Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Ισπανός σοσιαλιστής Ζοσέπ Μπορέλ εκλέχτηκε χτες από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας πρόεδρος του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο πρεσβύτερος σε ηλικία της συνέλευσης, ο Ιταλός Δημοκράτης της Αριστεράς (DS) Τζοβάνι Μπερλινγκουέρ, ο οποίος και προήδρευε.

Ο Μπορέλ έλαβε 388 ψήφους, έναντι 208 του κυριότερου αντιπάλου του, του φιλελεύθερου Πολωνού Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, και 51 του Γάλλου κομμουνιστή Φρανσίς Βουρτζ, υποψηφίου της GUE.

Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος υποστηρίχτηκε επισήμως τόσο από τη σοσιαλιστική ομάδα (200 έδρες), όσο και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Δεξιά, 268 έδρες), δεν πήρε όλες τις συντηρητικές ψήφους, καθώς από το σύνολό τους έλειπαν 80. Ο αντίπαλός του, ο Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, ο οποίος υποστηρίχτηκε από τους 88 φιλελεύθερους και κεντρώους και τους 42 οικολόγους βουλευτές, έλαβε αντίθετα 78 ψήφους περισσότερες από το σύνολο των φιλελεύθερων, κεντρώων και οικολόγων βουλευτών.

700 από τους 732 ευρωβουλευτές πήραν μέρος στην ψηφοφορία, ενώ υπήρξαν επίσης 53 άκυρες ή λευκές ψήφοι.

Η εκλογή του Μπορέλ πραγματοποιήθηκε έπειτα από μία συμφωνία, με βάση την οποία θα διατελέσει πρόεδρος για το πρώτο μισό της πενταετούς κοινοβουλευτικής θητείας. Τον κεντροαριστερό Μπορέλ θα διαδεχτεί στη συνέχεια για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής θητείας ένας κεντροδεξιός υποψήφιος από τους Χριστιανοδημοκράτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ