Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΟΙ
Ζητούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου

Δραστική μείωση της φορολογίας, πριμοδότηση των συνεταιρισμών

Τις θέσεις του κλάδου προκειμένου να αντιστραφεί η συνεχιζόμενη πορεία συρρίκνωσής του, κατέθεσε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Στο υπόμνημά της, η Ομοσπονδία περιγράφει τους βασικότερους λόγους για την καθοδική πορεία του κλάδου τα τελευταία χρόνια και προειδοποιεί για τον αφανισμό του εάν δεν παρθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα.

Οι υποδηματοποιοί ζητούν: Πριμοδότηση δανείου με δύο μονάδες και εγγύηση του δημοσίου για το 80% των δανείων για στέγη και τεχνολογικό εξοπλισμό. Να θεωρούνται ειλικρινείς οι φορολογικές δηλώσεις τους. Κίνητρα για δημιουργία παραγωγικών και προμηθευτικών συνεταιρισμών. Οικονομική ενίσχυση για την προβολή των προϊόντων τους. Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις μικρές επιχειρήσεις στο 15%.

Μερικά από τα βασικά προβλήματα του κλάδου, επισημαίνει στο υπόμνημά της η Ομοσπονδία, είναι:

  • Οι πιέσεις που δέχεται η ντόπια παραγωγή υποδημάτων από τις εισαγωγές, η έλλειψη ουσιαστικής χρηματοδότησης.
  • Η διπλή και τριπλή φορολόγηση των μικρών βιοτεχνιών.
  • Η έλλειψη βιοτεχνικών πάρκων που αυξάνει υπέρογκα τα ενοίκια.
  • Η διπλή και τριπλή φορολόγηση των συνεταιρισμών που σαν ιδέα βρίσκονται υπό διωγμό στη χώρα μας, καθώς και η συρρίκνωση της ελληνικής βιομηχανίας δέρματος που έχει αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται οι βιοτέχνες να αγοράζουν ιδιαίτερα ακριβά εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Επισημαίνει παράλληλα ότι η λειτουργία των βιοτεχνιών των υποδηματοποιών πλήττεται από την «παρατεταμένη σφιχτή εισοδηματική πολιτική σε βάρος των φυσικών μας πελατών που είναι τα λαϊκά στρώματα», η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, ο κατακερματισμός του κλάδου σε πολλές μικρές, μη σύγχρονες και βιώσιμες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ