Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Στάσιμος ο τουρισμός αυτή τη χρονιά

Στασιμότητα στις συναλλαγματικές εισπράξεις του τουρισμού για το 2004, ακόμη και αν οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξηθούν, προβλέπει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Η εικόνα των αφίξεων όπως την έχει καταγράψει για τον Απρίλη το Ινστιτούτο, εμφανίζει μείωση σε σχέση με το 2003 σε περιοχές όπως η Κέρκυρα (39%), η Κως (47%), το Ηράκλειο (4,2%) - που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε ένα σημαντικό μερίδιο των αλλοδαπών τουριστών - τη Ρόδο (6,2%).

Το ΙΤΕΠ εμφανίζεται παρ' όλα αυτά περισσότερο αισιόδοξο από άλλους φορείς του τουρισμού που αναμένουν μεγαλύτερη μείωση τόσο σε εισπράξεις όσο και σε αφίξεις και κάνουν λόγο για απώλεια του πλεονεκτήματος της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας απέναντι σε ανταγωνίστριες χώρες, τα προσωρινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το 2003, επιβεβαιώνουν την κακή πορεία του ελληνικού τουρισμού. Η συναλλαγματική μείωση από τον τουρισμό στην Ελλάδα το 2003 έναντι του 2002 ήταν 8,3% και στην Ιταλία 2,7%. Θετικό πρόσημο στο συνάλλαγμα είχαν η Πορτογαλία με 2,5%, η Ισπανία 4,1%, η Κροατία 69,6%, η Βουλγαρία 2%, η Σλοβενία 6,3% και η Τουρκία 12%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ