρεπής χωρίς καμία υποχώρηση και κανένα συμβιβασμό απέναντι στους διώκτες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Σε όλη τη ζωή της είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τις ρίζες της λαϊκής παράδοσης και αυτή την αγάπη της προς τα μοιρολόγια, τα νανουρίσματα που έλεγαν οι γιαγιάδες μας, τα λογοπαίγνια και κάθε τι το γνήσιο χωριάτικο, την είχε μεταδώσει και στα εγγόνια της.

Ακόμα είχε μελετήσει πάρα πολύ τους αρχαίους συγγραφείς και ιδιαίτερα την «Οδύσσεια» και την «Ιλιάδα», η ανάγνωση των οποίων ήταν ένα αντίδοτο στις δύσκολες ώρες που περνούσε, λόγω της ανίατης αρρώστιας που την ταλαιπώρησε τελευταία.

Για το σύζυγό της Φοίβο Τσέκερη, τα παιδιά της Λίνο - Ματίνα και Αγγελή και για τα εγγόνια της η απουσία της θα είναι πάντα οδυνηρή και θα τη θυμούνται πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2009-10-08 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ(2004-09-04 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2004-08-04 00:00:00.0)
Στη μνήμη της Αγγελικής Θυφρονίτου - Φανουράκη(2002-03-10 00:00:00.0)
Το παράδειγμά της σύμβολο νέων αγώνων(2001-07-28 00:00:00.0)
"Τραγούδησε" μορφές του αγώνα(1996-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ