Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κυβερνητική έκθεση για τις ΝΑΤΟικές βόμβες ουρανίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εκθεση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα επισημαίνει πως τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έριξαν βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου σε τουλάχιστον οκτώ περιοχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια των περσινών επιδρομών.

Η ομάδα Γιουγκοσλάβων εμπειρογνωμόνων συνέταξε την έκθεση, κάνοντας έρευνες εδώ και ένα χρόνο, προκειμένου να επισημάνει τις ακριβείς τοποθεσίες που βομβαρδίστηκαν με τα πολλαπλώς επικίνδυνα όπλα, τη χρήση των οποίων παραδέχτηκε πριν ενάμιση μήνα ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον. Παρά τις αρχικές διαψεύσεις, ο Ρόμπερτσον είχε δηλώσει συγκεκριμένα πως σε πάνω από 100 εξόδους τους στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία τα αμερικανικά αεροσκάφη τύπου Α-10 έριξαν τόνους βομβών εμπλουτισμένου ουρανίου.

Στην 75σέλιδη έκθεση των Γιουγκοσλάβων ειδικών, επισημαίνεται πως οι βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου ρίχτηκαν σε έξι θέσεις της Σερβίας (μεταξύ των οποίων οι πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς, Βράνιε) και σε μία του Μαυροβουνίου. Οσον αφορά τις μολυσμένες, από τις βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου, σερβικές περιοχές, ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός Σλόμπονταν Πέτκοβιτς σημείωσε πως αυτές έχουν σφραγιστεί και παραμένουν ακατοίκητες, προκειμένου να μην εκτεθούν σε μεγαλύτερους κινδύνους οι κάτοικοι των περιοχών. Ο ίδιος στρατηγός, που παρουσίασε την έκθεση εκ μέρους του υπουργείου Αμυνας της χώρας, πρόσθεσε πως οι συγκεκριμένου τύπου βόμβες χρησιμοποιήθηκαν στη νοτιοδυτική ζώνη του Κοσσυφοπεδίου, που εκτείνεται από την πόλη Πετς έως το Πρίζρεν.

Υποτιμάται το σερβικό δηνάριο στο Μαυροβούνιο;

Στην υποτίμηση του σερβικού δηναρίου προχωρεί η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, μετέδωσε χτες το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΟΝΤΕΝΑ. Εάν η είδηση αληθεύει, τότε θα πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια του Προέδρου του Μαυροβουνίου να προσδώσει νέα ένταση στις ήδη «δύσκολες» σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΟΝΤΕΝΑ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την παραπάνω απόφαση, με τη σημείωση πως σήμερα (Σάββατο) το γερμανικό μάρκο (το οποίο κυκλοφορεί παράλληλα στις συναλλαγές στην περιοχή) θα ισοδυναμεί με 24 δηνάρια, από τα 22 που ήταν έως χτες. Αυτό, ενώ η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία ανάμεσα σε σερβικό δηνάριο και γερμανικό μάρκο στη Σερβία κυμαίνεται σήμερα σε έξι δηνάρια προς ένα.

Το ίδιο 24ωρο, ο φιλοδυτικός Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λέγοντας πως ο τελευταίος ίσως προκαλέσει έναν πόλεμο ανάμεσα σε Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα. Οπως είπε ο Τζουκάνοβιτς, «σ' αυτήν την περίπτωση, το Μαυροβούνιο δε θα βασιστεί μόνο στις δικές του αστυνομικές δυνάμεις, αλλά στο ισχυρό λαϊκό δημοκρατικό κίνημα, που είναι ικανό να υπερασπιστεί την πολιτεία». Επανέλαβε, τέλος, πως ίσως με τον καιρό να διεξαχθεί στο Μαυροβούνιο δημοψήφισμα με ζήτημα την ανεξαρτητοποίησή του...

Πόθοι γερουσιαστών για μείωση της δύναμης των ΗΠΑ στην «ΚΦΟΡ»

Εξαιρετικά ανήσυχοι με το ενδεχόμενο μακράς προοπτικής της παραμονής των Ααμερικανών στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο φάνηκαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που επισκέφθηκαν χτες την έδρα του ύπατου εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Μπερνάρ Κουσνέρ, στην Πρίστινα.

«Θεωρώ πως είναι απολύτως απαραίτητο οι άνθρωποι εδώ να δημιουργήσουν μία κυβέρνηση που θα λειτουργεί και επειδή οι χώρες που απαρτίζουν την ΚΦΟΡ δεν μπορούν να διατηρήσουν ες αεί τα στρατεύματά τους στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς (Ρεπουμπλικανός από την Αλαμπάμα), μετά τη συνάντησή του με τον Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο Κουσνέρ, πάντως, απέφυγε επιμελώς να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση - σχόλιο, μετά τη συνάντησή του με τον Σέσιονς, ίσως, επειδή ο τελευταίος είπε με νόημα πως μετά τις τοπικές εκλογές το φθινόπωρο στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να μειωθεί η αμερικανική συμμετοχή στην αποστολή της «ΚΦΟΡ»...

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, Τεξανός γερουσιαστής Κέι Μπέιλι Χάτσισον (Ρεπουμπλικανός) εξήγησε πως και αυτός και οι συνάδελφοί του ήρθαν στα Βαλκάνια, για να δουν «τι πρόοδος έχει σημειωθεί για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης και τι έχει γίνει για την έναρξη δημοκρατικών εκλογών». Μετά το Κοσσυφοπέδιο, η αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα μεταβεί σήμερα στην Κροατία και αύριο (Κυριακή του Πάσχα για τους Καθολικούς) σε βάση Αμερικανών στρατιωτών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Αυτοκτονία Γερμανού στρατιώτη της «ΚΦΟΡ»

Τέλος στη ζωή του έδωσε αργά προχτές βράδυ στο Πρίζρεν, Γερμανός στρατιώτης που υπηρετούσε στη δύναμη της «ΚΦΟΡ».

Ο 25χρονος στρατιώτης αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του όπλο σε στρατόπεδο της «ΚΦΟΡ». Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες τερμάτισε τη ζωή του ο νέος διερευνώνται, αλλά, όπως έγινε γνωστό, αποκλείεται να πρόκειται για περίπτωση εγκληματικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ