Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφαρμόζει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ

Υπουργική απόφαση που εξασφαλίζει δωρεάν εργάτες στις επιχειρήσεις, υπέγραψε ο υπουργός Απασχόλησης, καταργώντας επί της ουσίας το επίδομα ανεργίας

Το τερατούργημα που ψήφισε προεκλογικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εξασφαλίζεται φτηνή, ακόμα και δωρεάν εργατική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα επιδοτείται το κεφάλαιο με πακτωλούς χρημάτων, βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση της ΝΔ. Ετσι, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλος υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία καταργείται το επίδομα ανεργίας και μετατρέπεται σε μισθό, που θα πληρώνει ο ΟΑΕΔ, αντί του εργοδότη ο οποίος θα απασχολήσει τον άνεργο!

Παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδινε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, η κυβέρνησή του αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το αντεργατικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Προχωρά έτσι ακάθεκτη στην προσφορά τζάμπα εργατικής δύναμης στους καπιταλιστές. Τους χρηματοδοτεί, μάλιστα, με τα χρήματα που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι μέσα από τις εισφορές τους στον ΟΑΕΔ. Στόχος μέσα και από αυτές τις ρυθμίσεις είναι η επέκταση της απλήρωτης εργασίας και το χτύπημα της πλήρους σταθερής εργασίας για να θησαυρίζει το κεφάλαιο.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο άνεργος που λαμβάνει την τακτική επιδότηση ανεργίας θα μπορεί να προσλαμβάνεται σε θέση εργασίας, λαμβάνοντας ως μισθό το επίδομα ανεργίας! Η αμοιβή του εργαζόμενου θα βαρύνει τον ΟΑΕΔ κατά το ύψος του επιδόματος ανεργίας και κατά τα λοιπά τον εργοδότη, ο οποίος θα καλύπτει και την ασφάλισή του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος, ο οποίος θα εργάζεται περίπου μέχρι τέσσερις ώρες, δε θα στοιχίζει δεκάρα τσακιστή στον εργοδότη, ο οποίος θα καλύπτει μόνο την ασφάλισή του! Μόνο η εργασία πέραν αυτού του ορίου θα έχει κόστος για τις επιχειρήσεις.

Η αντεργατική όμως πρόκληση δε σταματά εδώ, καθώς η κυβέρνηση - εφαρμόζοντας το σχετικό νόμο του ΠΑΣΟΚ - συνοδεύει τα παραπάνω με τη δυνατότητα που δίνει στον εργοδότη να προχωρήσει ακόμα και σε απολύσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δε θα πρέπει να παρουσιάζει μείωση προσωπικού το τελευταίο εξάμηνο πριν την εκδήλωση ενδιαφέροντος, όμως «εξαιρούνται οι καταγγελίες σύμβασης εργασίας που οφείλονται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο»!!! Το «σπουδαίο» λόγο βέβαια θα τον κρίνει ο εργοδότης, ο οποίος θα έχει πλέον τη δυνατότητα να υποκαταστήσει το μόνιμο προσωπικό με επιδοτούμενους ανέργους!

Ποιος είπε, λοιπόν, ότι η ΝΔ δεν κυβερνά; Κυβερνά και με το παραπάνω, εφαρμόζοντας ατόφια την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ