Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ
Αντιπαράθεση στο ΔΗΣΥ ενόψει ευρωεκλογών

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο Δημοκρατικό Συναγερμό, με αφορμή την απόφαση του πρώην Προέδρου Γιαννάκη Μάτση, να κατέλθει στις ευρωεκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο.

Ο Γ. Μάτσης δήλωσε ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του δεν αποτελεί διασπαστική κίνηση. Τόνισε, επίσης, ότι πίσω από την κίνησή του δεν κρύβεται καμιά σκοπιμότητα, αλλά η αναγκαιότητα να σωθεί ο τόπος. Δήλωσε δε, ότι είναι έτοιμος να προτείνει τρεις υποψηφίους και να συμπορευτεί επίσημα με το ΔΗΣΥ, εφόσον το κόμμα διαφοροποιήσει τη θέση του επί του Κυπριακού και συνταχθεί με την πλειοψηφία του λαού.

Οσον αφορά τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του, ανέφερε ότι τρεις από τους έξι υποψήφιους θα είναι ο Ρίκος Ερωτοκρίτου, ο Πρόδρομος Προδρόμου και ο ίδιος. Σχολιάζοντας τη δήλωση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Π. Δημητρίου, δήλωσε ότι «είναι εύκολο να βρίσκεσαι σε αγρανάπαυση και να επανέρχεσαι όσες φορές νομίζεις ότι μπορείς να σώσεις τον τόπο, ως να είσαι Μεσσίας». Προκάλεσε τον Γ. Μάτση, λέγοντας ότι είναι έτοιμος εδώ και τώρα να αποχωρήσει ο ίδιος, από υποψήφιος του ΔΗΣΥ και να τον καλέσει, εφόσον μιλά για ενότητα, να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή στον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση τον κάλεσε, για χάρη της ενότητας του κόμματος, να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, μαζί με άλλα δύο στελέχη του κόμματος, που δημοσίως τάχθηκαν υπέρ του «Οχι»: τον πρώην υπουργό Παιδείας Ουράνιο Ιωαννίδη και τη βουλευτή Λεμεσού Ελένη Θεοχάρους.

Ο κ. Μάτσης δεν αποδέχτηκε την εισήγηση, θέτοντας ως «απαράβατο όρο» η ηγεσία του ΔΗΣΥ να εγκαταλείψει τη σημερινή πολιτική της στο Κυπριακό και να υιοθετήσει την «ορθή πολιτική θέση και προσέγγιση, όπως ορίζει η ψήφος της συναγερμικής βάσης αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού». Σε επιστολή του, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι δεν έχει πειστεί ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ επιζητεί αλλαγή επί της ουσίας της πολιτικής για το εθνικό θέμα. «Η πρότασή μου για ένα συνενωτικό ψηφοδέλτιο εδράζεται πρωτίστως σε ζητήματα πολιτικής κατεύθυνσης. Ως εκ τούτου, χωρίς αυτή την ουσιώδη προϋπόθεση, η εισήγηση να ηγηθώ του κομματικού ψηφοδελτίου δε με βρίσκει σύμφωνο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μάτσης.

Ανέφερε, επίσης, ότι επιβάλλεται να αποσύρει ο κύριος Αναστασιάδης και να ανακαλέσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τις κατηγορίες που έχει προσάψει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και το ΔΗΚΟ, με αφορμή δημοσιεύματα ότι βρίσκεται πίσω από την κίνηση του Γ. Μάτση. Ο αναπληρωτής πρόεδρος Ν. Κλεάνθους δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ δε θα είχε οποιοδήποτε κίνητρο για τέτοιες ενέργειες, αφού στη νέα κίνηση πιθανόν να καταλήξουν ψήφοι διαμαρτυρίας υποστηρικτών του ΔΗΣΥ, που αρχικά θα κατευθύνονταν στο ΔΗΚΟ.

Συνάντηση Χριστόφια - Χαντ

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίζει να εργάζεται για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ελπίζοντας στη συνεργασία και βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για εφαρμογή της λύσης.

Ο κ. Χριστόφιας μίλησε μετά από συνάντηση με το νέο Υπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο Γκάρθ Λέσλι Χαντ, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

Ο κ. Χαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του σέβεται τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, τα οποία εκφράζουν τις επιθυμίες και των δύο κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι ευελπιστεί σε διευθέτηση του προβλήματος το συντομότερο, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να έχει τη βοήθεια και τη συνεργασία της Αυστραλίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ