Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν: Διπλή γλώσσα

«Διπλή γλώσσα» χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός για τη στάση της κυβέρνησής του απέναντι σε κρίσιμα θέματα, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ Γιούροπ».

Από τη μια, ασκεί δριμεία κριτική στις επιθέσεις του Αριέλ Σαρόν στη Γάζα και κρατά «αποστάσεις» από τον αμερικανικό πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά την ίδια στιγμή δηλώνει ότι βρίσκεται κοντά στην απόφαση για την αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» 1.500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, χωρίς μάλιστα να αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων και στο Ιράκ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να θεωρηθεί ως καίριο μέλος της ΕΕ και στρατηγικός εταίρος για τη Δύση. Σχολιάζοντας την απόφαση που πρόκειται να λάβουν το Δεκέμβρη οι ηγέτες της ΕΕ για το εάν ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη συνομιλιών γύρω από την υποψηφιότητα της χώρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός τονίζει: «Πρόκειται για μια ευκαιρία που η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Εάν η ΕΕ απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη, ο Τ. Ερντογάν προειδοποίησε πως «η συμπεριφορά των ανθρώπων μου προς τη Δύση θα αλλάξει». Προέβλεψε ανάλογη αντίδραση στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο. «Θα πουν πως η Δύση δεν είναι έτοιμη για σύγκλιση με ανθρώπους που δε μοιράζονται την ίδια θρησκευτική πίστη», τόνισε ο κ. Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συμπλήρωσε, όμως, πως αρέσκεται να εστιάζει στη θετική πλευρά των πραγμάτων. «Η ΕΕ μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και σταθερότητα... ο Δεκέμβριος 2004 αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος της δοκιμασίας», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ