Κυριακή 20 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΤΙΒΟΥ
Πίσω από τα φώτα

Η Φλώρα Ρεντούμη πέτυχε τη 2η επίδοση όλων των εποχών στα «ψηλά» εμπόδια (12.86)

Sportidea

Η Φλώρα Ρεντούμη πέτυχε τη 2η επίδοση όλων των εποχών στα «ψηλά» εμπόδια (12.86)
Ενα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στίβου σε αγωνιστικό επίπεδο διεξήχθη την προηγούμενη βδομάδα στο ΟΑΚΑ. Μπορεί κάποια γεγονότα, όπως η επιστροφή του Κεντέρη στην ενεργό δράση, να είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, εντούτοις στην πορεία των αγώνων αναδείχτηκαν και άλλοι πρωταγωνιστές. Ιδιαίτερα μάλιστα όσον αφορά τις γυναίκες εκεί τα πράγματα κύλησαν πολύ καλά. Οπως και να 'χει πάντως το σίγουρο είναι πως οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν έδειξαν ότι μέλλον για τον ελληνικό στίβο υπάρχει. Οτι τα πάντα δεν αρχίζουν και τελειώνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Βέβαια, η καλή εικόνα του Πρωταθλήματος, που συνοδεύτηκε όμως από την παντελή απουσία φίλαθλου κόσμου - αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει και ιδιαίτερη παιδεία για τα αθλήματα του στίβου - αφορά κυρίως σε συλλόγους που κάνουν πρωταθλητισμό και αθλητές που προκειμένου να φθάσουν ψηλά αναζητούν χορηγούς.

Αλλωστε, πολλές είναι οι περιπτώσεις αθλητών του στίβου σε νεαρή ηλικία που ενώ έχουν τα προσόντα για μια καλή πορεία, πέφτουν θύματα του όλου συστήματος. Ποιος μπορεί εύκολα να ξεκινήσει να ασχολείται με το στίβο όταν, για παράδειγμα, κατάγεται από την επαρχία και υπάρχει παντελής έλλειψη προγραμμάτων μαζικής άθλησης... Οταν δαπανώνται τεράστια ποσά για την κατασκευή πολυτελών και τεράστιων σταδίων ή στεγάστρων για τις όποιες ανάγκες των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που η λειτουργικότητά τους όσον αφορά στο μέλλον παραμένει αμφίβολη... Οταν είναι σχεδόν σίγουρο ότι εξαιτίας του υψηλού κόστους συντήρησής τους θα ρημάξουν, όπως δείχνει η εμπειρία άλλων διοργανώσεων σε άλλες πόλεις... Αποτέλεσμα αυτών είναι η ανυπαρξία μικρών σταδίων, πολύ πιο φθηνών αλλά και παράλληλα πιο λειτουργικών, όπου θα μπορούν να αθλούνται μαζικά οι νέοι.

Ο Μάριος Ευαγγέλου πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ (5,62 μ.)

Sportidea

Ο Μάριος Ευαγγέλου πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ (5,62 μ.)
Εκτός των πρωτοκλασάτων ονομάτων η μεγαλύτερη μερίδα των αθλητών σε πολλές περιπτώσεις αφήνεται στη μοίρα της. Δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα όπου εξαιτίας του κλεισίματος των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων της Αθήνας (ΟΑΚΑ, Αγ. Κοσμάς) πολλοί αθλητές-τριες βρέθηκαν στο δρόμο αφού κανείς δεν είχε σκεφθεί την επόμενη μέρα. Οταν τα φώτα από τα υπερσύγχρονα στάδια και τα στέγαστρα κλείσουν και οι χορηγοί πάρουν το δρόμο τους για άλλες πολιτείες, όπως έχει δείξει το παρελθόν, θα επικρατήσει το γνωστό σκοτάδι.

Γι' αυτό το λόγο το αθλητικό κίνημα θα πρέπει να απαιτήσει αυτά που δικαιούται για την επόμενη μέρα. Ο αθλητισμός είναι ανάγκη για όλους. Και είναι υποχρέωση της πολιτείας να το κάνει αυτό πράξη. Δεν κάνει καμιά χάρη. Αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να δώσουν με δυναμικό τρόπο όλοι όσοι δε γεμίζουν από παχιά λόγια για «εθνικούς στόχους», «μεγάλες γιορτές», «ηθικές υποχρεώσεις» κτλ., που αυτοί οι οποίοι αβγαταίνουν τα κέρδη τους φροντίζουν να ταΐζουν το λαό, για να κρύψουν ακριβώς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Αλλη κατάσταση στο χώρο του στίβου και του αθλητισμού εν γένει μπορεί μόνο να προκύψει μέσα από ένα μαζικό διεκδικητικό κίνημα, που θα αναδείξει τον αθλητισμό ως δικαίωμα των πολλών και όχι ως εμπόρευμα που θα αξιοποιούν για να κερδίζουν λίγοι.

Οι γυναίκες σε πρώτο πλάνο

Σε ό,τι αφορά στις ίδιες τις προσπάθειες των αθλητών που συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αυτές ήταν αξιόλογες αφού το «νέο αίμα» του ελληνικού στίβου έδωσε τα διαπιστευτήριά του. Ας δούμε πιο αναλυτικά.

Συγκεκριμένα, μπορεί η επιστροφή του Κώστα Κεντέρη να προκάλεσε αίσθηση, μπορεί ο Μάριος Ευαγγέλου να πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ (5,62 μ.), αλλά τα εύσημα ανήκουν περισσότερο στο «ασθενές» φύλο, που αναδεικνύεται η μεγάλη - σταθερή - δύναμη του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Τη σκυτάλη απ' την Κατερίνα Βόγγολη, η οποία στην πρεμιέρα πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στη δισκοβολία (67,72 μ.), που είναι κι η καλύτερη επίδοση του κόσμου, πήρε, την Παρασκευή, η Φανή Χαλκιά με διπλό πανελλήνιο ρεκόρ στα 400 μ. εμπόδια (56.03 το πρωί, 54.88 στον τελικό), για να ακολουθήσει την 3η μέρα μία πλειάδα 25άρηδων αθλητριών, που μέχρι τώρα δεν είχαν πολύ μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες έδωσαν πολλές υποσχέσεις όχι μόνο για το απώτερο, αλλά και για το άμεσο μέλλον. Η Φλώρα Ρεντούμη πέτυχε την 2η επίδοση όλων των εποχών στα «ψηλά» εμπόδια (12.86), ενώ στο ίδιο αγώνισμα η Τάνια Ταμπάκη κατέβηκε κι αυτή τα 13 δεύτερα (12.98). Στο άλμα εις ύψος η Νίκη Μητροπούλου, μία άλτρια με τεράστια προσόντα, βρήκε, έστω και την τελευταία ώρα πριν τους Ολυμπιακούς, το δρόμο προς τις επιτυχίες, αφού πέρασε το 1,91 μ., ενώ έδωσε εχέγγυα να περάσει πολύ σύντομα πάνω απ' το 1,95 μ. Στα 200 μ. η Ολγα Καϊδαντζή σημείωσε κι αυτή τη 2η επίδοση όλων των εποχών με 22.88, μία πολύ σημαντική επίδοση αν αναλογιστεί κανείς ότι σημειώθηκε με ελάχιστο συναγωνισμό (23.07 η Μαρίλια Γρηγορίου, που πέτυχε ρεκόρ Κύπρου). Αυτές όλες οι αθλήτριες, μαζί με τις Πηγή Δεβετζή (14,48 μ. στο τριπλούν) και Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου (69,31 μ., στη σφύρα), που διακρίθηκαν επίσης στο φινάλε του πρωταθλήματος, δείχνουν ότι ο ελληνικός στίβος μπορεί να έχει μέλλον και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού η βάση των Ελληνίδων (κυρίως) που έχουν επιδόσεις υψηλού επιπέδου, όλο και διευρύνεται.

Σχεδόν ίδια ήταν και η κατάσταση στους άνδρες, όπου το «νέο αίμα» έκανε και εδώ την εμφάνισή του. Στα 110 μ. εμπόδια ο Γιάννης Μαρακάκης με 13.93 πήρε την πρώτη θέση στον τελικό, ενώ δεύτερος κατατάχτηκε ο Χρήστος Οικονομόπουλος με 13.94. Ωστόσο, την παράσταση «έκλεψε» ο νεαρός Νίκος Φιλανδαράκης που με 14.06 κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων που είχε σημειώσει το πρωί (14.07). Σπουδαία εμφάνιση και όριο για Ολυμπιακούς είχαμε και από τον Τάσο Γκούση στα 200 μ., που τερμάτισε σε 20.51 (δεύτερος ο Παναγιώτης Σαρρής με 20.66). Από κει και πέρα στο επί κοντώ ο Μάριος Ευαγγέλου πήρε την πρώτη θέση με 5,62 μ., ενώ τον ακολούθησαν ο Κώστας Φιλιππίδης με 5,35 και ο Φίλιππος-Δημήτρης Σγούρος με 5,15. Στη σφαιροβολία των ανδρών πρώτευσε ο Μιχάλης Σταματογιάννης με 19,24 μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλές υποσχέσεις από τους νέους αθλητές (25/7/2017)
Εντυπωσίασε η Κηφισιά (11/2/2014)
O καινούριος "Τιμοκατάλογος Νικών και Επιδόσεων"... (12/6/1999)
Να η ευκαιρία! (27/7/1997)
Επιδόσεις πέντε αστέρων (18/6/1996)
Εστειλαν το μήνυμά τους (30/1/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org