Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Νέοι φόροι διά μέσου των δήμων

Την αναβολή του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ,  όπου θα επιχειρηθεί έγκριση φορομπηχτικών κυβερνητικών κατευθύνσεων,  ζητά η ΤΕΔΚΝΑ. Καμιά συζήτηση δεν έγινε στα Δημοτικά Συμβούλια  και τις ΤΕΔΚ, σημειώνει  η Βέρα Νικολαΐδου. Σύσκεψη των δημάρχων της Αττικής σήμερα

Την τακτική του «αιφνιδιασμού» των αιρετών και των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης φαίνεται να επιλέγει και πάλι η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), καθώς μόλις δύο βδομάδες πριν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου της για τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δεν είχε μέχρι χτες διαμορφωθεί εισήγηση με συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να μπορέσουν έγκαιρα να τις επεξεργαστούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών και Δημοτικά Συμβούλια της χώρας. Οι εισηγήσεις ίσως διαμορφωθούν σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που συνέρχεται στην Κατερίνη.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να εξελιχθεί το συνέδριο σε απλό όργανο επικύρωσης ή μη ειλημμένων αποφάσεων - κάτι που «εγγυάται» η έλλειψη προηγούμενου διαλόγου - η ΤΕΔΚ Νομού Αττικής, σε προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την αναβολή του, τουλάχιστον για ένα μήνα, ώστε να γίνει ό,τι δεν έγινε: διάλογος και συζήτηση επί συγκεκριμένων εισηγήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί εισηγήσεων, η ΚΕΔΚΕ διανέμει επιστημονικές τεχνοκρατικές μελέτες επί των κυρίαρχων θεμάτων που θα απασχολήσουν το συνέδριο - νέος τρόπος κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και φορολογική μεταρρύθμιση - δεν καταλήγει όμως σε πολιτική πρόταση.

Την αναγκαιότητα ουσιαστικού προσυνεδριακού διαλόγου, ιδιαίτερα όταν τα ζητήματα που καλείται να αποφασίσει η ΚΕΔΚΕ είναι τόσο σοβαρά, επισημαίνει, μιλώντας στο «Ρ», η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤΕΔΚΝΑ, σχολιάζοντας ταυτόχρονα τη στάση της ΚΕΔΚΕ, που σηματοδοτεί και το περιεχόμενο του επικείμενου συνεδρίου στις 4, 5 και 6 Μάη στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Μελέτες αντί πολιτικών προτάσεων

«Φαίνεται πως το επικείμενο συνέδριο θα είναι πιθανότατα χειρότερο από τα άλλα, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στα αρμόδια όργανα της ΤΑ», σημειώνει η Β. Νικολαΐδου. Η ίδια επισημαίνει πως η ΚΕΔΚΕ δεν έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις, παρά μοιράζει επιστημονικές μελέτες ορισμένων τεχνοκρατών, κάτι που δείχνει «την προχειρότητα προετοιμασίας των συνεδρίων, τον εκφυλισμό της λειτουργίας των οργάνων της ΤΑ, μια απαράδεκτη αλαζονεία, με τη συναίνεση κύρια στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού».

Μπροστά στην κατάσταση αυτή η ΤΕΔΚΝΑ αντιδρά, διοργανώνοντας σήμερα, σύσκεψη των δημάρχων της Αττικής (ξενοδοχείο Τιτάνια στις 10 πμ). Στη σύσκεψη αυτή - υπογραμμίζει η Β. Νικολαΐδου - η ΤΕΔΚΝΑ πρέπει να δώσει το μήνυμα στην ΚΕΔΚΕ να κάνει δεκτό το αίτημά της για αναβολή του συνεδρίου. Ομόφωνα το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ αποφάσισε πως αν δε γίνει δεκτό το παραπάνω αίτημα, θα ζητήσει το συνέδριο να μην πάρει αποφάσεις, αλλά οι εργασίες του να αποτελέσουν την έναρξη ενός διαλόγου. «Αν και αυτό δε γίνει δεκτό, επιτόπου στο συνέδριο η ΤΕΔΚΝΑ θα εξετάσει τη θέση της, δηλαδή την παραμονή της ή μη εκεί», σημειώνει η Β. Νικολαΐδου. Για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο τα συνέδρια «απλά να επικυρώνουν ειλημμένες αποφάσεις που στόχο έχουν να μετατρέψουν την ΤΑ σε μηχανισμό επιβολής νέας φορολογίας», τονίζει.

Κάτι που είναι στα σημεία αιχμής του συνεδρίου, καθώς η ΚΕΔΚΕ προσανατολίζεται να ζητήσει να αποκτήσουν οι δήμοι φορολογική εξουσία. Την ίδια ώρα αφήνει στο περιθώριο προηγούμενη απόφασή της, να αποδοθούν στην ΤΑ οι παρακρατημένοι πόροι. Η ΚΕΔΚΕ θα θέσει μόνο το ζήτημα του νέου τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. «Πρέπει, πριν απ' όλα, να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είναι οι ΚΑΠ - σημειώνει η Β. Νικολαΐδου. Αυτό που γίνεται μέχρι τώρα είναι να παρερμηνεύονται από την κεντρική διοίκηση τα ποσά που πρέπει να δίνονται κάθε χρόνο στην ΤΑ, με αποτέλεσμα να της παρακρατούνται 1,2 τρισ. δραχμές. Αντίθετα, οι δήμοι πρέπει να χρηματοδοτούνται με ένα σταθερό ποσοστό επί του κρατικού προϋπολογισμού. Σήμερα απαιτείται τουλάχιστον διπλασιασμός αυτού του ποσοστού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ