Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑ
«Φαρμάκια» και χαράτσια

Ξεχειλίζει πίκρα η επιστολή της Ενώσεως Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφαλίσεως Πειραιώς και Πέριξ Δήμων προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να δρομολογήσει τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για αυξήσεις στα φάρμακα μέχρι και 40%. Μάλιστα, οι συνταξιούχοι θυμίζουν στον Δ. Σιούφα πως με δικό του νόμο θεσπίστηκε ο Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ), με τις κρατήσεις 1-5% στις συντάξεις, με τον οποίο, στη δωδεκαετή ισχύ του, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι - πολλοί απ' αυτούς δε ζουν πια - χαρατσώθηκαν με 950 εκατ. ευρώ ή 325 δισ. δραχμές.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ

Νέες αυξήσεις στα φάρμακα, άλλη μια μείωση της πενιχρής μας σύνταξης. Το κράτος - λέτε - πρέπει να είναι σύννομο με την ισχύουσα νομοθεσία και γιατί είναι μεγάλη η απόσταση από την τελευταία ανατίμηση, ενώ η σύνταξη είναι λίγος καιρός που "αυξήθηκε". Ετσι δεν είναι, κύριε υπουργέ, ύστερα οι ασφαλισμένοι και ιδίως οι συνταξιούχοι δεν είναι φαρμακοβιομήχανοι, ούτε είχαν ποτέ επιχειρηματικές δραστηριότητες για να έχουν την εύνοια της κυβέρνησης. Οι συνταξιούχοι είναι ιδίως αυτοί - οι αιμοδότες, που με τον ιδρώτα και το αίμα τους γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια εκείνων που κάνουν εκβιασμό εμπορευόμενοι την υγεία του λαού και η πολιτική ηγεσία συμφωνεί.

Αλλωστε, κύριε υπουργέ, υπήρξατε υπουργός και των κυβερνήσεων του Κ. Μητσοτάκη την τριετία 1990 - 1992, που με τους περίφημους νόμους έκανε 16,5 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) τα Κατώτερα Ορια των συντάξεων, που μέχρι τότε ήταν συνδεδεμένα με τα 20 ΗΑΕ. Δικός σας είναι ο νόμος 2084/92, με τον περίφημο ΛΑΦΚΑ με το χαράτσι της ντροπής. Τώρα αυξάνετε τα φάρμακα μέχρι και 40%. Η ινσουλίνη αυξάνεται 38%, ανεβάζοντας το ζάχαρο σε ανεπίτρεπτα όρια.


Ομως, κύριε υπουργέ, ανάπτυξη δεν είναι οι συνεχείς αυξήσεις των ειδών. Ανάπτυξη είναι και να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σ' αυτές τις αυξήσεις, και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν! Γι' αυτό είναι δικαιολογημένη η απαίτηση των ασφαλισμένων, καθώς και όλων των απόμαχων της δουλιάς. Οχι άλλες ανατιμήσεις, επιτέλους. Αισθανθείτε και μια φορά τον πόνο όλων εκείνων που υποφέρουν. Η ακρίβεια όλων των ειδών πλατιάς κατανάλωσης, οι ανατιμήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ έχουν δημιουργήσει ένα μόνιμο μπλακ άουτ στο εισόδημα, που, για να δούμε λίγο φως, χρειάζεται η αποφασιστική αύξηση μισθών και συντάξεων. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Να το περιμένετε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ