Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο αγώνας για την ειρήνη μάς χρειάζεται όλους»

Ο Δημήτρης Μητροπάνος μιλά με αφορμή τη συναυλία του, στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης

Δεν δέχομαι τα ψέματα της κυβέρνησης, ότι εμείς δε συμμετέχουμε στον πόλεμο, αφού από τη χώρα μας γίνεται επέλαση των Νατοϊκών στρατευμάτων, αφού τα παιδιά μας, οι Ελληνες φαντάροι είναι ακόμη εκεί.
Δεν δέχομαι τα ψέματα της κυβέρνησης, ότι εμείς δε συμμετέχουμε στον πόλεμο, αφού από τη χώρα μας γίνεται επέλαση των Νατοϊκών στρατευμάτων, αφού τα παιδιά μας, οι Ελληνες φαντάροι είναι ακόμη εκεί.
Μια πηγαία, λαϊκή φωνή, με μεγάλη, ουσιαστική κατάθεση στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος, θα είναι η ψυχή της συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 7 Μάη, στις 9 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης. Συμμεριζόμενος την άποψη ότι ο καλλιτέχνης, αλλά και κάθε άνθρωπος έχει χρέος και ανάγκη να αφουγκράζεται, να μιλά, να αγωνίζεται για τα ζωτικά προβλήματα της εποχής μας, ο Δ. Μητροπάνος θα παρουσιάσει ένα δίωρο πρόγραμμα, με κομμάτια, σφραγισμένα από την απαράμιλλη ερμηνεία του, καθώς και με τραγούδια χαραγμένα στη συνείδηση του λαού μας, των Μίκη Θεοδωράκη (από το «Τραγούδι του Νεκρού αδερφού», το «Αξιον Εστί», τη «Ρωμιοσύνη» κ.ά.), Χρήστου Λεοντή (το δοξαστικό της Ειρήνης από την «Καταχνιά») κ.ά. Μαζί του στο τραγούδι θα είναι η Στέλλα Χροναίου και ο Νίκος Κουρουπάκης.

«Χάρηκα πολύ, που μου έγινε αυτή η πρόταση», λέει ο Δημήτρης Μητροπάνος. «Είναι τιμή μου που θα συμμετέχω στην εκδήλωση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο του Δεκαήμερου Ειρήνης. Ο αγώνας για την ειρήνη μάς έχει όλους ανάγκη. Αυτό φάνηκε και με τον τελευταίο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και την καθολική αντίδραση του ελληνικού λαού. Ηταν ο μόνος λαός, που τόλμησε να σηκώσει το κεφάλι και να καταδικάσει την επέμβαση. Ομως, θα ήθελα ανάλογη να ήταν και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Δε δέχομαι τα ψέματά της, ότι εμείς δε συμμετέχουμε στον πόλεμο, αφού από τη χώρα μας γίνεται επέλαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, αφού τα παιδιά μας, οι Ελληνες φαντάροι είναι ακόμη εκεί. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν την ειρήνη κι εκείνοι που επιβάλλουν τον πόλεμο, αυτοί που αμύνονται κι εκείνοι που δεν τους απασχολεί τίποτα άλλο, παρά το πώς θα αυξήσουν τα κέρδη τους και θα μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους, το πώς θα ξοδέψουν τα όπλα που παρασκευάζουν, γιατί τα πιο πολλά έχουν και ημερομηνία λήξεως. Κατασκευάζουν, λοιπόν, μια αιτία πολέμου, ξαμολάνε τα όπλα τους και ξαναρχίζουν να φτιάχνουν καινούρια».

Το έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας απέδειξε, λέει ο Δ. Μητροπάνος, «την ύπαρξη της δικτατορίας του ενός, που αποφασίζει και διατάσσει. Ο υποτιθέμενος αμυντικός οργανισμός, που λέγεται ΝΑΤΟ - εμείς ξέρουμε πόσο αμυντικός είναι, καθώς με δικά του αεροπλάνα βομβάρδιζε η Τουρκία την Κύπρο - αποφάσισε να επέμβει στη Γιουγκοσλαβία. Οι ηγέτες του δεν είχαν καν την τσίπα να ζητήσουν την άδεια του ΟΗΕ. Αφού πρώτα βομβάρδισαν, είπαν μετά να πάρουν και την άδειά του. Δε νομίζω ότι πλέον πιστεύει κανείς πως ο ΟΗΕ προσφέρει κάποιο έργο. Εντολές παίρνει και εκτελεί, σύμφωνα με τα συμφέροντα των Αμερικανών. Το ίδιο κάνουν και οι σοσιαλδημοκράτες Ευρωπαίοι ηγέτες. Το αποδεικνύει η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και τόσες άλλες περιπτώσεις».

«Θα ήθελα το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης να συνοδεύεται την ίδια μέρα με μια μαζική κινητοποίηση σε όλο τον κόσμο. Να γίνει μια αλυσίδα ειρήνης, που θα αγκαλιάσει όλο τον κόσμο, μια παγκόσμια γιορτή της ειρήνης, με συναυλίες, πορείες, κινητοποιήσεις. Ετσι, πιστεύω ότι θα είχε πιο ουσιαστική συμβολή, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, δίνοντάς τους το ερέθισμα να ενδιαφερθούν, να ρωτήσουν, να μάθουν. Στο κίνημα ειρήνης χωράνε όλοι. Οι μόνοι που δε χωράνε είναι όσοι επιβουλεύονται την ειρήνη. Ο αγώνας για την ειρήνη μάς αφορά όλους. Και όλοι έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Ισως δεν αφορά τους Αμερικανούς. Τους ένοιαζε όμως την εποχή του Βιετνάμ, όταν τους πήγαιναν οι κάσες με τους νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες... Ομως, σήμερα στην αμερικανική κοινωνία κυριαρχεί το "καλημέρα πόσα κάνεις", όχι τι κάνεις... Δυστυχώς, κατάφεραν κι επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Τι άλλο από να εξαπολύει τους πυραύλους της θα κάνει μια χώρα, όπου ο άξονας της ζωής της, ακόμη και το πόσιμο νερό, είναι πολεμική βιομηχανία, όπου το όπλο είναι η δεύτερη φύση της;».

Μόνο όπλο, η πάλη του λαού

Το μόνο όπλο σε αυτό το τοπίο διεθνούς τρομοκρατίας, λέει ο Δ. Μητροπάνος, «είναι η αντίσταση του κόσμου, η ουσιαστική, συνεχής, καθημερινή πάλη του. Αυτό είναι το μόνο αντίπαλο δέος για τους πολεμοκάπηλους του πλανήτη. Πρόσφατα, είδαμε τις κινητοποιήσεις στην Ουάσιγκτον ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και την αγριότητα των δυνάμεων καταστολής. Τέτοιες κινητοποιήσεις είναι πλήγμα γι' αυτούς. Τι θα κάνουν; Θα σκοτώσουν όλο τον κόσμο;».

Αναφερόμενος στο ρόλο των καλλιτεχνών και των διανοουμένων στην αφύπνιση του λαού, ο Δ. Μητροπάνος λέει ότι «σε μια εποχή αδιαφορίας και βολέματος, όπως η σημερινή, δεν είναι ουσιαστική η συμμετοχή τους στον αγώνα για τέτοια ζωτικής σημασίας προβλήματα. Εχει αλλάξει και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται από το κατεστημένο... Σήμερα, ασκούνται άλλου είδους πιέσεις. Και στην περίπτωση της συναυλίας για τον Οτσαλάν ειδικότερα υπήρξαν φοβερές πιέσεις, τηλέφωνα. Εγώ πάντως δεν τις καταλαβαίνω αυτές τις πιέσεις, που λένε δε θα σε παίξουμε στην τηλεόραση ή θα το πληρώσεις αν δεν είσαι μαζί μας... Οχι, δεν είμαι μαζί τους. Είμαι αυτό που θέλω. Με αυτό που ζητώ να βιώσουν τα παιδιά τα δικά μου και του δίπλα μου, ώστε να μπορέσουν να ζουν ανθρώπινα, ευτυχισμένα. Ας με κυνηγήσουν... Και τι έγινε; Μπορώ να φτιάξω μια καλύτερη κοινωνία; Αυτό με απασχολεί. Εξάλλου, αν πας σε μια διαδήλωση, μπορείς να κάνεις και πέντε φίλους... Μπορεί κάποιοι να με λένε και γραφικό για τις επιλογές μου. Αυτοί, όμως, τι είναι; Εγώ μπορεί να είμαι γραφικός, αυτοί, όμως, είναι δουλοπρεπείς, γλείφτες. Δε με νοιάζουν, ούτε με αφορούν. Εχω την αξιοπρέπειά μου, που λείπει απ' αυτούς που σκύβουν το κεφάλι και κλίνουν το "βολεύομαι" σε όλες τις πτώσεις».


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org