Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Ερχεται νέα πίκρα...

Ξεκλήρισμα των τευτλοπαραγωγών και λουκέτα στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σημαίνουν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν

Την εξαφάνιση της τευτλοκαλλιέργειας επιδιώκει η Κομισιόν με τις νέες προτάσεις που ετοίμασε για την αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος της ζάχαρης. Στη ρότα της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ και των παζαριών του ΠΟΕ, η Κομισιόν διάλεξε το λεγόμενο δεύτερο σενάριο, από τα τρία σενάρια που είχε δημοσιοποιήσει πέρσι το Σεπτέμβρη, με το ένα να είναι χειρότερο από το άλλο. Με λίγα λόγια, η Κομισιόν προτείνει μείωση της τιμής ζάχαρης και των τεύτλων, δραστική μείωση των ποσοστώσεων και των επιδοτούμενων εξαγωγών και κατάργηση της δημόσιας παρέμβασης. Για παρηγοριά στον άρρωστο προτείνεται μια ψευτοεισοδηματική ενίσχυση - προνοιακό επίδομα για ξεκληρισμένους!

Το άσχημο στην υπόθεση είναι, πως σε μελέτη επιπτώσεων προβλέπεται ζοφερό το μέλλον για τους περίπου 20.000 τευτλοπαραγωγούς της χώρας, αλλά και για τους εργαζόμενους (εργάτες και επιστημονικό προσωπικό, μόνιμους και εποχιακούς) στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Με βάση τις υποθέσεις εργασίας της σχετικής μελέτης, σε λίγα χρόνια από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος και τα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ θα κλείσουν. Εδώ να σημειωθεί ότι η Κομισιόν προβλέπει και ενισχύσεις για τα εργοστάσια που θα κλείσουν προκαταβολικώς!..

Το όλο πρόβλημα λαμβάνει πλέον δραματικές διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι οι χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που επιβιώνουν, όπως επιβιώνουν, σήμερα από την παραγωγή τεύτλων (αγρότες και εργαζόμενοι στη μεταποίηση της πρώτης ύλης), είναι συγκεντρωμένες στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Περιοχές που είναι συγκεντρωμένες - σε πολύ μεγάλο ποσοστό - οι καλλιέργειες βαμβακιού και καπνού που και γι' αυτές αποφασίστηκε ήδη το τσεκούρωμά τους και ο αφανισμός τους, με τρανταχτό παράδειγμα την καπνοκαλλιέργεια.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει:

  • Μείωση της βασικής τιμής στήριξης από 632 ευρώ/τ. σε 421 ευρώ/τ. σε δύο φάσεις κατά τη διάρκεια τριών ετών.
  • Μείωση της ελάχιστης τιμής για τα ζαχαρότευτλα από 43,6 ευρώ/τ. έως 27,4 σε δύο φάσεις κατά τη διάρκεια τριών ετών.
  • Κατάργηση της δημόσιας παρέμβασης, η οποία θα αντικατασταθεί από το ιδιωτικό καθεστώς αποθεματοποίησης.
  • Μείωση της κοινοτικής ποσόστωσης παραγωγής κατά 2,8 εκατ. τόνους (από 17,4 εκατ. τόνους έως 14,6 εκατ. τόνους) κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών.
  • Μείωση των επιδοτούμενων εξαγωγών κατά 2 εκατ. τόνους (από 2,4 εκατ. τόνους σε 0,4 εκατ. τόνους).
  • Νέα, αποσυνδεδεμένη ενίσχυση για καλλιεργητές ζαχαροτεύτλων, με στόχο τη μερική αντιστάθμιση απωλειών εισοδήματος (60%).
  • Δυνατότητα μεταφοράς ποσοστώσεων μεταξύ επιχειρηματιών διαφόρων κρατών - μελών.
  • Καθεστώς μετατροπής 250 ευρώ/τ. για εργοστάσια που εγκαταλείπουν τον κλάδο.

Από την πλευρά τους, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδης, ενώ γνωρίζουν τι ακριβώς θα συμβεί στον τομέα της ζάχαρης στην Ελλάδα, δεν εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους, στις νέες αρνητικές προτάσεις της Κομισιόν. Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο Σ. Τσιτουρίδης αρκέστηκε να δηλώσει ότι η σχετική πρόταση προβλέπει υπερβολική μείωση των τιμών και πως χρειάζεται μεγαλύτερη αντιστάθμιση, καθώς και ότι αφού το παρόν καθεστώς λήγει στο τέλος του 2006, το νέο ν' αρχίσει από το 2007, ενώ η μεταβατική περίοδος να είναι μεγαλύτερη των 4 ετών. Κοινώς, επιδιώκει με κάποια διαπραγματευτικά μπαλώματα, να ρίξει στάχτη στα μάτια των τευτλοπαραγωγών, αλλά και των εργαζομένων στην ΕΒΖ, χωρίς να αποτρέπεται το αρνητικό περιεχόμενο των νέων προτάσεων της Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ