Κυριακή 30 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρικάρντο Σάντσες

Γρηγοριάδης Κώστας

Η αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή του στρατηγού Ρικάρντο Σάντσες στη θέση του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ έχει, ήδη, αρχίσει. Στις 30 Ιούνη, οπότε η Ουάσιγκτον επιδιώκει με πείσμα να προχωρήσει σε μια, ουσιαστικά τυπική, δήθεν «παράδοση της εξουσίας» σε μια ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση, ο Ρικάρντο Σάντσες θα συνοδεύσει, πιθανότατα, πίσω στις ΗΠΑ, τον κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ.

Το Πεντάγωνο επέμεινε ότι η αντικατάσταση του Σάντσες δε σχετίζεται με την καταιγίδα των αποκαλύψεων για τα βασανιστήρια στις φυλακές Αμπού Γράιμπ. Εντούτοις, οι «κακές γλώσσες» υποστήριζαν ότι οι «επιδόσεις» του στρατηγού Σάντσες είχαν απογοητεύσει το Πεντάγωνο και το Λευκό Οίκο, τόσο στο πεδίο του ελέγχου της κατάστασης στην κατεχόμενη χώρα, όσο και σε ό,τι αφορά στις φυλακές Αμπού Γράιμπ.

Καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, ο Σάντσες χαρακτήρισε «σποραδικά» τα περιστατικά βασανισμών και υποστήριξε ότι δε γνώριζε τίποτε. Αυτό, όμως, διαψεύστηκε από τις μαρτυρίες των στρατονόμων που κρίθηκαν ένοχοι για τα βασανιστήρια, που υποστήριξαν ότι όχι μόνο γνώριζε, αλλά παρακολούθησε ορισμένα από αυτά. Αλλωστε, οι καταιγιστικές αποκαλύψεις δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον Σάντσες, που φαίνεται να αναλαμβάνει το ρόλο του «αποδιοπομπαίου τράγου», καθώς αποδεικνύουν με τον σαφέστερο τρόπο το εύρος της φρίκης σε όλες τις αμερικανικές φυλακές στο Ιράκ, αλλά και σε άλλα σημεία του κόσμου.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ