Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν: Στα «δικά μας» μέρη

Βόρεια Εύβοια - Παραλία Αχλαδιού - Κάμπινγκ των εργαζομένων στην «Τυποεκδοτική»

Στο μόνιμα κρύο νερό της πηγής (που είναι και χωνευτικό!) ξεδιψάνε όλοι!
Στο μόνιμα κρύο νερό της πηγής (που είναι και χωνευτικό!) ξεδιψάνε όλοι!
Προς το τέλος της δεκαετίας του '80, υλοποιήθηκε μια πρωτότυπη - για τα ελληνικά δεδομένα - ιδέα. Οι εργαζόμενοι στην «Τυποεκδοτική» να βρουν το δικό τους χώρο ξεκούρασης, που να καλύπτει την ανάγκη και το δικαίωμα των διακοπών με χαμηλό κόστος.

Ετσι, ίδρυσαν τον ΠΑΤΟΥΣΥ (Παραθεριστικός Τουριστικός Συνεταιρισμός). Μέλη του συνεταιρισμού, συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι, δόθηκαν στην υπόθεση αυτή και κατόρθωσαν έπειτα από λίγα μόλις χρόνια, με πολύ προσωπική δουλιά και μεράκι, η ιδέα να υλοποιηθεί και το κάμπινγκ να στηθεί και να βελτιώνεται συνεχώς.

Η θέση

Το σημείο είναι αμφιθεατρικό, 40 στρέμματα περίπου, πάνω στη θάλασσα και δίπλα στην παραλία του Αχλαδιού της Εύβοιας. Οι συνεχείς δεντροφυτεύσεις, με τη βοήθεια των νερών που απλόχερα η φύση προσφέρει στο σημείο, έχουν μετατρέψει την άλλοτε καμένη γη, σε έναν επίγειο παράδεισο! Πλατάνια, πεύκα, λεύκες, ευκάλυπτοι, κυπαρίσσια, μουριές, θάμνοι, τριανταφυλλιές και άλλα πολλά φυτά και δέντρα - που ομολογουμένως δε γνωρίζω τις ονομασίες τους - προσφέρουν ομορφιά και τον απαραίτητο για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού παχύ ίσκιο τους, ενισχύοντας τη δροσιστική ατμόσφαιρα.

Ακόμα και οι ντόπιοι κάτοικοι του Αχλαδιού, αλλά και της Αγίας Αννας, που συνορεύουν, «παραδέχονται» ότι το σημείο όπου βρίσκεται το κάμπινγκ του ΠΑΤΟΥΣΥ είναι το πιο δροσερό στην περιοχή!

«Ολοι οι καλοί χωράνε»!

Στο κάμπινγκ υπάρχουν 11 μικρά σπιτάκια, που μπορούν να φιλοξενήσουν από 4 άτομα. Ενα δωμάτιο, τουαλέτα και ψυγειάκι. Μια ευρύχωρη γκαρσονιέρα. Χτίστηκαν με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους συνεταιριστές, που θα ήταν δύσκολο να μείνουν σε σκηνές, όπως, για παράδειγμα, οικογένειες με μικρά παιδιά. Ωστόσο, σ' αυτά μπορούν να μείνουν και οι φίλοι επισκέπτες, σε περίπτωση που κάποια από αυτά είναι άδεια, σε πολύ χαμηλή τιμή. Οι χρεώσεις για όποιους μείνουν σε σκηνή είναι επίσης χαμηλές.

Το γεφυράκι (κάτω από το οποίο κυλάνε τα νερά που κατεβαίνουν απ' το βουνό), που οδηγεί στην παιδική χαρά, στο γήπεδο και στο κιόσκι
Το γεφυράκι (κάτω από το οποίο κυλάνε τα νερά που κατεβαίνουν απ' το βουνό), που οδηγεί στην παιδική χαρά, στο γήπεδο και στο κιόσκι
Στο κάμπινγκ υπάρχει ένα γήπεδο μπάσκετ, το οποίο «μετατρέπεται» σε γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά και βόλεϊ, στήνοντας το κατάλληλο φιλέ! Για τα μικρότερα παιδιά, εκτός από τις θαλάσσιες τρέλες, η παιδική χαρά θα τους χαρίσει στιγμές διασκέδασης και κεφιού.

Γενικά, όλος ο χώρος είναι η χαρά του παιδιού, αλλά και του γονιού. Γιατί μικροί και μεγάλοι νιώθουν ασφάλεια, μια που ο χώρος είναι περιφραγμένος, δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και τα παιδιά, που δημιουργούν παρέες, προσέχουν το ένα το άλλο και ξέγνοιαστα χαίρονται τις διακοπές τους.

Βέβαια, οι κίνδυνοι της φύσης πάντα υπάρχουν, γι' αυτό οι μεγάλοι καλό θα είναι να συμβουλεύουν τα παιδιά γι' αυτούς και να έχουν το νου τους.

Για τους έφηβους, υπάρχει το κιόσκι που έχει δημιουργηθεί σε ένα ψηλότερο επίπεδο και θα τους κρατήσει «μακριά από τους μεγάλους» να πουν τα δικά τους, να ακούσουν τις μουσικές τους και να μιλήσουν στη «δική τους γλώσσα».

Για τους ενήλικες, υπάρχει η καντίνα ή αλλιώς το μπαρ, όπου το πρωί απολαμβάνουν τον καφέ με θέα το μπλε του Αιγαίου και απέναντι τις ακτές της Σκοπέλου. Κατά το μεσημεράκι, το τσιπουράκι, ή το ούζο με τον απαραίτητο μεζέ και η βαρελίσια μπίρα, κυριαρχούν! Μουσική, κουβεντούλα και όταν ανάψουν τα κέφια, χορός, είναι τα συνήθη δρώμενα!

Εκτός από κολύμπι, τάβλι, σκάκι και χαρτάκι, που είναι τα αγαπημένα «σπορ» για κάποιους, για κάποιους άλλους είναι το ψάρεμα με βάρκα (όλο και κάποιος φίλος του είδους έχει), ψαροντούφεκο, περπάτημα, ή μάζεμα ρίγανης!

Αλλά και για όσους επιθυμούν τη συντροφιά ενός βιβλίου, τη ρομαντζάδα ή, τέλος πάντων, την ησυχία, πάντα θα βρουν το χώρο που θα τους τα προσφέρει. Οι τυχεροί έχουν απολαύσει το «χορό» των δελφινιών, που σχετικά συχνά επισκέπτονται τις παραλίες της περιοχής ή ακόμα και τις σπάνιες θαλάσσιες φώκιες, που κι εκείνες εμφανίζονται πού και πού, για τη βόλτα τους ή για να γεννήσουν τα μικρά τους σε ασφαλή σημεία.

Τα «λειτουργικά»

Αγναντεύοντας από ψηλά...
Αγναντεύοντας από ψηλά...
Στο κάμπινγκ υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα, όπου μπορεί όποιος επιθυμεί να μαγειρέψει, αρκεί να έχει φέρει μαζί του τα απαραίτητα «σύνεργα», δηλαδή κατσαρολικά κλπ. Υπάρχουν «προσωπικά ντουλαπάκια» για να φυλάσσονται τα της κουζίνας και ψυγεία για τα τρόφιμα.

Για τους μερακλήδες διατίθενται και ψησταριές για μπριζολίτσες, παϊδάκια ή ψάρια στα κάρβουνα.

Για όσους δεν επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία του μαγειρέματος, λειτουργεί και μαγειρείο, από το οποίο μπορούν να παραλάβουν και να γευτούν καθημερινά σπιτικά και νόστιμα φαγητά, σε χορταστικές μερίδες, μεσημέρι - βράδυ.

Βέβαια, υπάρχει κανονισμός λειτουργίας του κάμπινγκ, που καλό θα είναι να τον ζητήσετε για να ενημερωθείτε σχετικά και υπεύθυνος για τη λειτουργία του, στον οποίο απευθύνεστε για ό,τι προκύψει (τηλέφωνο συνεννόησης: 22270/51100).

Αποδράστε!

Ξεχάστε, λοιπόν, τα σιδερωμένα ρούχα, τα καλά παπούτσια και τα καλοχτενισμένα μαλλιά και ξεκινήστε για μερικές μέρες ή έστω για ένα Σαββατοκύριακο χαλάρωσης και ξεκούρασης σε ένα πολύ ωραίο μέρος, που προσφέρει σχεδόν τα πάντα για τους φίλους αυτού του είδους των διακοπών. Επισκεφτείτε το κάμπινγκ του ΠΑΤΟΥΣΥ.

Για να φτάσετε στην περιοχή, πηγαίνετε από τη Χαλκίδα και ακολουθείτε τις ταμπέλες προς Βόρεια Εύβοια και Αγία Αννα.

Κάτω απ' την κληματαριά, η καντίνα, έτοιμη να εφοδιάσει τους επισκέπτες με τα απαραίτητα
Κάτω απ' την κληματαριά, η καντίνα, έτοιμη να εφοδιάσει τους επισκέπτες με τα απαραίτητα
Μόλις φτάσετε, ξεδιψάστε από το κρύο νερό της πηγής και ξαποστάστε κάτω από έναν πλάτανο. Τα υπόλοιπα θα είναι εύκολα!

Καλά να περάσετε.

ΥΓ: Δεν πρόκειται για διαφημιστικό κείμενο. Η γράφουσα περνάει μέρος των διακοπών της τα τελευταία χρόνια, ακόμα και τότε που δεν είχε ακόμη αποκτήσει παιδιά, αλλά και τώρα, γι' αυτό και σας το συνιστά ανεπιφύλακτα!


Η θέα από το κιόσκι...
Η θέα από το κιόσκι...

Η είσοδος του κάμπινγκ με το τεράστιο πλατάνι να δεσπόζει
Η είσοδος του κάμπινγκ με το τεράστιο πλατάνι να δεσπόζει

Ενα από τα περιποιημένα σημεία του χώρου
Ενα από τα περιποιημένα σημεία του χώρου

Ελένη ΑΡΓΥΡΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι διακοπές είναι δικαίωμα(2011-07-17 00:00:00.0)
Αύριο αναχωρεί το δεύτερο γκρουπ(2010-08-06 00:00:00.0)
Μεγάλη προσέλευση από την πρώτη μέρα(2010-08-03 00:00:00.0)
Ξεκούραση και δημιουργία(2009-08-07 00:00:00.0)
Καθ' οδόν: Στην κατασκήνωση της ΚΝΕ(2008-09-21 00:00:00.0)
Διακοπές πολλών αστέρων(2008-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ