Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα λιτότητας ενόψει

Ο υπουργός Οικονομίας ομολόγησε χτες, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μέτρα τριετούς λιτότητας

Ολα κατατείνουν στο συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση, αργά και μεθοδικά, επεξεργάζεται το νέο πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας. Χτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι έρχονται νέα μέτρα. Σε σχετική ερώτηση του «Ρ» αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει έκθεση, η οποία θα συζητηθεί στο ΕΚΟΦΙΝ στις αρχές του Ιούνη, όπου και εισηγείται την επιβολή τριετούς λιτότητας, ο Γ. Αλογοσκούφης αναγνώρισε ότι υπάρχει η σχετική έκθεση της ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι την πολιτική την αποφασίζει και την προτείνει στην ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση. «Αρκεί να αντιμετωπίζει το υπερβολικό έλλειμμα», προσέθεσε...

Αλλά και η εξαμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία του υπουργείου Οικονομίας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι «η νέα εποχή απαιτεί πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Κατά τα άλλα η έκθεση επιβεβαιώνει και αυτή με τη σειρά της άνθηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, παρασάγγας υψηλότερη από τα μέσα επίπεδα της ΕΕ. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, η αποδοτικότητα του κεφαλαίου στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη την περίοδο 2000 - 2003 σημείωσε την ακόλουθη εξέλιξη. Το 2000 ήταν 3,6 για την Ελλάδα και -1 για την ευρωζώνη. Το 2001 6,5 και 0,9, το 2002 0,5 και -0,2 και το 2003 -1 και -2. Ομολογείται επίσης ότι το 2003 μειώθηκε η συμμετοχή του μεριδίου της αμοιβής εργασίας στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στο 37,2% από 38,2% το 2002. Το δε πραγματικό κόστος εργασίας, το οποίο μετριέται σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης της παραγωγικότητας της εργασίας προς την αμοιβή της εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση μειώθηκε τον προηγούμενο χρόνο κατά 3,5%. Τέλος, ο μέσος πραγματικός μισθός αυξήθηκε το 2003 μόλις κατά 0,3%. Εκτιμάται επίσης ότι η απασχόληση το 2004 θα αυξηθεί κατά 1,8%, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει στο 8,6% από 9,5% το 2003.

Στις προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2004 αναφέρεται ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα περιοριστεί φέτος στο 3,7% από 4,2% το 2003. Προβλέπουν επίσης ότι ο μέσος ακαθάριστος μισθός θα αυξηθεί κατά 6,5% σε τρέχουσες τιμές και το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα του ιδιωτικού τομέα κατά 8%. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2%, έναντι 3,5% το 2003. Οι επενδύσεις σε κατοικίες εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν φέτος κατά 6%, ενώ αντίθετα οι δημόσιες επενδύσεις, κυρίως λόγω των Ολυμπιακών έργων, θα αυξηθούν κατά 10%. Η ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ και της Ανατ. Ευρώπης, οι οποίες είναι οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας, θα έχουν ευεργετική επίδραση στις εξαγωγές εμπορευμάτων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 4,5%, που προβλέπεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αύξηση 4% προβλέπεται και για τις εξαγωγές υπηρεσιών. Οι εισαγωγές εμπορευμάτων αναμένεται τέλος να αυξηθούν κατά 3,5%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ