Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Με τη βούλα της ΝΔ οι ανατιμήσεις

Η κυβερνητική άρνηση να πάρει μέτρα ελέγχου των τιμών φουντώνει τις ανατιμήσεις

Eurokinissi

Τη στιγμή που η ακρίβεια και οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης, που δε σταμάτησαν ποτέ, οξύνουν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, η κυβέρνηση διατυμπανίζει προκλητικά την αφοσίωσή της στην πολιτική που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει με συνέπεια, κάνοντας πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή την πολιτική που δημιουργεί τα αδιέξοδα για το λαό και τα προκλητικά υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Η στάση που κρατάει μπροστά στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, που ελέω «ελεύθερης αγοράς» οδηγούν στη συσσώρευση νέων κερδών για τα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας μέσα από την καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων, είναι χαρακτηριστική. Προχτές, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει για τον έλεγχο των των τιμών στα καύσιμα, καθώς είναι αντίθετη, όπως είπε, με την επιβολή αγορανομικών μέτρων.

Από την άλλη μεριά, η «αγορά» κάνει κανονικά τη... δουλιά της. Ετσι, πέρα από τις καθημερινές μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατιμήσεις που διαπιστώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βλέποντας τα εισοδήματά τους που μένουν καθηλωμένα να εξαντλούνται σε όλο και λιγότερα αγαθά, εκπρόσωποι των επιχειρηματιών δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν την «κούρσα» των τιμών των καυσίμων ως πρόσχημα για την επιβολή νέων ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Χώρια, οι λεγόμενες... Ολυμπιακές ανατιμήσεις, για τις οποίες οι κερδοσκόποι τρίβουν από τώρα τα χέρια τους και αναμένεται να κορυφωθούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων για να μείνουν και μετά από αυτούς, στο βαθμό που η κυβέρνηση με πρόσχημα την «ελεύθερη αγορά» δεν είναι διατεθειμένη να παρέμβει για τον αποτελεσματικό έλεγχο των τιμών.

Υπέρογκες ανατιμήσεις

Η ακρίβεια στην αγορά έχει πάρει πλέον τέτοιες διαστάσεις που ακόμα και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που καταρτίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δείχνει ως ένα βαθμό την κατάσταση των ανατιμήσεων. Οι αυξήσεις τιμών σε δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες τον Απρίλη σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2003 φτάνουν ακόμα και το 14,9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφεται επίσημη αύξηση της τάξης του 8,9%, στη βενζίνη 8,3%, στο ψωμί 9,3%, στο ελαιόλαδο 11,3%, στα νωπά πουλερικά 6,4%, στα είδη υπόδησης 5%, στον καπνό 8,1%, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η ΕΣΥΕ στην τιμή της πατάτας κατά 14,9%. Από τις υπηρεσίες είναι ενδεικτική η αύξηση στην ύδρευση - αποχέτευση κατά 6,5%, στις ιατρικές - οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 6,2%, στα ενοίκια των κατοικιών 5,2%, στη συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου 5,3%.

Στο μεταξύ, τη βδομάδα που πέρασε οι τιμές των υγρών καυσίμων κατέγραψαν νέα αύξηση, «φουσκώνοντας» παραπέρα τα ταμεία των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και δυσχεραίνοντας παραπέρα τη θέση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Ετσι, με βάση τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, την προηγούμενη Δευτέρα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε τα 82,8 λεπτά το λίτρο, από 80,5 λεπτά που ήταν μια βδομάδα πριν, της σούπερ τα 87,7 έναντι 85,3 λεπτά την προηγούμενη βδομάδα και του ντίζελ τα 71,7 λεπτά από 70,7 λεπτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 67 πόλεις στις οποίες πραγματοποιούνται οι τιμοληψίες του υπουργείου, στις 29 δεν καταγράφτηκε τιμή αμόλυβδης κάτω από 80 λεπτά. Από την αρχή του χρόνου η μέση τιμή της αμόλυβδης, που αποτελεί στατιστικό δείκτη και βέβαια δεν είναι πραγματική τιμή καθώς σε σχέση με αυτή υπάρχουν διακυμάνσεις και προς τα πάνω και προς τα κάτω, έχει αυξηθεί κατά 13,27% ή κατά 9,7 λεπτά το λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ