Κυριακή 16 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Οι Φρανκεστάιν

Στην Τροία που παίζεται αυτές τις μέρες στα σινεμά με απλόχερα σκορπισμένα 220 (!) εκατομμύρια δολάρια για να τιναχτεί στον αέρα ο Ομηρος, «η μεγαλύτερη ιστορία που ειπώθηκε ποτέ» όπως είπε ο φονιάς του σκηνοθέτης Πέτερσεν, γίνονται λιγότερα μεταλλαγμένα πανωσηκώματα της λογικής απ' όσα στο ΠΑΣΟΚ, αυτές τις μέρες και τις επόμενες στο ΣΥΝ-ΡΙ.ΖΑ...

Βλέπετε σύντροφοι, ο Μητσοτάκης ζει και καθοδηγεί γενικώς, ακόμη και την πορεία της χώρας προς τα λευκά κελιά της ΕΕ. Γιατί αυτός ο ισχυρός πολιτικός ανήρ είπε ότι η μνήμη και δη η συλλογική στην Ελλάδα έχει πολύ κοντά ποδάρια. Και το χειρότερο; Τον πίστεψαν πολλοί και περισσότεροι προσπαθούν ως και σήμερα να τον δικαιώσουν.

Ετσι το ΠΑΣΟΚ της συμμαχίας των υπερπροθύμων συνεργατών και συμπολεμιστών του Μπους, του φόρου υποτελές στον Μπλερ και στην παρέα των βασανιστών των λαών, των φονιάδων των λαών, μέσα σε μια νύχτα «ανασυγκρότησης» συντάσσεται με την «απομονωτική», «αναχρονιστική», «εθνικιστική» στάση του ΚΚΕ!!! Και ζητάει άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ. Με την πεποίθηση ότι μπορεί να διαγράψει τα έργα και τις ημέρες της Σούδας, να εξαφανίσει τα ελληνικά στρατεύματα από τα πεδία ιμπεριαλιστικής δράσης, όπως εξαφανίστηκε στην Τροία μιας χρήσης, ολόκληρη η Ορέστεια κι όλη τη ζημιά στον Ομηρο την κάνει μια γκόμενα που τη λένε Βρισηίδα. Μόνο που εν προκειμένω η κυρία Βάσω δεν έφτασε ως το φόνο του Αγαμέμνονα - αρχηγού.

Αλλά η αλλοτρίωση της εποχής, ειδικά στα σοσιαλδημοκρατικά και αριστεροπροοδευτικά κόμματα έχει ένα σύμβολο. Αυτό που λέγεται πρώτη καρέκλα πίστα. Σύμβολο προσχώρησης στη νεοταξίτικη ιδεολογία της κίνησης της ιστορίας από άτομα και περσόνες κι όχι από συντεταγμένες συλλογικότητες και συνειδητοποιημένες πολιτικές.

Οι Φρανκεστάιν πληρώνουν πάντα τα δημιουργήματά τους. Οσο πιο φιλόδοξα και πολυδιαφημισμένα στην εποχή μας τόσο πιο «Shake it - έλα - όπα» στην ευκαιριακή ιδεολογική τους δομή. Ο πορθητής της Πόλης σήμερα λέγεται απλώς Σάκης, που κάνει ό,τι μπορεί και μάλιστα άριστα να σταθεί κορυφαίος στο πολιτισμικό αγγλικόφωνο τσίρκο που τον πέταξαν, μήπως και ξεχαστεί το Οχι στην Κύπρο και μπορέσουν να αναπαυθούν στις βρετανικές τους βάσεις οι κουρασμένοι μισθοφόροι των αποτρόπαιων εγκλημάτων στο Ιράκ.

Οταν κάποιοι έσπευσαν να συλλυπηθούν τους Αμερικανούς στην πρεσβεία τους για την 9/11, την πιο χρήσιμη και επικοινωνιακή τραγωδία που εκμεταλλεύτηκαν οι νεοναζί των ΗΠΑ για να επιβληθούν σ' όλη τη γη - αγορά, το ΚΚΕ φώναζε για το Αφγανιστάν, πάλευε για την Κούβα που τώρα οι Ευρωπαίοι συμφωνούν πως πρέπει να γίνει όλη ένα απέραντο Γκουαντανάμο.

Οι Φρανκεστάιν φτιάχνουν νέες φάκες για να μαντρώσουν λαούς που ακόμα σκέφτονται. Υποκρύπτουν και θάβουν τον πρόσφατο εαυτό τους κάτω από τρυκ, αντιστασιακά τάχαμου φρου φρου κι αρώματα. Η Ευρώπη ως ΕΕ είναι η μαρκίζα της νέας επιθεώρησης πολιτικού αριβισμού και μετάλλαξης. Ολοι στη στρούγκα, πλην κομμουνιστών και πραγματικών ριζοσπαστών που αναλώνονται στην αποδέσμευση κι όχι στο κυνήγι της καρέκλας και τα λεφτά που επενδύουν απλόχερα τ' αφεντικά στους δούρειους ίππους της λαϊκής αντίστασης όπως το Ευρωπαϊκό Αριστερό (;) Κόμμα.

Τα τέρατα της εποχής έχουν δυο μορφές. Είτε του αποκεφαλισμένου από Αμερικανούς μισθοφόρου Νικ, είτε των καρτούν που πρωταγωνιστούν σε πολιτικές φιέστες επιπέδου αφελούς ιδεολογικού πρωτογονισμού. Χτυπιούνται, φωνάζουν, τραγουδούν για να θολώσουν το παρόν και να ελέγξουν το μέλλον.

Στον ορυμαγδό της ολίσθησης Καλατράβα νομίζουν ότι θα χαθεί η ανάταση του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Δύσμοιροι χολιγουντιανοί ήρωες... Λες κι ο λαός δε βλέπει, πιο κόμμα είναι συνεπές κι ανοιχτό στο μέλλον, ικανό ν' αντισταθεί, ανυπάκουο κι απείθαρχο στις εντολές αιχμαλωσίας.

Δαγκωτό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές! Γιατί η πολιτική όραση και κυρίως το όραμα δεν είναι ευρω-βίζιον.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ