Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ
Μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες

Μακριά και ενάντια από τις ανάγκες και τις αγωνίες των λαϊκών μαζών βρίσκεται ο «προβληματισμός» και ο «διάλογος» ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ, βασικό ζητούμενο του οποίου είναι η ψήφιση ορισμένων οργανωτικών αλλαγών, που θα κάνουν πιο αποτελεσματικό τον κομματικό μηχανισμό στη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «ενδιαφέρον» για το συνέδριο συντηρείται εξαιτίας μιας ανούσιας «αντιπαράθεσης» γύρω από «μπαγιάτικες» προτάσεις της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία βέβαια δε χάνει την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει την «παρουσία» της στο εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας.

Πάντως, η αρμόδια επιτροπή καταστατικού, που οριστικοποίησε χτες τις προτάσεις της προς το συνέδριο, απέρριψε ουσιαστικά το «πακέτο» των προτάσεών της, εκτός από μία που αφορά την εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου. Η επιτροπή συμφώνησε ότι όλα τα μέλη του οργάνου αυτού, που έχει πάντως συμβουλευτικό ρόλο, θα εκλέγονται, εκτός από το γραμματέα της ΚΕ, το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το γραμματέα της ΟΝΝΕΔ. Ταυτόχρονα όμως ο πρόεδρος του κόμματος διατηρεί το δικαίωμα να καλεί όποιο στέλεχος κρίνει απαραίτητο στις συνεδριάσεις του οργάνου.

Παράλληλα, η επιτροπή απέρριψε τις προτάσεις της δημάρχου Αθηναίων για εκλογή του προέδρου της ΝΔ από το σύνολο των κομματικών μελών, αλλά και τη θέσπιση τετραετούς θητείας. Πάντως η Ντ. Μπακογιάννη είχε φροντίσει να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να θέσει τις προτάσεις της σε ψηφοφορία στο συνέδριο και απλώς τις θέτει «προς ζύμωση» μέσω των ΜΜΕ. Είχε προηγηθεί συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Β. Μεϊμαράκη, ενώ ο γραμματέας της ΚΕ είχε νωρίτερα συνεργασία με τον Κ. Καραμανλή για τις τελευταίες λεπτομέρειες για το Συνέδριο, που ξεκινά τις εργασίες του το απόγευμα της Παρασκευής με χαιρετισμό της δημάρχου Αθηναίων, του Ζισκάρ ντ' Εστέν και του Β. Μαρτένς (πρόεδρος του ΕΛΚ), ενώ θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Κ. Καραμανλή και του Β. Μεϊμαράκη.

Το «ξεστράτισμα» πάντως το συνεδρίου στην εσωστρέφεια, εντόπισε και επισήμανε ο Μ. Εβερτ, ζητώντας από τους συνέδρους να ασχοληθούν «με θέματα που απασχολούν τους πολίτες και σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ να δώσουν το όραμα αλλά και τις θέσεις για μία νέα εποχή στα πολιτικά πράγματα». Σε επιστολή που έστειλε προς τον Κ. Καραμανλή και κοινοποίησε στους προέδρους των ΝΟΔΕ επισημαίνει ότι «στο συνέδριο πρέπει να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», όπως η ανεργία, η ακρίβεια, το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη, η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, η στήριξη του τουρισμού και της ναυτιλίας, η πάταξη της διαφθοράς στις κρατικές εργολαβίες και κρατικές προμήθειες κ.ά.

Οσον αφορά τα οργανωτικά, σημειώνει την ανάγκη της διεύρυνσης της συμμετοχής της κοινωνίας στα όργανα του κόμματος και στο πλαίσιο αυτό ζητά να αυξηθεί η συμμετοχή μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού στις κομματικές οργανώσεις. Τέλος, ζητά το κόμμα να προχωρήσει στην καθιέρωση δημοψηφισμάτων σε επίπεδο νομού για καίρια θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, με συμμετοχή ακόμα και οπαδών και άλλων κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ