Σάββατο 31 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέο «πρόσωπο» για το Βυζαντινό Μουσείο

Ανακαινισμένο και ανανεωμένο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ανοίγει τις «πύλες» του στο κοινό, παρουσιάζοντας τη νέα μεγάλη του έκθεση, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 1.200 αντικείμενα της Παλαιοχριστιανικής και Βυζαντινής περιόδου, σε ιστορικές και πολιτισμικές ενότητες.

Πρόκειται ουσιαστικά για την παρουσίαση του πρώτου μέρους της έκθεσης των μόνιμων συλλογών του. Ενενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διαθέτει περισσότερα από 25.000 αντικείμενα, πολύτιμα όχι μόνο ως έργα τέχνης, αλλά και ως τεκμήρια πολιτισμού. Στη νέα έκθεση εφαρμόζεται ένα ευρύ φάσμα μουσειολογικών πρακτικών, όπου συνδυάζεται η φιλοσοφία της ερμηνευτικής προσέγγισης με μια σύνθεση «μικρών ιστοριών», που επικεντρώνουν σε όψεις του βυζαντινού πολιτισμού. Εκτίθενται περισσότερα από 1.200 αντικείμενα, στην πλειοψηφία τους άγνωστα για το κοινό, αφού λόγω έλλειψης χώρου, φυλάσσονταν στις αποθήκες του. Ανάμεσά τους, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, σημαντικές εικόνες, γλυπτά, έργα μικροτεχνίας και υφάσματα. Μετά την εισαγωγική ενότητα με τίτλο «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία», ακολουθούν οι ενότητες: «Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό» (αποτελείται από πέντε θεματικές υποενότητες) και «Ο Κόσμος του Βυζαντίου» (δέκα υποενότητες).

Τα παρουσιαζόμενα αντικείμενα, συγκροτούν το πρώτο μέρος της νέας έκθεσης του μουσείου και καλύπτουν όλη τη βυζαντινή περίοδο από τον 4ο αιώνα ως το 1453. Τον επόμενο χρόνο, θα ακολουθήσει το δεύτερο τμήμα της επανέκθεσης με αντικείμενα της περιόδου της Τουρκοκρατίας και του ελεύθερου ελληνικού κράτους ως και τον 20ό αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ