Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Αχρηστεύουν τα πτυχία ΑΕΙ - ΤΕΙ»

Ανακοίνωση της Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ, για την υιοθέτηση της αναγνώρισης των πτυχίων των ΚΕΣ από την ΕΕ

Το δρόμο της αντίστασης στην ευρωυποταγή, στην πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές και καταδικάζει χιλιάδες νέους στην ανεργία δείχνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ της πρόταση του ευρωκοινοβουλίου για την επαγγελματική ισοτίμηση ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΚΕΣ.

«Με αυτή την αναγνώριση, η ΕΕ προωθεί την ανώτατη εκπαίδευση - σούπα, όπου θα κυριαρχεί το εμπόριο γνώσης και πτυχίων. Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμη χτύπημα στα δικαιώματα των φοιτητών και σπουδαστών. Η μόρφωση στα ΑΕΙ - ΤΕΙ υποβαθμίζεται και χάνει όλο και περισσότερο τα επιστημονικά της χαρακτηριστικά. Η «δημόσια δωρεάν Παιδεία» μένει στα χαρτιά και πιο ακριβά θα πουλιέται και θ' αγοράζεται, ενώ στον ορίζοντα ξεπροβάλλουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ - ΤΕΙ, όπως έχουν συμφωνήσει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τα πτυχία των ΑΕΙ - ΤΕΙ και αυτά των ΚΕΣ (που είναι παραμάγαζα ξένων πανεπιστημίων και υπάγονται στο υπουργείο Εμπορίου!!!) θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στο επάγγελμα.

Η αναγνώριση των ΚΕΣ σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία και πτυχία που θα συνεπάγονται χαμηλούς μισθούς και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Αντί για εφόδιο για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, τα πτυχία γίνονται πιστοποιητικά ανεργίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ τονίζει πως «η ΕΕ ακόμα μια φορά αποκαλύπτει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της, βάζοντας στο στόχαστρο τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που ήδη έχουν ακριβοπληρώσει τη δημόσια εκπαίδευση. Η ΕΕ μας βλέπει όλους σαν απασχολήσιμους, ευέλικτους, που μια θα είμαστε άνεργοι, μια θα δουλεύουμε, χωρίς δικαιώματα».

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, καλεί τους φοιτητές να δώσουν τη δική τους απάντηση: «Με την αγωνιστική στάση μέσα από τους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών, δυνάμωσε τη φωνή της Αντίστασης σε κάθε χτύπημα των δικαιωμάτων σου. Απέναντι στα μέτρα της ΕΕ χρειάζεται Ανυπακοή. Κράτησε στάση Απειθαρχίας, ο μόνος δρόμος κόντρα στην ευρωυποταγή».

Και τους καλεί στις 13 Ιούνη, με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Με την ψήφο τους στο ΚΚΕ να τιμωρήσουν τους υπαίτιους: «Τη ΝΔ που με πρόταση ευρωβουλευτή της ανακίνησε και συμφωνεί με την ισοτίμηση των πτυχίων των ΚΕΣ με αυτά των ΑΕΙ - ΤΕΙ, απλά καταψήφισε στην ΕΕ, μέχρι να καθιερωθεί καλύτερος έλεγχός τους. Το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε και προώθησε τα ΚΕΣ, ως κυβέρνηση και σήμερα μαζί με τη ΝΔ ζητά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τον ΣΥΝ που δέχτηκε στην Ευρωβουλή την ισοτίμηση των ΚΕΣ (μια και δεν έχουν καταργηθεί!!!) και αποδέχεται την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ