Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στόχος ο ακραίος κοινωνικός μεσαίωνας

Εκδήλωση του συλλόγου «Ελλη Αλεξίου» για τις προωθούμενες εξελίξεις στο ασφαλιστικό

Το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης σε καθεστώς ΟΝΕ συνολικά, αλλά και τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν προχθές σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου». Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Γ. Ρωμανιάς επιστημονικός σύμβουλος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ο Δ. Αγκαβανάκης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Παίρνοντας το λόγο, ο Γ. Ρωμανιάς επισήμανε - μεταξύ άλλων - ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί τυπικά να υποχρεώσει κυβερνήσεις να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα στο ασφαλιστικό, ωστόσο παρεμβαίνει ουσιαστικά, μέσω των υποχρεωτικών στόχων της ΟΝΕ, επιβάλλοντας μείωση κοινωνικών δαπανών. «Είναι δεδομένο - τόνισε - ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων». Θα προχωρήσει - συνέχισε - είτε με μείωση συντάξεων και παροχών, είτε με το να καταστήσει δυσχερέστερη την προσπέλαση σε παροχές (αύξηση ορίου ηλικίας κλπ.), είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ανέφερε πως είναι μύθος ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες, όπως διατείνεται ο ΣΕΒ, καθώς είναι μεν το 50,46% των μισθών, όμως οι μισθοί είναι από τους μικρότερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφέρθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα και τόνισε πως μόλις 2% είναι η συμμετοχή του κράτους, 36% των εργατοϋπαλλήλων, 31% των εργοδοτών, το 7% από αξιοποίηση αποθεματικών και 22% προέρχεται από κρατικές καταβολές, που αφορούν, όμως, κοινωνικές πολιτικές του κράτους.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δ. Αγκαβανάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την κοινωνική ασφάλιση σαν «ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το συνδικαλιστικό κίνημα». Επισήμανε πως το '90 υπήρξαν επαχθείς τομές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα (νόμοι ΝΔ) που χώρισαν και τους δημόσιους υπάλληλους σε τρεις κατηγορίες, τους διορισθέντες μέχρι το '83 με μικρή αφαίρεση δικαιωμάτων, τους διορισθέντες '83 - '92 με μεγαλύτερη μείωση και τους διορισθέντες μετά το '93 με αύξηση ορίου ηλικίας, μείωση συντάξεων κλπ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - είπε - συνέχισε την επίθεση με τον πρόσφατο νόμο 2676/'99 και το νόμο για τη δημιουργία Οργανισμού Περίθαλψης στο δημόσιο.

Τελευταία - τόνισε - έχουμε καταιγισμό μελετών και εκθέσεων από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και κυβερνητικούς παράγοντες, που «ελεεινολογούν για κοινωνική ασφάλιση και ασκούν ιδιότυπη τρομοκρατία ότι τα Ταμεία καταρρέουν, προκειμένου να επιβάλουν το μοντέλο του ασφαλίσιμου και έναν ακραίο κοινωνικό μεσαίωνα». Επισήμανε πως αυτά τα σχέδια θέλουν να τα περάσουν μέσω ενός διαλόγου - απάτη, για να τα νομιμοποιήσουν και τόνισε την «ανάγκη να αντιταχθεί ρωμαλέο αναγεννημένο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα δημιουργήσει το δικό του μέτωπο, θα συγκρουστεί και θα ανατρέψει τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ