Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση ισοπέδωσης της Ράφα

Για άλλη μια φορά, ο ισραηλινός στρατός σκορπά την καταστροφή

Associated Press

Για άλλη μια φορά, ο ισραηλινός στρατός σκορπά την καταστροφή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ισραηλινά τανκς, θωρακισμένα οχήματα και εκσκαφείς έχουν αποκλείσει, από χθες το πρωί, τον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, κλείνοντας τον τελευταίο δρόμο διαφυγής που είχε απομείνει στους κατοίκους της.

Οσοι δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, έσπευδαν, χθες, να αναζητήσουν καταφύγιο στις 400 πρόχειρες σκηνές που έστησε, την περασμένη βδομάδα, η Υπηρεσία Αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων, του ΟΗΕ, μεταφέροντας μαζί τους ό,τι μπορούσε να μετακινηθεί από το νοικοκυριό τους. Σποραδικά πυρά ακούγονταν σε διάφορα σημεία του καταυλισμού.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, που ενημέρωσε την Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο, θα κατεδαφιστούν εκατοντάδες σπίτια, αρχής γενομένης από εκείνα που βρίσκονται κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ξεκαθάριζε ότι ο ισραηλινός στρατός θα επιμείνει στις επιχειρήσεις του. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, με έναν εκπληκτικό ελιγμό, αναίρεσε, πριν καν περάσει ένα 24ωρο, απόφασή του, που απαγόρευε τις κατεδαφίσεις.

Η Υπηρεσία Αρωγής των Παλαιστινίων προσφύγων ανακοίνωσε ότι, μόνο την τελευταία βδομάδα, έχουν κατεδαφιστεί στη Ράφα περισσότερα από 100 σπίτια, ενώ από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, στη Ράφα, έχουν κατεδαφιστεί περισσότερα από 1.800 σπίτια, αφήνοντας αστέγους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πίτερ Χάνσεν καταδίκασε τη «συλλογική τιμωρία» που εφαρμόζει το Ισραήλ. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, που ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων.

Κορέι - Ράις, άνευ αποτελέσματος

Η Π. Αρχή χαρακτήρισε «εθνοκάθαρση» τα σχέδια των κατεδαφίσεων. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, που βρίσκεται στο Βερολίνο, ζήτησε από την Κοντολίζα Ράις, με την οποία συναντήθηκε χθες, να παρέμβει ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να αποτραπούν τα ισραηλινά σχέδια.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος αρκέστηκε να παραδεχτεί ότι πρόκειται για «ένα ανησυχητικό θέμα που χρήζει συζήτησης» και συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει το Ισραήλ ότι ορισμένες πράξεις του δε δημιουργούν θετική ατμόσφαιρα». Επιπλέον, άσκησε νέες πιέσεις στους Παλαιστινίους να ελέγξουν την τρομοκρατία και υπεράσπισε, εκ νέου, το σχέδιο «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ισραηλινές βλέψεις για μόνιμη κατοχή κομματιών της Δ. Οχθης.

Αλλεπάλληλα πλήγματα και ισραηλινή διαδήλωση

Επί τρεις συνεχόμενες νύχτες, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν στόχους στην πόλη της Γάζας, ανάμεσα στους οποίους είναι τα γραφεία της «Φατάχ», του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», μιας εφημερίδας της «Χαμάς» και άλλα. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν θύματα, επειδή οι επιθέσεις έγιναν νύχτα, αλλά σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Το βράδυ της Κυριακής, 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, προσπαθώντας, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι σοροί τους παραδόθηκαν, χθες, στις παλαιστινιακές αρχές. Χθες το πρωί, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια εισβολής στο χωριό Σιλουάντ, κοντά στη Ραμάλα. Τις τελευταίες μέρες, έχουν σκοτωθεί συνολικά 13 Ισραηλινοί και 29 Παλαιστίνιοι.

Οι μεγάλες απώλειες του ισραηλινού στρατού μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έχουν προκαλέσει τεράστια αντίδραση στην ισραηλινή κοινή γνώμη και εκτιμάται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην τεράστια συμμετοχή που είχε η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, στο Τελ Αβίβ. Μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις, καθώς οι διοργανωτές διαφωνούσαν σε αρκετά σημεία, κοινό σύνθημα ήταν το αίτημα αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περισσότερα από 100.000 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ