Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κύρωσε τους κάλπικους προϋπολογισμούς του ΠΑΣΟΚ

Δείγμα γραφής ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια αντιλαϊκή - με το ΠΑΣΟΚ - πολιτική, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής την ψήφιση του απολογισμού του 2002 από τη ΝΔ

Τον οικονομικό απολογισμό του 2002 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - που ως αντιπολίτευση κατήγγειλε για πλασματικό και αναξιόπιστο - κύρωσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ, δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα ότι παρά τις όποιες φραστικές αντιθέσεις, τα δύο κόμματα συμφωνούν στην ίδια οικονομική πολιτική. Ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Ρεγκούζας δικαιολογώντας την κύρωση του ισολογισμού και του απολογισμού του κράτους στην Επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι αυτό γίνεται για λόγους «πολιτικής τάξης», αφού η καταψήφισή του θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα και ζημιά στην οικονομία!

Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης έδωσε την ευκαιρία στο μέλος της Επιτροπής, βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, να παρατηρήσει ότι η ΝΔ επικυρώνοντας έναν απολογισμό που ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει, δείχνει ότι παρά τα όσα λέγονται θα ακολουθήσει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2002 καταγγέλλοντάς τον ως αντιλαϊκό και τόνισε ότι τα νούμερα που παρουσιάζονται στον απολογισμό του ίδιου έτους δικαιώνουν την τότε κριτική του.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα προήλθαν κατά 42,65% από δανεισμό, σημειώνοντας σε σχέση με το προηγούμενο έτος μια αύξηση της τάξης του 14,65%. Επίσης σημειώθηκε αύξηση των φορολογικών εσόδων, μείωση εισροών από την ΕΕ και μείωση κατά 80% των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό, παρατήρησε ο Ν. Γκατζής, ότι το ποσοστό αύξησης των εσόδων είναι ισόποσο με την αύξηση των φόρων, γεγονός που μαρτυρά ξεκάθαρα από ποιον αντλήθηκαν αυτά τα ποσά.

Από την άλλη υπήρξαν και αυτοί που απαλλάχτηκαν από τα όποια βάρη. Για το ποιοι είναι αυτοί, μας το δείχνουν οι μεγάλες ΔΟΥ Αθήνας και Πειραιά - υπάγονται οι ανώνυμες εταιρίες και οι εφοπλιστές - στις οποίες παρατηρήθηκε υστέρηση εσόδων κατά 25% περίπου. Αντίθετα, οι Εφορίες των λαϊκών συνοικιών είχαν υστέρηση μόνο κατά 9%.

Ξεκάθαρο επίσης δείγμα της αντιλαϊκότητας του προϋπολογισμού είναι και η μείωση των δαπανών υγείας που έφτασε τα 368 εκατομμύρια ευρώ από τα προϋπολογισθέντα, που έτσι και αλλιώς ήταν ανεπαρκή. Μείωση υπήρξε και για τους αγρότες και την περιφερειακή ανάπτυξη. Τα παραπάνω στοιχεία, κατέληξε ο Ν. Γκατζής δείχνουν ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υπηρετώντας τα όσα επιτάσσει η ΕΕ και κάλεσε το λαό στις επικείμενες ευρωεκλογές να τιμωρήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και το ΣΥΝ, ο οποίος για αυτό που ενδιαφέρεται σήμερα είναι απλώς το πώς θα καλυτερεύσει ο καπιταλισμός και η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ