Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι λαοί θα νικήσουν, γιε μου...

Ψυχή μου, δεν ξέρω ούτε το όνομά σου. Ισως δεν πρόλαβες κι εσύ να τ' ακούσεις. Τα δάκρυα κυλούν στο πρόσωπό μου σαν να σε ξέρω χρόνια, όταν σε βλέπω στη φωτογραφία να κείτεσαι νεκρό σ' ένα αυτοσχέδιο φέρετρο. Τα βόλια των εχθρών σημάδεψαν την καρδούλα σου, αγάπη μου, επειδή ήσουν Ιρακινός. Αν και μόλις 18 μηνών, γι' αυτούς ήσουν ένας «τρομοκράτης», που απειλούσες την παντοκρατορία τους και έπρεπε να σε «καθαρίσουν». Το αγγελικό σου προσωπάκι, θαρρώ πως θέλει να με κοιτάξει και να μου ζητήσει «βοήθεια». Συγγνώμη, αγόρι μου, δεν μπορώ να σ' αναστήσω.

Το ξέρω, μωρό μου, ότι οι κατακτητές της πατρίδας σου σε βασανίζουν και μετά θάνατον, στερώντας σου ακόμα και το κλάμα της μάνας πάνω από το τρυφερό, άψυχο κορμάκι σου. Τη σκότωσαν, μαζί με όλη την οικογένειά σου οι Αμερικανοί και οι Εγγλέζοι δολοφόνοι και δεν μπορεί να σου σιγοτραγουδήσει ούτε ένα γλυκό νανούρισμα για να πετάξεις ήσυχο στη γειτονιά των αγγέλων. Εκεί, στην οδό Παραδείσου, όπου θα συναντήσεις πολλούς φίλους. Είναι αγγελούδια, σαν κι εσένα, από το Ιράκ, την πατρίδα σου, τη Γιουγκοσλαβία, την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, που τα σκότωσαν κι αυτά οι φονιάδες σου.

«

Βασίλεψες, αστέρι μου», πριν καλά καλά ανατείλεις. Πολλές καρδιές μανάδων σπαράζουν βλέποντάς σε μέσα στα αίματα. Μαζί τους κι εγώ, γιε μου. Ξέρουμε ότι εσύ και οι φίλοι σου, εκεί πάνω, μας ζητάτε απεγνωσμένα να πάρουμε εκδίκηση από τους φονιάδες σας για ν' αναπαυτεί η ψυχή σας. Ζουν στη μακρινή Αμερική και στη γειτονική Ευρώπη. Ζουν και στη χώρα μας, την Ελλάδα. Είναι αυτοί που άνοιξαν τους δρόμους για να περάσουν τα καμιόνια του θανάτου σας και έδωσαν τους ουρανούς μας για να πετάξουν τα αεροπλάνα της εξολόθρευσής σας.

Ομως, πρέπει να γνωρίζεις, μωρό μου, ότι ηγέτες και λαοί δεν είναι το ίδιο. Οπως και στη χώρα σου, άλλωστε. Και στην Ελλάδα, αγάπη μου, ο λαός της πολεμάει τους κατακτητές. Βγαίνει καθημερινά στους δρόμους, καταγγέλλει τους ηγέτες της που δίνουν «γην και ύδωρ» στους φονιάδες σας, αγωνίζεται για την ειρήνη, την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη φιλία όλων των λαών. Γιατί, πέρα από σύνορα και αποστάσεις, είμαστε όλοι αδέλφια κι ο ιμπεριαλισμός είναι κοινός εχθρός μας. Κι όποιος αγωνίζεται, αργά ή γρήγορα νικάει. Οπως θα νικήσει ο λαός σου. Και θα 'ρθει η μέρα, γιε μου - αυτό πες το σε παρακαλώ και στους μικρούς σου φίλους - που οι ισχυροί της Γης δε θα είναι οι ιμπεριαλιστές, αλλά οι λαοί όλου του κόσμου. Τότε θα κοιμάστε ήσυχα και η ψυχή σας θ' αναπαυτεί...


Ελένη ΤΖΗΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ