Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΙ στον αθλητισμό, ΟΧΙ στα ναρκωτικά

Μιλούν για την πάλη κατά των ναρκωτικών ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ, ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και Ολυμπιονίκες

Γιάννης Πατσιλινάκος
Γιάννης Πατσιλινάκος
«Ελπίδα», «αλληλεγγύη», «ευ αγωνίζεσθαι», «εμπιστοσύνη», «ισότητα», «ειρήνη», «ελευθερία», «μέτρο», «σεβασμός στο περιβάλλον», «όραμα», «φιλία», «συμμετοχή». Κάθε σκυτάλη και μια αξία, μια ιδέα και όλες μαζί «έτρεξαν» στις γωνιές και τους δρόμους του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ο λόγος για τη σκυταλοδρομία, που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, το Σάββατο 26.6.2004, την οποία διοργάνωσε το θεραπευτικό πρόγραμμα «Παρέμβαση» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Κι αυτή η σκυταλοδρομία ήταν διαφορετική από τις συνηθισμένες. Σ' αυτόν τον αγώνα δεν υπήρχαν ηττημένοι, μόνο νικητές. Τα δεκάδες μέλη της «Παρέμβασης» και άλλων θεραπευτικών προγραμμάτων, που νίκησαν το θάνατο, περιθωριοποίησαν τις ουσίες από τη ζωή τους και έτρεξαν ανάμεσα στον κόσμο για να φωνάξουν: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Κοντά τους, σ' αυτήν τη γιορτή, έδωσαν το «παρών», από νωρίς το πρωί, στην πλατεία Εξαρχείων όπου ήταν το ραντεβού, Ολυμπιονίκες, αθλητές με διεθνείς διακρίσεις, γονείς και φίλοι της «Παρέμβασης», και μια σειρά φορείς, όπως η Νεολαία του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Λίγο αργότερα, μέλη της «Παρέμβασης», με βαμμένα τα πρόσωπα σε λευκό και γαλάζιο, σχηματίζουν κύκλο και φωνάζουν μια μια τις λέξεις που αναγράφονται στις σκυτάλες που κρατούν: «Ελευθερία», «Ειρήνη», «Ελπίδα»... Αμέσως μετά, τις παραδίδουν στους αθλητές Λάμπρο Παπακώστα, Ολγα Βασδέκη, Χριστόφορο Χοΐδη, Δημήτρη Κοκότη, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, Σπύρο Βασδέκη και τον πρόεδρο των Ελλήνων Ολυμπιονικών Πέτρο Γαλακτόπουλο κι αυτοί με τη σειρά τους τις δίνουν στην πρώτη ομάδα της «Παρέμβασης» που θα τρέξει.

Στο ίδιο πνεύμα με την εκδήλωση, ήταν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν:

Πέτρος Γαλακτόπουλος
Πέτρος Γαλακτόπουλος
Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών: «Μέρα με τη μέρα, μπλέκουν όλο και περισσότερα παιδιά στην τοξικοεξάρτηση. Επιδιώκεται να βάλουν τη νεολαία στο περιθώριο. Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι κινηματικός. Ομως, εγώ θα πω μια αισιόδοξη άποψη. Αν η Νέα Τάξη Πραγμάτων είχε πετύχει να βάλει στον κορβανά των ναρκωτικών τη νεολαία, μπορεί να μη χρειαζόταν να φέρουν στο προσκήνιο την τρομοκρατία. Είμαστε ήδη νικητές, προχωράμε και χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο, ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, ενάντια στην τρομοκρατία».

Γεράσιμος Νοταράς, επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ: «Η κοινωνία πρέπει να πάρει στα χέρια της το θέμα της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε από τρίτους τη σωτηρία. Το κράτος οφείλει να ξεκαθαρίσει τους στόχους και τις μεθόδους αντιμετώπισης, αλλά η κοινωνία είναι αυτή που πρέπει να επωμιστεί το βασικό έργο της αλληλεγγύης, του σεβασμού των κανόνων συμβίωσης. Σε τελική ανάλυση, το είδος της ποιότητας ζωής που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας».

Πέτρος Γαλακτόπουλος, Ολυμπιονίκης στην πάλη και πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών: «Θέλουμε κι εμείς οι Ολυμπιονίκες να δώσουμε ένα μήνυμα ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών, να ευχηθούμε κουράγιο και δύναμη στα παιδιά και τις οικογένειές τους, στους στόχους και την πορεία που έχουν χαράξει. Δεν πρέπει να ψάχνουμε στις ουσίες τη ζωή, αλλά να την ακολουθήσουμε στην πορεία, όποια κι αν είναι αυτή».

Δημήτρης Κοκκότης
Δημήτρης Κοκκότης
Λάμπρος Παπακώστας, Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος: «Ηρθαμε κι εμείς να συμπαρασταθούμε στην προσπάθεια που κάνουν αυτά τα παιδιά. Η συνεισφορά μας είναι μηδαμινή, μπροστά στη συνεισφορά αυτών που διοργάνωσαν αυτήν την εκδήλωση, μπροστά σ' αυτά τα παιδιά που βίωσαν τον τραγικό κόσμο των ναρκωτικών και τώρα έχουν το κουράγιο να βγαίνουν μπροστά στην κοινωνία».

Ολγα Βασδέκη, Ολυμπιονίκης στο τριπλούν: «Τα ναρκωτικά μπορεί να είναι πρόβλημα, αλλά όταν η πολιτεία είναι δίπλα τότε μπορεί να το αντιμετωπίσουμε και να το εξαλείψουμε. Τα παιδιά που συμμετέχουν στην εκδήλωση δίνουν και σε μένα δύναμη για το δικό μου στόχο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Χριστόφορος Χοΐδης, αθλητής στίβου στα 100 μέτρα: «Σκοπός μας είναι να συμπαρασταθούμε κι εμείς στην προσπάθεια των παιδιών».

Γιώργος Παναγιωτόπουλος, αθλητής στίβου στα 200 μέτρα: «Το μήνυμά μας είναι όχι στα ναρκωτικά, ναι στη ζωή, ναι στον αθλητισμό. Να δώσουμε ένα μπράβο στα παιδιά που μπήκαν στον εφιάλτη των ναρκωτικών και όχι μόνο κατάφεραν να βγουν απ' αυτόν, αλλά έχουν τη δύναμη να βγουν στην κοινωνία και να πουν οι νέοι να μείνουν μακριά από τις ουσίες».

Δημήτρης Κοκκότης, αθλητής στο άλμα εις ύψος: «Μια καλή λύση είναι να στραφεί η νεολαία στον αθλητισμό και να σταθούμε με κάθε τρόπο σ' αυτά τα παιδιά».

Σπύρος Βασδέκης, αθλητής στο τριπλούν: «Οχι στα ναρκωτικά, όχι να γίνουμε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Ζητάμε από την πολιτεία να σταθεί δίπλα σ' αυτούς τους ανθρώπους».


Σπύρος Βασδέκης
Σπύρος Βασδέκης

Ολγα Βασδέκη
Ολγα Βασδέκη

Λάμπρος Παπακώστας
Λάμπρος Παπακώστας

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Sportidea

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Χρίστος Χοΐδης

Sportidea

Χρίστος Χοΐδης

Γεράσιμος Νοταράς
Γεράσιμος Νοταράς

Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ