Κυριακή 13 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Ολοι ψηφίζουμε σήμερα ως τις 7 το απόγευμα που κλείνουν οι κάλπες

Ψηφίζουμε σήμερα Κυριακή, 13 Ιούνη για τις ευρωεκλογές και όσοι ψηφοφόροι δεν το έχουν ακόμα πράξει, θα πρέπει να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν. Η σχετική πληροφορία παρέχεται από τους δήμους, τις νομαρχίες, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο (στη διεύθυνση www.ypes.gr). Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Ψηφίζουμε μόνο με ισχύον δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύον ελληνικό διαβατήριο.

Προϋπόθεση για να ασκήσει κάποιος το εκλογικό του δικαίωμα είναι να είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας. Κατ' εξαίρεση, εκλογείς που είναι γραμμένοι σε δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων δήμου ή κοινότητας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά που για οποιαδήποτε άλλη αιτία δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου ή της κοινότητας στα δημοτολόγια ή τα μητρώα αρρένων των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Για να ψηφίσουν, προσκομίζουν στην Εφορευτική Επιτροπή του εκλογικού τμήματος πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει η εγγραφή τους στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων, υπογεγραμμένο από το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα. Μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, τα στοιχεία των πιο πάνω εκλογέων προστίθενται στον εκλογικό κατάλογο του εκλογικού τμήματος που ψήφισαν.

Δικαίωμα να ψηφίσουν στη χώρα μας - και μόνο για τις ευρωεκλογές - έχουν οι Κοινοτικοί εκλογείς, (εκλογείς από άλλες χώρες της ΕΕ), που κατοικούν στην Ελλάδα και έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σ' αυτήν, δηλαδή έχουν ήδη εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Κοινοτικών εκλογέων. Πρόκειται για μικρό αριθμό ψηφοφόρων, συγκεκριμένα για 2.577 άτομα, που εντοπίζονται κύρια στη Β' Αθήνας, στο Νομό Αττικής (Υπόλοιπο), στην Α' Πειραιά, στα Δωδεκάνησα, στην Κέρκυρα, στις Κυκλάδες, στο Λασίθι και στα Χανιά.

Στις ευρωεκλογές ο συνδυασμός κάθε κόμματος κατέρχεται στις εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο που ισχύει για όλη τη χώρα, καθώς και για όπου ψηφίζουν Ελληνες στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υποψήφιοι είναι γραμμένοι με τη σειρά που έχει καθορίσει το ίδιο το Κόμμα, γι' αυτό δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Εδώ θέλει προσοχή, γιατί αν τεθεί σταυρός προτίμησης κινδυνεύει να ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο.

Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

Οι ετεροδημότες που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 7-1-2004 για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και περιλήφθηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών των βουλευτικών εκλογών, θα ψηφίσουν στο πλησιέστερο στον τόπο διαμονής τους εκλογικό τμήμα. Ψηφίζουν σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους υπόλοιπους ψηφοφόρους και όχι σε ειδικά εκλογικά τμήματα, όπως συνέβη στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη. Οι παραπάνω ψηφοφόροι περιλαμβάνονται στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι και φέρουν την ένδειξη (Ε). Οι παραπάνω ετεροδημότες απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο ή την Κοινότητα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα που βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας (άρθρο 88 παρ. 3 εκλογικής νομοθεσίας). Αν ψηφίσουν στο Δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, οφείλουν να ψηφίσουν αποκλειστικά στο εκλογικό τμήμα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Υπάρχουν εκλογείς που είναι διπλοεγγεγραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή στους εκλογικούς καταλόγους που θα υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα δίπλα σε τυχόν διπλοεγγεγραμμένο εκλογέα θα υπάρχει η ένδειξη (Δ). Κατά την ψηφοφορία ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει έντυπη υπεύθυνη δήλωση (με τέτοιες δηλώσεις θα είναι εφοδιασμένα όλα τα εκλογικά τμήματα), όπου θα δηλώνει ότι έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε, ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Οι αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Οι ναυτικοί

Οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και κατά την ημέρα των εκλογών το πλοίο προβλέπεται να βρίσκεται σε λιμάνι άλλου δήμου ή κοινότητας από αυτόν στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στο δήμο ή την κοινότητα του λιμένα όπου βρίσκεται το πλοίο. Ψηφίζουν με το ναυτικό τους φυλλάδιο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται και υπογράφονται από τον πλοίαρχο του πλοίου και θεωρούνται από τον προϊστάμενο της λιμενικής ή αστυνομικής ή τελωνειακής αρχής του δήμου ή της κοινότητας όπου βρίσκεται το πλοίο.

Οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία, τα οποία κατά την ημέρα των ευρωεκλογών βρίσκονται ή καταπλέουν σε ελληνικό λιμάνι δήμου ή κοινότητας, διαφορετικών από αυτούς στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν με το ναυτικό τους φυλλάδιο σε εκλογικά τμήματα του δήμου ή της κοινότητας του λιμένα που βρίσκονται με βάση ονομαστικές καταστάσεις συνταγμένες από τον πλοίαρχο και θεωρημένες από λιμενική κλπ. αρχή. Προϋπόθεση να είναι γραμμένοι στους πιο πάνω ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και αδυναμία για αποδεδειγμένους λόγους ανώτερης βίας (δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βλάβη πλοίου κλπ.) να ψηφίσουν στον τόπο όπου έχει οριστεί με τους πιο πάνω ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι Ελληνες ναυτικοί που την 12η Ιούνη (ημέρα διεξαγωγής της ευρωεκλογών στα λοιπά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης) θα βρεθούν σε κάποιο από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορούν να ψηφίσουν στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας της οικείας ελληνικής πρεσβευτικής ή προξενικής αρχής χωρίς να έχουν εγγραφεί σε ειδικό εκλογικό κατάλογο. Αυτοί οι Ελληνες ναυτικοί θα ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή ισχύον ελληνικό διαβατήριο και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ