Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε χτες στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής προανήγγειλε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσουμε την πορεία προς την ΟΝΕ», είπε χαρακτηριστικά, προδιαγράφοντας έτσι τον βασικό άξονα της πολιτικής του. Και για να μη μείνει σε κανέναν η αμφιβολία το τι σημαίνει πορεία ολοκλήρωσης προς την ΟΝΕ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει «την ανταγωνιστικότητα μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, ιδίως με την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεποικωνιών και της ηλεκτρικής ενέργειας, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων».

Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης ακόμα και την «κοινωνική δικαιοσύνη» τη θεωρεί «ως κίνητρο για την παραγωγικότητα». Προαναγγέλλοντας περαιτέρω χτυπήματα στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για «θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για να τονωθεί η παραγωγικότητα», για «ικανοποιητικές σχέσεις εργασίας» και για επιδίωξη «εργασιακής ειρήνης».

Στα πλαίσια της μείωσης των «ανισοτήτων» - όπως είπε - ο προϋπολογισμός θα καλύψει από το 2000 την εισφορά κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ όσων αμείβονται με κατώτατο ημερομίσθιο. Επίσης, είπε από τον Γενάρη του 2001 η κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ μαζί με το ΕΚΑΣ θα ανέρχεται στις 152.000 δρχ. και από εκεί και πέρα «θα συνεχιστούν οι αυξήσεις μέχρι το τέλος της τετραετίας». Ανέφερε δε ότι το ΕΚΑΣ αυξάνεται κατά ένα ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη φτάνοντας στις 28.000 δρχ.

Οσον αφορά το ασφαλιστικό επανέλαβε τη γνωστή του φράση ότι δε θα «θιγούν ώριμα δικαιώματα» και είπε:

«Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν επιλογή μεταξύ παλιών και νέων ρυθμίσεων. Να αναζητήσουν συστήματα όπου υπάρχει επιλογή της ηλικίας συνταξιοδότησης, χωρίς επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου. Να αναζητηθούν λύσεις που διευκολύνουν την κινητικότητα του εργαζομένου χωρίς την απώλεια δικαιωμάτων».

Ο Κ. Σημίτης έκανε αναφορά σε «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», με στόχο την απόκτηση αξιόπιστου και αξιοπρεπούς συστήματος περίθαλψης των πολιτών «με επάρκεια υπηρεσιών και ορθολογική διαχείριση των πόρων». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στο φως των τελευταίων εξελίξεων υπογράμμισε ότι οι αγώνες θα «αποτελούν πρώτη προτεραιότητά μας και είμαι βέβαιος ότι θα διοργανώσουμε μία άρτια Ολυμπιάδα».

Για την εξωτερική πολιτική ισχυρίστηκε ότι θα συνεχίσει «να είναι μια πολιτική διάδοσης και στήριξης των αρχών της δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», όπως προφανώς έγινε και με τη συμμετοχή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Ο Κ. Σημίτης είπε επίσης ότι η στρατιωτική θητεία θα μειωθεί στους 12 μήνες «σταδιακά σε διάστημα τριών ετών».

Σήμερα στη Βουλή θα μιλήσουν οι αρχηγοί των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μιλάμε για μεγάλη απάτη!(2000-03-31 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκε ο ερχομός νέου εκσυγχρονιστικού , αντιλαϊκού κύματος(2000-02-06 00:00:00.0)
«Φυγή» προς ...τα πίσω(2000-01-25 00:00:00.0)
Παράδεισος η ΟΝΕ(1998-12-22 00:00:00.0)
"Θα υπάρξουν ενδιάμεσες απώλειες"(1998-06-03 00:00:00.0)
Η αποκατάσταση της αλήθειας(1996-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ