Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Δε νοσταλγείς μονάχα συγκεκριμένες στιγμές, ανθρώπους, τόπους. Νοσταλγείς και μυρωδιές αλλά και φαγητά. Το πρωί σηκώθηκα με μια παράξενη αίσθηση μιας παράλειψης. Ξαφνικά αναρωτήθηκα πόσα χρόνια έχω να φάω κότα Μιλανέζα. Πολλά, ίσως από την εποχή που ήμουνα στο Μιλάνο και ματαίως τη ζητούσα αλλά φευ, οι Μιλανέζοι αγνοούσαν την ύπαρξή της. Μάλλον η Μιλανέζα δεν έχει πάει ποτέ στο Μιλάνο, γεννήθηκε, βαφτίστηκε και βασιλεύει στην Ελλάδα. Πώς γίνεται αυτό, ιδέα δεν έχω. Για εκείνο που σίγουρη είμαι, είναι πως μου αρέσει, και πως παχαίνει δεν παχαίνει, θα τη φτιάξω αμέσως. Θα καθαρίσω μια κότα, θα την καψαλίσω και θα τη βάλω σε μια βαθιά κατσαρόλα με αρκετό νερό και λίγο χονδρό αλάτι για να πάρει βράση. Θα την ξαφρίσω και θα ρίξω μέσα δυο κρεμμύδια, τρία καρότα, λίγη ρίζα σέλινο, αλάτι, πιπέρι. Θα την αφήσω να σιγοβράσει μέχρι να μείνει όσο ζουμί χρειάζεται για να γίνει το πιλάφι. Οταν βράσει, τη βγάζω, την τεμαχίζω, σουρώνω το ζουμί και το χωρίζω. Ενάμισι φλιτζάνι για τη σάλτσα και δυόμισι φλιτζάνια για πιλάφι. (Ενα φλιτζάνι ρύζι θα μου χρειαστεί). Επειτα, θα βάλω το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα για να λιώσει. Θα προσθέσω τέσσερις κουταλιές αλεύρι και θα τα ανακατεύω σιγά έτσι ώστε να διαλυθεί σωστά. Θα ρίξω το ζουμί και το γάλα. Ναι είναι καυτά. Και πάλι θα ανακατεύω μέχρι να πήξει η σάλτσα. Θα τη βγάλω από τη φωτιά, θα προσθέσω τρεις κουταλιές βούτυρο και δυο κρόκους αυγών πολύ καλά χτυπημένους, και θα φορμάρω το ρύζι. Θα το βάλω σε μια στρογγυλή πιατέλα και θα το πασπαλίσω με ένα φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα τριμμένη. Μετά θα τα περιλούσω με τη σάλτσα και θα γεμίσω το άνοιγμα της φόρμας στο κέντρο με σάλτσα, κομμάτια από την κότα και πολύ τυρί. Κάντε μου τη χάρη, ελάτε να τη δοκιμάσετε. Προσωπικά προτιμώ να ξαπλώσω. Κουράστηκα για να ικανοποιήσω την επιθυμία μου, τόσο πολύ που δεν επιθυμώ τίποτε πια....


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ