Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Στο πόδι νησιώτες και ναυτεργάτες

Η Συντονιστική Επιτροπή της Καλύμνου ξεκινά κινητοποιήσεις από τις 20 Μάη 2004

Επί ποδός βρίσκονται και πάλι νησιώτες και ναυτεργάτες, καθώς ό,τι έχουν «δει» μέχρι τώρα από την αλλαγή του ακτοπλοϊκού θεσμικού πλαισίου και την εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου 2932, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η ραγδαία υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μόνο.

Στην Κάλυμνο - με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής που έχουν συστήσει 20 φορείς - οι κάτοικοι από τις 20.5.2004 ξεκινούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαιτώντας την κατάργηση του νόμου και την απρόσκοπτη σύνδεση του νησιού τους με την ηπειρωτική χώρα.

Στο μεταξύ στα ακτοπλοϊκά πλοία «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΡΟΔΟΣ» οι ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, τους οφείλονται υπόλοιπα από τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα και το επίδομα αδείας του 2003 και ήδη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Αναβρασμός επικρατεί και σε άλλα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς παρόμοια προβλήματα επικρατούν λίγο - πολύ παντού.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος 2932 επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να εναρμονιστεί ο κανονισμός της, ο 3577/92, με την ελληνική νομοθεσία για να «απελευθερωθούν» οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από τον... κρατικό εναγκαλισμό. Το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα είναι να «απελευθερωθεί» πλήρως η ασυδοσία των εφοπλιστών. Κοινώς παλιά πλοία, πανάκριβα εισιτήρια - μάλιστα τώρα οι εφοπλιστές επανέρχονται αξιώνοντας και νέες αυξήσεις 10% με 15% στα εισιτήρια - λιγότερα δρομολόγια. Ειδικά για τους ναυτεργάτες το χτύπημα που ετοιμάζεται είναι σφοδρότατο. Οι εφοπλιστές ευθέως απαιτούν τη μετατροπή τους σε χαμηλόμισθους αλλοδαπούς στη χώρα τους για να μην τους πετάξουν στη στεριά!

Η Συντονιστική Επιτροπή απαιτεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά σε καθημερινή βάση, με σύγχρονα και αξιόπλοα καράβια και δύο τουλάχιστον συνδέσεις τη βδομάδα με ταχύπλοο σκάφος. Την κατάργηση του νόμου και τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου, «που θα λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη την ανάγκη της εδαφικής συνέχειας και των κοινωνικών αναγκών της νησιωτικής Ελλάδας» και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ